Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 11/2017 (VII.14.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 14


Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1)   Herend város vonatkozásában a településfejlesztési koncepciónak, az integrált településfejlesztési stratégiának, a településképi arculati kézikönyvnek, a településképi rendeletnek és a településrendezési eszközöknek vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és a partnerségi egyeztetés jelen rendeletben meghatározott szabályai szerint történik.


(2) E rendelet alkalmazásában partnerek:

Herend város lakossága,

az egyeztetés tárgyában érintett területen tulajdonnal vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

a városban működő elismert egyházak,

állami és önkormányzati közszolgáltatók, intézmények,

Herend Város Önkormányzatánál (a továbbiakban: Önkormányzat) a véleményezési eljárásokba bejelentkezett érdekképviseleti és civil szervezetek.


(3) Az érdekképviseleti és civil szervezet az adott véleményezési eljárásba, az Önkormányzat polgármesteréhez az eljárás megindításáról szóló felhívásban megadott határidőben benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhet be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.


2. A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településképi arculati kézikönyv, a településképi rendelet véleményezéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


2. § (1)   A partnerek tájékoztatása a készítendő koncepcióról, stratégiáról, kézikönyvről, rendeletről, továbbá a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet vagy azok módosítása tervezetéről a Korm. rendeletben előírtak szerint történik.


(2)  A készítendő koncepcióval, stratégiával, kézikönyvvel, rendelettel és a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet tervezettel kapcsolatban a tájékoztatásban megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, amelyet papíralapon vagy a tájékoztatásban megadott e-mail címre nyújthatnak be.


(3) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az Önkormányzat főépítésze (a továbbiakban: főépítész) összesíti és a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet ügyiratához csatolja.

3. § (1) A beérkezett véleményeket a főépítész megküldi a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.


(2) A véleményeket, az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását, valamint a vélemények alapján a tervezetben tett módosításokat a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a főépítész összesíti, és a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet ügyiratához csatolja.


4. §  Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet vagy ezek módosításának közzétételéről az Önkormányzat polgármestere a Korm. rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.


3. A településrendezési eszközök véleményezéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


5. § (1) A partnerek tájékoztatása a készítendő vagy módosítandó településrendezési eszközökről, továbbá a készülő településrendezési eszköz vagy meglévő településrendezési eszköz módosítása tervezetéről a Korm. rendeletben előírtak szerint történik.


(2) A készítendő településrendezési eszközzel és a településrendezési eszköz tervezettel kapcsolatban a tájékoztatásban megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, amelyet papíralapon vagy a tájékoztatásban megadott e-mail címre nyújthatnak be.


(3) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja.


6. § (1) A beérkezett véleményeket a főépítész megküldi a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.


(2)  A véleményeket, az elfogadásra nem javasolt véleményeket és azok indokolását, valamint a vélemények alapján a tervezetben tett módosításokat a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. A vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.


(3)  Az el nem fogadott véleményeket a főépítész összesíti és a döntés indoklásával együtt a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja. Az el nem fogadott vélemények és a döntés indokolásának Önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.


7. §  Az elfogadott településrendezési eszköz vagy módosításának közzétételéről az Önkormányzat polgármestere a Korm. rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.


4. Záró rendelkezések


8. § (1)   Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2)  A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.



Jánszky Lajos László                                                            Dr. Jáger György

                                        polgármester                                                                        jegyző