Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 12/2016 (VI.6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2016. 06. 06- 2019. 06. 04

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A helyi közművelődési feladatok ellátásának szervezeti formája


1. § (1) Az önkormányzat a közművelődési és közgyűjteményi feladatainak ellátását a fenntartásában működő Herendi Művelődési Ház és Könyvtár (8440 Herend, Kossuth u. 136.) ( a továbbiakban: Művelődési Ház) és telephelyeként működő Közösségi és Tájház (8440 Herend, Kossuth u. 45.) útján látja el.

(2)Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába más önkormányzati, nem közművelődési alapfeladatú intézményt is bevonhat.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat a német nemzetiségi önkormányzat, valamint a kulturális tevékenységet is végző civil és gazdasági szervezetek közreműködését is igénybe veheti.


2. A helyi közművelődési feladatok ellátásának módja


2. § (1) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a)  a Művelődési Ház által szervezett bemutatók, ismeretterjesztő előadások, tanfolyamok, fórumok, kiállítások,

b) hely és technika biztosítása más szervezetek által szervezett előadásoknak, tanfolyamoknak, ismeretterjesztésnek.

c) iskolarendszeren kívüli tanulási lehetőségek szervezése a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában.

(2) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása és gazdagítása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a)  a város művészeti, helytörténeti értékeinek, a helyi alkotók alkotásainak időszaki vagy tematikus bemutatására rendszeresen alkalom teremtése,

b) a Közösségi és Tájházban időszakosan helytörténeti kiállítás szervezése, 

c) a település történetével, hagyományaival foglalkozó dokumentumok gyűjtése, rendezése és hozzáférhetővé tétele a Könyvtárban,

d) a sajtóban a városról megjelenő híradások követése, archiválása,

e) a helytörténeti kutatómunka, helytörténeti kiadványok megjelentetésének támogatása,

f) vetélkedők szervezése,

g) helyi civil szervek, kiemelkedő egyéniségek bemutatása a helyi televízióba, helyi újságban.

(3)  Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) az ünnepek, évfordulók, megemlékezések lebonyolítása, azok színvonalas kiszolgálása a közoktatási és közművelődési intézmények, civil szervek bevonásával,

b) együttműködés a helyi német nemzetiségi kultúra értékeinek, hagyományainak széleskörű megismertetése érdekében a Német Nemzetiségi Önkormányzattal, a nemzetiségi civil szervekkel, hagyományápoló munkájuk támogatása,

c) előadó estek, koncertek, kiállítások, nemzetiségi kulturális rendezvények szervezése,

d) kézműves kiállítás, vásár rendezése.

(4)  Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, műkedvelő közösségek tevékenységének támogatása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) amatőr alkotóközösségek, fiatal művészeti csoportok létrejöttének ösztönzése, a Művelődési Házban hely biztosítása számukra,

b) rendszeres bemutatkozási lehetőség szervezése számukra és támogatást nyújtása,

b) a népművészet, a népi iparművészet megismertetését célzó tanfolyamok, bemutatók és kiállítások megrendezése.

(5)  A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése keretében ellátandó az önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) a település civil közösségeinek segítése, együttműködésük kezdeményezése, a különböző tevékenységek és korosztályok kapcsolatának erősítése,

b) a civil közösségek rendezvényeihez, városi bemutatkozásaihoz a tárgyi feltételek biztosítása,

c) az Ifjúsági és Sportbizottság közreműködésével a közművelődési és a közművelődési feladatokat is vállaló intézmények közti kapcsolatok fejlődésének segítése, kiemelten figyel az ifjúság művelődési tevékenységének színesítésének gazdagításának elősegítése,

d) a helyi művészeti élet mecénásainak felkutatásában való szerepvállalás, a helyi kulturális értékek támogatásának megszervezése,

e) a helyi televízióban, a helyi újságban tájékoztatás a városi kulturális, szabadidős programjairól.

(6)  A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) a testvérvárosok kultúrájának, művészetének megismerése, megismertetése,

b) a nemzetközi kapcsolatok szélesítése,

c)  az oktatási intézmények, valamint a városban működő egyesületek nemzetközi kapcsolatainak segítése, és - lehetőségeihez mérten – támogatása,

d) kapcsolat építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a határon túli művelődési közösségekkel, kulturális intézményekkel, egyesületekkel.

(7) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) az önkormányzat közművelődési, és más intézményei, az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények, illetve megállapodás alapján az önkormányzati közterületek biztosítása,

b)  adott tevékenységet segítő szakember alkalmazása.

(8) Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül:

a)  számítógép, internet használati lehetőségek biztosítása a könyvtárban,

b) közérdekű, közhasznú kiállítások, aktuális börzék szervezése,

c) település művészeti csoportjainak menedzselése.

(9) A települési könyvtár, valamint a település közigazgatási területén lévő muzeális intézmény közművelődési tevékenységének támogatása keretében ellátandó önkormányzati feladatnak minősül különösen:

a) a települési könyvtár működtetése,

b) a könyvtári gyűjteményének és szolgáltatásainak a helyi igényeknek megfelelő alakítása,

c) közhasznú információs szolgáltatást nyújtása,

d) helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjtése,

e) kapcsolattartás és együttműködés a Herendi Porcelánművészeti Múzeummal.


3. A közművelődés finanszírozása


3. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait költségvetéséből finanszírozza.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézménye feladatai színvonalasabb ellátása érdekében tevékenységi körében pályázhat.

(3) A pályázat benyújtásához, a pályázat elnyeréshez szükséges önrész biztosításához az Önkormányzat hozzájárulása szükséges.

(4) Az önkormányzat a közművelődési és egyéb kulturális tevékenységet folytató civil szervezeteknek pályázati úton vagy kivételesen kérelemre támogatást nyújthat. A támogatási keret összegét a képviselő-testület az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg.

(5) A támogatásban részesülők az önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról be, illetve elszámolási kötelezettséggel tartoznak.

(6) A Képviselő-testület tárgyévre vonatkozóan külön határozatban állapítja meg, hogy a közművelődési intézményben mely civil szervezetek jogosultak ingyenes helyiséghasználatra.


4. A közművelődési megállapodás megkötésének feltételei


4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai elvégzésére, a Művelődési Ház működtetésére közművelődési megállapodást köthet természetes és jogi személyekkel.

(2) A közművelődési megállapodással ellátandó feladatra nyilvános pályázatot kell kiírni a pályázati és a megállapodási feltételek pontos megjelölésével.

(3)  A pályázati és elbírálási határidő egyaránt 30 nap.

(4) A pályázatokat szakértői bizottsággal kell véleményeztetni, melynek tagja a Nemzeti Művelődési Intézet által delegált szakértő.



5. Záró rendelkezések


5. § (1) Ez a rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) a Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 10/2002.(III.5.) önkormányzati rendelete,

b) a Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 10/2002.(III.5.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/2002. (III.27.) önkormányzati rendelete.




            Jánszky Lajos László                                                       Dr. Jáger György

                                              polgármester                                                                     jegyző




Kihirdetési záradék:


            A rendelet 2016. június 6-án kihirdetésre került.


                                                                                                            Dr. Jáger György    
                                                                                                                  jegyző