Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 11. 12

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


Általános szabályok


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Öskü község önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörök egyes ellátásoknál kerülnek meghatározásra.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) a közös önkormányzati hivatal székhelyén  szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.

(9) Az önkormányzat tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére az arra rászorulónak rendkívüli, települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.


3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. § Az eseti pénzbeli ellátások kifizetése a pénztárból történik, kivéve, ha a kérelmező a kérelmében a bankszámlájára kéri a támogatás utalását.


5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani a jogosult fizetési számlájára, vagy postai címére, ettől eltérően a települési lakásfenntartási támogatás esetében elsősorban természetbeni ellátás formájában a szolgáltatóhoz.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.


A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése és az adatkezelés


6. §  A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai az irányadóak.


II. Fejezet


Pénzbeli szociális ellátások


7. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


8. § A pénzbeli települési támogatás formái:

a) eseti települési támogatás:

aa) települési létfenntartási támogatás,

ab) települési gyógyszertámogatás,

ac) települési temetési támogatás;

ad) települési gyermeknevelési támogatás,


b) rendszeres települési támogatás:

ba) települési létfenntartási támogatás.

bb) települési gyógyszertámogatás,

bc) települési lakásfenntartási támogatás,

bd) települési ápolási támogatás.


1. Települési létfenntartási támogatás


9. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és

a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj 200 %-át

nem haladja meg.

(2) Rendszeres települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és

a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének100 / -át  vagy

b)  egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj 150 %-át

nem haladja meg, és vagyonnal nem rendelkezik.

(3) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(4) A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

(5) A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani és csatolni kell hozzá a háztartásban élő személyek  jövedelem igazolását.


10. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet adni.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 5.000,-Ft-ig terjedhet.


11. § (1) Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) A rendszeres települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a Humán Feladatok Bizottság dönt.


12. § (1) A rendszeres települési létfenntartási támogatás összegét havonként azonos, illetve különböző mértékben is meg lehet állapítani.

(2) Rendszeres települési létfenntartási támogatást havi rendszerességgel, legalább 6 és maximum 12 hónapra lehet megállapítani.

(3) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési létfenntartási támogatás maximális összege 2000 Ft.

(4) A rendszeres települési létfenntartási támogatást éven belül csak egyszer lehet megállapítani.


2. Települési gyógyszertámogatás


13. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

(3) A kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani és csatolni kell hozzá:

a) a melléklet szerinti háziorvosi igazolást a havi receptköteles gyógyszerköltségről,

b) a háztartásban élő személyek megelőző havi jövedelem igazolását.


14. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet megállapítani.

(2) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének .200 %-át nem haladja meg, és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 4000 Ft-ot.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat háziorvos által kiállított igazolással kell igazolni.

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás maximális összege 2.000,- Ft.


15. § Az eseti települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


16. § (1) Rendszeres települési gyógyszertámogatást havi rendszerességgel, legalább 3 és maximum 12 hónapra lehet megállapítani.

(2) Rendszeres települési gyógyszertámogatást a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250  %-át, vagy

b) egyedül élő esetén annak 300 %-át nem haladja meg, és

c) a gyógyszerkiadásai, illetve a betegséghez kapcsolódó kiadásai meghaladják a havi 5.000,- Ft-ot,

(3) a  szakorvos,  vagy a háziorvos igazolással igazolja a gyógyszerkiadások, vagy a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások szükségességét és  igazolt költségét.

(4) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszer támogatás maximális összege 3.000 Ft.

(5) A rendszeres települési gyógyszertámogatást éven belül legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani.

(6) A támogatás összegének folyósítása havonta történik kérelmező fizetési számlájára,  postai kifizetéssel, illetve ha kérelmező úgy nyilatkozott pénztári kifizetéssel.

(7) Nem állapítható meg támogatás annak a személynek, aki az Szt alapján érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal  rendelkezik, és erről nyilatkozik.

(8) A rendszeres települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a Humán Feladatok Bizottsága dönt.



3. Települési temetési támogatás


17. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2) Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át nem haladja meg. .

(3) A települési temetési támogatást kérelmezni lehet

a) a temetési költségek megelőlegezésére, vagy

b) a temetési költségek utólagos megtérítésére.

(4) A támogatás összege amennyiben

a.) az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, a helyben szokásos temetési költség 20 %-a

b.) az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %- a és 300 %-a közé esik a helyben szokásos temetési költség 10 % -a.

 A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 190.000,- Ft.

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez a (3) bekezdés a) pont esetében csatolnia kell a temetési kiadásokra vonatkozó hivatalos árajánlatot, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot és a jövedelem igazolásokat.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez a (3) bekezdés b) pont esetében csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot és a jövedelem igazolásokat.

(7) A kérelmet az 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(8) A temetési költségek megelőlegezése jogcímen megítélt települési támogatásról szóló határozatban meg kell jelölni a temetési előleggel - számlával - való elszámolás határidejét, amely a határozat kiadásától számított 30 napnál több nem lehet.

(9) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A temetkezési költségek megelőlegezése iránti kérelem esetén a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül kell döntést hozni.


4. Települési gyermeknevelési támogatás


18. § (1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, akik létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet

a) a gyermek iskoláztatásához, vagy

b) válsághelyzetben lévő várandós anya által, a gyermekének megtartásához, vagy

c) a gyermek fogadásának előkészítéséhez, vagy

d) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez

szükséges anyagi támogatásra.

(3) Az (1) bekezdés szerint a kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének .150 %-át nem haladja meg.

(4) A (2) bekezdés a) pontja szerinti kérelemhez be kell csatolni a gyermek iskolalátogatási igazolását, vagy az iskolai felvételről szóló igazolást.

(5) A (2) bekezdés b), vagy c) pontja szerinti kérelemhez a kérelmezőnek be kell nyújtani a várandóságot igazoló szakorvosi igazolást, illetve a (2) bekezdés c) pont szerinti esetben a már megszületett gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(6) A (2) bekezdés d) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a nevelésbe vétellel kapcsolatos határozatokat.

(7) A kérelmet az 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani és csatolni kell hozzá a háztartásban élő személyek jövedelem igazolását.

(8) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben maximum három alkalommal lehet megállapítani.

(9) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén 5000 Ft,

b) a (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén .5000 Ft,

c) a (2) bekezdés d) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén .4000 Ft.

(10) A kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönteni kell.

(11) A települési gyermeknevelési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


5. Települési lakásfenntartási támogatás


19.§ (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,-Ft.

(7) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

 
TM = 0,3-

 J-0,5 NYM
─────

 
x 0,15,


 NYM


ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(12) A kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani és csatolni kell hozzá a háztartásban élő személyek megelőző havi jövedelem igazolását.

(13) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Polgármester dönt.


6. Települési ápolási támogatás


 20. § (1) Az Önkormányzat települési ápolási támogatásra való jogosultságot állapít meg annak a nagykorú és cselekvőképes személynek, aki

a) 18. életévét  betöltött, tartósan beteg,és

b) Öskü községben lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen is Öskü Községben lakó hozzátartozója ápolását,  gondozását végzi, és a beteg ápolása miatt létfenntartása veszélyeztetett és

c) keresőtevékenységet nem folytat

d) rendszeres pénzellátásban nem részesül, vagy arra való jogosultság megállapításához a szükséges feltételekkel nem rendelkezik.

(2) Hozzátartozó a Ptk. szerinti hozzátartozó a jegyes kivételével

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában a kérelmező létfenntartása akkor veszélyeztetett, ha

a) a családban az egy főre számított havi családi jövedelem:

aa) nem egyedülálló kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, vagy

ab) egyedülálló kérelmező esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át nem haladja meg, és

ac) a nem egyedülálló kérelmezőnél a családban nincs olyan más hozzátartozó aki kereset kiesés nélkül gondozni tudná a beteg személyt, és

(4) A kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon  kell benyújtani, és csatolni kell hozzá:

a) a melléklet szerinti háziorvosi  igazolást arról, hogy a beteg  tartósan beteg, és ápolásra szorul

b)  a családban élő személyek  jövedelem igazolását.


21. §  Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási támogatás állapítható meg. továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási támogatás.


22. § (1) A települési ápolási támogatás megszüntetésére alkalmazni kell az Szt. 42. § (2) és (3) bekezdését.

(2) Az ápolást végző személy az ápolási kötelezettségét akkor nem teljesíti, ha több egymást követő napon nem gondoskodik:

a) az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, így különösen:

aa) a megfelelő – legalább napi egyszeri – meleg étel biztosításáról, és

ab) a gyógyszerhez való hozzájutásról, vagy

ac) az egyéb alap ápolási feladatok ellátásáról,és

b) az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiéniás körülményének biztosításáról, különösen:

ba) a fürdetésről, mosdatásról, és

bb) a lakás takarításáról és tisztántartásáról, és

c) az esetleges vészhelyzetek kialakulásának megelőzéséről.


23. § Az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítését a polgármester évente, vagy jelzés alapján azonnal ellenőrzi.


24. § (1) A települési ápolási támogatás havi összege a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott  összegének 80 %-a.

(2) A támogatást havi rendszerességgel, minimum 6 és maximum 12 hónapra lehet megállapítani.

(3) Az ellátást egy évben egy kérelmező részére kétszer is meg lehet állapítani.

(4) A települési ápolási támogatás megállapítására a polgármester jogosult.


III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások


25. § (1) Amennyiben az ellátást megállapító feltételezi, hogy a kérelmező nem a célnak megfelelően használja fel a támogatást dönthet a természetbeni megállapításról.

(2) A (1) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek különösen:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy

b) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

c) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy

d) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy

e) tüzelő vásárlás.

(3) A (2) bekezdés a), b), d), e) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.


7. Köztemetés


26. § (1) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:

a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 130 %-át, egyedül élő esetén a 170 %-át,

b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 130 %-át, egyedül élő esetén a 100%-át, és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.


IV. Fejezet


Szociális alapszolgáltatások


27. § (1) A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében az önkormányzat alapellátásaként a) étkeztetést  saját üzemeltetésű  főzőkonyhája által és

b)  házi segítségnyújtást  biztosít.

(2) a személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevétele önkéntes, és az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történhet.


8. Étkeztetés


28. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy

a) a életkora miatt, ha a kérelmező betöltötte a 62 évet

b) az egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

c) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

d) a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

e) a hajléktalansága miatt, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, és a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

(3) Az ellátás módja lehet:

a) étel elvitele saját erőből vagy

b) étel házhoz szállítása.

(4) Az ellátásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult köteles megfizetni. Amennyiben a jogosult jövedelemmel nem rendelkezik, a térítési díjat a jogosult tartására, gondozására kötelezett és képes személy köteles megfizetni.

(5) A kérelmet az 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani és csatolni kell hozzá:

a) a (2) bekezdés szerinti igazolást és a

b) a háztartásban élő személyek megelőző havi jövedelem igazolását.

(6) Az étkeztetés intézményi és személyi térítési díját az 8. sz. melléklet tartalmazza.

(7) Az ékezés megállapítására a polgármester jogosult.


29. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről a polgármester és az ellátott megállapodást köt. A megállapodásban ki kell térni:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára;

b) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára;

c) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira;

d) az ellátás megkezdésének időpontjára

e) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.


30. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza;

d) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.


31. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásért az e rendeletben megállapított térítési díjat kell fizetni. Az ellátott által fizetendő személyi térítési díjat a polgármester állapítja meg a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet szabályaira figyelemmel.


9. Házi segítségnyújtás


32.§ (1) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot a Várpalotai Térségi Népjóléti Gondozási Központon keresztül biztosítja, a Várpalota Kistérség Többcélú Társulásával kötött megállapodás alapján.

útján látja el.

(2) A szolgáltatásra vonatkozó kérelmet a Térségi Népjóléti Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani. 

(3) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtásra vonatkozó személyi térítési díj rendeletben történő megállapítására Várpalota Város Önkormányzatát jelöli ki.



V. Fejezet

Szociálpolitikai kerekasztal


33. § (1) Öskü Község Önkormányzati Képviselő-testülete helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal tart ülést.

(3) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai: Öskü Község Polgármestere vagy megbízottja, Magyar Vöröskereszt helyi csoportjának tagja, Öskü Község Önkormányzati Képviselő-testülete Humán Feladatok Bizottságának elnöke vagy tagja, az Ösküi Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesületének tagja, a Várpalotai Mozgássérültek Egyesülete Ösküi Csoportjának tagja, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvos, Térségi Népjóléti Gondozási Központ részéről 1 fő, Jegyző által delegált 1 fő.

(4) A helyi szociálpolitikai kerekasztal elnöki feladatait a Polgármester vagy megbízottja látja el.



VI. Fejezet

  Egyéb rendelkezések


34. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.



VII. Fejezet


Záró rendelkezések


35. § E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.


36. § (1) Hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 17/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól szóló 10/2008. (IX.25.) önkormányzati rendelet.

(2) 2015. március 1-je előtt megállapított méltányossági ápolási díjat 2015. március 31-ig felül kell vizsgálni és amennyiben a jogosultsági feltételeknek megfelel a kérelmező akkor dönteni kell az új ellátásról, ha nem akkor 2015. február 28. napjával meg kell szüntetni az ellátást.




                        Ángyán Tamás                                             Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                        jegyző