Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 4/2015 (III.20.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 04. 01

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


  1. A rendelet célja


1. § A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.



  1. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgt.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


(2)  A rendelet területi hatálya Öskü Község közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra,

b) a község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, továbbá a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.



  1. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése



3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét, kizárólagosan PIHOKKER Szállítási és Szolgáltató Kft. (8100 Várpalota, Pipacs utca 15/A.), mint közszolgáltató jogosult és köteles ellátni, Öskü Község Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján 2020. december 31-ig.


(2) A PIHOKKER Szállítási és Szolgáltató Kft. (8100 Várpalota, Pipacs utca 15/A.) (a továbbiakban: közszolgáltató) által szállított, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Bakonykarszt Zrt. (8200 Veszprém, Pápai u. 41.) várpalotai üzemmérnöksége (8100 Várpalota, Péti út 1.), mint üzemeltető által üzemeltetett, „Várpalotai szennyvíztelepen” (8100 Várpalota, 3358 hrsz.) az erre a célra kialakított műtárgyban kell elhelyezni.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz Vgt. szerinti előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


(3) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni, kivéve, ha vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító berendezést üzemeltet és az abból távozó háztartási szennyvíz végső elhelyezése az engedélyben meghatározott befogadóban történik, amely lehet többek között a földtani közeg (szikkasztással vagy öntözéssel) vagy a felszíni víz.


(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége a közszolgáltatóhoz bejelentett - 10. § (1) bekezdésben részletezett - nem használt ingatlanra nem vonatkozik.


(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni. Ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételét a közszolgáltatónál telefonon vagy írásban rendeli meg, amelyről a közszolgáltató nyilvántartást vezet. A közszolgáltatás megrendelésekor felek rögzítik a közszolgáltatás kölcsönösen meghatározott időpontját


(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban elvégezni.


  1. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


5.  § (1) Közszolgáltató a közszolgáltatást folyamatosan, teljes körűen ellátja.


(2) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyeződést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó Közszolgáltató kötelezettsége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.


(3) Közszolgáltató amennyiben rajta kívülálló okok miatt (utak járhatatlansága, rossz időjárási viszonyok, közműépítés) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása elmarad, azt követő alkalmas munkanapon elvégzi.


(4) Közszolgáltató köteles a szennyvíz elszállításához speciális járművet és a szükséges megfelelő képzettségű szakembert biztosítani, a rendeletben meghatározott rendszerben és gyakorisággal végezni feladatát.


(5) Közszolgáltatónak rendelkeznie kell a közszolgáltatás ellátásához szükséges hatósági engedéllyel rendelkező és megfelelő műszaki állapotban levő járművekkel, gépekkel, berendezésekkel és eszközökkel, valamint olyan - tulajdonában, kezelésében vagy bérleményében levő - telephellyel, amely alkalmas a közszolgáltatás végzéséhez szükséges járművek, gépek, berendezések és eszközök tárolására, tisztítására, fertőtlenítésére és műszaki ellenőrzésére.


(6)  Közszolgáltatónak rendelkeznie kell olyan felszerelésekkel és eszközökkel, amelyek a közszolgáltatás keretében ellátandó tevékenység gyakorlása során esetlegesen bekövetkező környezeti károk azonnali beavatkozást igénylő elhárításához szükségesek.



  1. Közszolgáltatási szerződés tartalma



6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes  elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a közszolgáltatás megnevezését, minőségi ismérveit, teljesítésének területi kiterjedését, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát,

b) a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását,

d) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására a felügyeletet ellátó hatóság által kijelölt helyek és létesítmények igénybevételét,

e) a közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás tapasztalatairól Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testületének történő legalább évenkénti egyszeri tájékoztatását,

f) a fogyasztók által hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését,

g) a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjének megállapítását, és

h) a szerződés módosításának, felmondásának módját.



  1. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei



7. § (1) Ahol a háztartási szennyvizek elvezetése szennyvíz közművel, vagy kezelése és elhelyezése a 4. § (3) bekezdésében részletezett vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító berendezés alkalmazásával nem biztosítható, az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizek jogszabályok szerinti összegyűjtéséről, elhelyezéséről, tárolásáról.


(2) A közműpótló műtárgyba csak háztartási vagy összetételét tekintve kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló műtárgyba mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, illetve ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról e rendeletben szabályozott módon az ingatlantulajdonos a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


(4) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a közszolgáltatónak számla ellenében e rendelet szerinti díjat megfizetni.


  1. A közszolgáltatás díja


8. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért kéttényezős – alapdíjból és ürítési díjból álló – közszolgáltatási díjat (a továbbiakban: szolgáltatási díj) kell fizetnie, amelynek legmagasabb egységnyi díját az 1. melléklet tartalmazza. Az ürítési díj tartalmazza a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díját.


(2) A szolgáltatási díj megfizetésének módja: helyszínen számla ellenében, vagy 30 napon belül átutalással számla ellenében, vagy készpénz-átutalási megbízás (postai csekk) átadásával és annak 30 napon belül történő befizetésével.


(3) A szolgáltatási díj tartalmazza jelen szerződés alapján ellátandó minden feladat ellenértékét, azzal járó költségeket, járulékokat és díjakat, így ezeken túlmenően közszolgáltató semmilyen jogcímen nem jogosult a közszolgáltatást igénybe vevőktől további díj- vagy költségtérítés igénylésére.


(4) A közszolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását (módosítását) megelőzően, minden év október 31. napjáig a közszolgáltató a Vgt. 44/D. § (7) bekezdése szerint köteles költségelemzés alapján a 44/D. § (1)-(6) bekezdésben foglaltaknak megfelelő díjkalkulációt készíteni.


(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatásért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék, az erre megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek.


(6) Közszolgáltató a könyveiben kimutatott díjhátralék beszedésére a Vgt. 44/E. §-ában meghatározott szabályok szerint intézkedik. Közszolgáltató a működésére érvényes számviteli és egyéb jogszabályban előírt nyilvántartást köteles vezetni.



  1. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


9. § Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatást igénybe vevők adatainak kezelésére a közszolgáltatás ellátásához szükséges mértékben és terjedelemben.

A közszolgáltató az adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit.

A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, kedvezmények érvényesítésére, közüzemi díjhátralékok benyújtására használhatja fel a közszolgáltató.



10. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt

ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok



10. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem használt vagy olyan ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik. Ezen rendelkezést az üdülőingatlanokra is megfelelően alkalmazni kell.

(2) Az ingatlantulajdonosnak – amennyiben a közszolgáltatást nem veszi igénybe - igazolnia kell, hogy adott ingatlant senki sem használja, ott szennyvíz nem keletkezik a következők szerint: 

- számlaegyenleget, amely a gáz, víz- vagy áramfogyasztást érintően bizonyítja, hogy az ingatlant senki nem használja.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat a Ösküi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrizheti.



  1. Hatályba léptető és záró rendelkezések



11. § Jelen rendelet 2015.április 1-jén lép hatályba.




                        Ángyán Tamás                                             Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                        jegyző