Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díj meghatározásáról

Hatályos: 2020. 10. 31

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díj meghatározásáról

2020.10.31.

Herend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Herend Város Önkormányzata kezelésében lévő valamennyi közterületre, amelyek az ingatlan nyilvántartásban helyi közútként kerültek bejegyzésre.

(2) E rendelet alkalmazása során az út fogalma alatt a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § -a szerinti meghatalmazást kell érteni.

(3)1 A nem közlekedési célú igénybevétel csak határozott időre engedélyezhető, legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 1 év, amely kérelemre többször meghosszabbítható. Az engedély meghosszabbítását 30 nappal az engedélyben megállapított határidő lejártát megelőzően, írásban kell kezdeményezni. Az engedély szünetelésére nincs lehetőség.

2. § A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéért a rendelet 1. melléklete szerint igénybevételi díjat a közútkezelői hozzájárulásban meghatározott módon kell megfizetni. A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételére vonatkozó kérelem kötelező adattartalmát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

3. § Nem kell igénybevételi díjat fizetni Herend Város Önkormányzata, az önkormányzat közalapítványai vagy intézményei által szervezett kulturális rendezvény, vásár vagy más egyéb esemény megrendezéséhez kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén.

4. § A közérdekű, sport-, vagy kulturális rendezvények, továbbá vallási közösségi rendezvények esetén az igénybe vevő részére kérelemre, a polgármester a díjfizetés alól teljes mentességet engedélyezhet.

5. § Ez a rendelet 2016. június 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

Önkormányzat kezelésében lévő közutak

Igénybevétel jellege

Fizetendő díjtétel

a) Sport, kulturális rendezvény

2 000 Ft/nap

b) Kereskedelmi tevékenység (mozgóbolt)

külterületi közúton díjmentes

- Tojás-, tej árusítás

belterületi közúton 600 Ft/ nap

belterületi közúton 5000 Ft/ hó

- Kenyér-, pékáru árusítás

- Egyéb termék árusítás

belterületi közúton 600 Ft/ nap

belterületi közúton 18 000 Ft/ hó

c) Építési munkaterület

70 Ft/ m²/nap

d) Egyéb (ami nem sorolható az előzőekbe, de rendeltetésétől eltérő használat)

25 Ft/ m²/nap

Fenti díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák

2. melléklet

A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges hozzájárulás iránti kérelem

1. Igénybevétel célja, helye:…………………………………………………………………
2. Annak a személynek, (szervezetnek) a neve és címe, akinek az érdekében az igénybevétel történik (hozzájárulás jogosultja):……………………………………………………………
3. Az elfoglalni kívánt útterület helye, hosszúsága, szélessége, nagysága (m2)
4. Az igénybevétel kezdetének és befejezésének tervezett időpontja………………………….
5. A kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy neve, címe, telefonszáma:…………………………………………………………………………………..
6. Az igénybevétel eredményeként a közút területén elhelyezett építmény (létesítmény) tulajdonosának (üzemeltetőjének) neve és címe ……………………………………………


Dátum: …………………….

…………………………..
Aláírás

1

Kiegészítette a 27/2020. (X.30.) rendelet 1.§-a. Hatályos 2020. október 31-től.