Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XI.28.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 30

Öskü Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Möt.) 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Möt. 13.§ (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§. (1) A rendelet hatálya Öskü község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Öskü község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni e rendelet szabályai szerint lehet.



2.§ E rendelet alkalmazásában:

(1) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület

(2) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet szerinti közterületnév.

(3) Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan -­nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Öskü Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az utcák, épületek közötti szerviz utakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.


4. § (1)A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni és előtérbe kell helyezni Öskü község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira, kulturális, természeti, történelmi értékeire, sajátosságaira, vagy a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére utaló névadást.

(2) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet. Ez alól kivételt képeznek a különböző helyrajzi számon lévő, de természetben egymás folytatásában elhelyezkedő azonos típusú közterületek.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedésről, fogalomról lehet elnevezni.

5.§ (1)A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(2) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a) társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett, tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) élete, munkássága Öskü községhez vagy a térséghez kötődik, hozzájárult Öskü vagy a térség fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet Öskü község lakói számára.

(3) A külterületi lakott hely esetén közterületi elnevezés a külterület földrajzi megnevezése.

6. § A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) önkormányzati képviselő,

c) Képviselő-testület bizottsága,

d) Öskü községben az érintett közterületen bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Öskü községben érintett közterülethez ingatlanon, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy


7. § A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni, és a döntésekről értesíteni kell az illetékes okmányirodát, az illetékes földhivatalt, rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, és a közmű-szolgáltatókat.

8.§ (1)A névvel ellátott közterület mentén lévő lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbensőházszámot kapják.

(3)Ingatlan megosztása esetén, amennyiben az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik, a házszámot /1, /2, /3 jelöléssel kell megkülönböztetni.

(4)Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(5)Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik. Amennyiben ez több közterület esetében is igaz, akkor az ingatlannak a fő épület beépítési módjához igazodó házszámát kell kapnia.

9.§ (1) Az út, utca, köz, sétány (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, a jobb oldalon lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.

(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(3) A földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.

(4) A házszámozás a közterület fekvésétől függően a közterület északi vagy a keleti végén kezdődik.

(5)A külterületi lakotthely házszámozást nem tartalmaz, az ingatlant helyrajzi számmal kell jelölni.

10.§ (1) Egy helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, továbbá telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén a  /1 /2 stb megjelöléssel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/szám formátumban.

A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(2) Egy közterületre nyíló ingatlanok azonos számmal nem jelölhetők.

11. § A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. §-ában meghatározott szervekkel.

12. § (1)A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.


13. § (1) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követően egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni, és az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

14.§ (1) A házszámot jelzőtáblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni.

(2)A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia.

15.§. Ez a rendelet 2013. november 30-én lép hatályba.



                        Gyapay Zoltán                                                    Szabó Zsuzsanna

                         Polgármester                                                             jegyző