Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 11

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.11.
Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontja rögzíti, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza szervezeti és működési rendjét;
A Rendelet módosításának oka, hogy a jelenleg hatályos rendelet 3. melléklete tartalmazza a Képviselő- testület által a polgármesterre átruházott hatásköröket.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 44. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, a településképi véleményezési eljárás lefolytatására a település képviselő- testületének van hatásköre.
A Kormányrendelet 46. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, településképi bejelentési eljárást lefolytatására szintén az önkormányzat képviselő- testületének van hatásköre.
A Kormányrendelet 50. § - ában foglaltak alapján, az önkormányzat a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében kötelezési eljárást folytat le, és szükség esetén kötelezést bocsát ki. Tehát a településképi kötelezésre irányuló eljárás szintén a képviselő- testület hatáskörét képezi.
Mivel e hatásköröket célszerű átruházni a polgármester számára, így a Rendelet 3. mellékletében fogoalt, polgármesterre átruházott hatáskörök módosítása szükséges
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013. ( III.29.) önkormányzati rendeletének 3. melléklete tartalmazza a képviselő- testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök felsorolását.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.