Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Herend Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 14

Herend Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé - nem különleges jogrend idején - úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett vészhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Herend Város Önkormányzatának 2020. évi költségvetésnek végrehajtásáról szóló rendeletet a polgármester elfogadhatja.

A 2020. évi költségvetés teljesítéséről szóló részletes beszámolót és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben előírt indoklásokat a mellékelt szöveges és számszaki táblázatok tartalmazzák.

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

Az önkormányzat és intézményei összesített és intézményenként kimutatott bevételi és kiadási előirányzatait, és azok teljesítését tartalmazza.

A 4–7. §-hoz

Az önkormányzat és intézményei 2020. december 31.-i mérlegét, maradvány kimutatását és eredmény kimutatását tartalmazza.

A módosított bevételi és kiadási főösszegeket, a működési és felhalmozási kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatását és a tartalék változását tartalmazza.

A 8–12. §-hoz

Az Áht. szabályai szerinti kötelezően bemutatandó kimutatásokat tartalmazza.

A 13–16. §-hoz

Az önkormányzat pénzeszköz átadásait, nyújtott támogatásait, valamint a közvetetten nyújtott támogatásait tartalmazza.

Az önkormányzat által nyújtott szociális juttatásokat és az önkormányzat tartalékát feladatonkénti bontásban tartalmazza.

A 17. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyezésről szóló rendelkezést tartalmaz.