Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 16/2015 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés létesítésének engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2020. 06. 01

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés létesítésének engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

2020.06.01.

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Herend Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett vészhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi törvény 19. § (1)-(2) bekezdésben meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Herend város közigazgatási területén történő házasságkötés során a rendeletben meghatározott szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszín alatt a házasságkötő helyiségen (Herend, Kossuth Lajos utca 97.) kívül minden más helyszín értendő.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése Herend Város Önkormányzata tulajdonában lévő, vagy a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban levő ingatlanon is engedélyezhető, amennyiben alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(4) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll.

(5) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(6) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötés:

a) pénteken 13,30-18,00 óráig, vagy

b) szombaton 9,00-19,00 óráig

terjedő időszakban tartható.

2. § (1)1 A házasulandó felek:

a) a hivatali munkaidőn kívüli, de a hivatali helyiségben történő házasságkötésért 25 000 forint,

b) a hivatali munkaidőben, de hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért 30 000 forint, vagy

c) a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért 50 000 forint többletszolgáltatási díjat kötelesek megfizetni. A díjfizetéshez általános forgalmi adó fizetési kötelezettség nem kapcsolódik.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni a házasuló felek valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén.

(3)2 a házasulandók az (1) bekezdésben foglaltakon túl a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés során igénybe vett:

a) szavalatért 4 000 forint,

b) gyertyagyújtásért 2 000 forint és a

c) pezsgőfelszolgálásért 1 000 forint.

(4) A házasulandók az (1) és (3) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatási díjakat legkésőbb a házasságkötés létesítését megelőző hét utolsó munkanapjáig kötelesek a Herendi Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára befizetni és a befizetés tényét igazolni.

3. § Ha az anyakönyvvezető, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri, abban az esetben a kifizetéskori illetményének a szabadidőre járó arányos összege illeti meg.

4. § (1) Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletnek a rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötéssel és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő egyes szabályokról szóló 14/2011. (XII.2.) önkormányzati rendelete.

1

Módosította a 13/2020.(V.20.) önkormányzati rendelet 1.§.-a. Hatályos 2020. június 1. napjától.

2

Módosította a 13/2020.(V.20.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2020. június 1.-től.