Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 13/2016 (XI.4.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről

Hatályos: 2016. 11. 05

Öskü Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az  Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a községért tevékenykedő állampolgárok, közösségek munkájának elismerésére kitüntetéseket alapít, amelyek megnevezésére és adományozásuk rendjének meghatározására a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Községünkért

1.§  (1) Községünkért kitüntetés és emlékplakett adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek, akik a község életének fejlesztése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a község szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2) A kitüntetéssel járó emlékplakett 90 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronzplakett. A plakett közepén elhelyezett kerektemplom, és két oldalról a római katolikus és az evangélikus templomok a község és a Bakony látképével látható. felül Községünkért alul pedig Öskü felirattal.

(3) Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A bronzplakett hátoldalán a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.


2.§ (1) Évente legfeljebb egy kitüntetés adományozható.

 (2) A kitüntetéssel az 1. § (2) bekezdésében leírt bronzplakett, oklevél és pénzjutalom jár.

(3) A pénzjutalom összege 2017. évben 50.000,- Ft (nettó), ezt követően három évente a felülvizsgálja a képviselő-testület az összeget.




II. Fejezet


Öskü Község Nívódíja

3.§ (1) "Öskü Község Nívódíja." kitüntetés adományozható azoknak az önkormányzati és intézményi alkalmazottaknak, akik huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el.

(2) A kitüntetéssel járó emlékplakett 90 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronzplakett. A plakett közepén elhelyezett kerektemplom, és két oldalról a római katolikus és az evangélikus templomok a község és a Bakony látképével látható. felül Nívódíj alul pedig Öskü felirattal.

(3) Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A bronzplakett hátoldalán a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.


4.§ (1) Évente legfeljebb 1 kitüntetés adományozható.

(2) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél, pénzjutalom jár.

(3) A pénzjutalom összege 2017. évben 50.000,- Ft (nettó), ezt követően három évente a felülvizsgálja a képviselő-testület az összeget.



III. Fejezet


Öskü Község Díszpolgára és Öskü Község Postumus Díszpolgára


5.§ (1) A díszpolgári cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a településen belül, országosan vagy nemzetközi szinten olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Öskü hírnevének öregbítéséhez, példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím 5 évente adományozható maximum egy fő részére átadása ünnepélyes keretek között történik nyilvános polgármesteri méltatás mellett.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.


6.§  A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

A díszpolgár:

(1) Tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein.

(2) Az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(3) Díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, ilyen jellegű rendezvényeit.

(4) Elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat ingyenes díszsírhelyet biztosíthat számára, és rendelkezhet a sír gondozásáról.


7.§ (1) Öskü Község Díszpolgára cím adományozható élő személynek, valamint posztumusz jelleggel abban az esetben, ha a jelölt a díj adományozásáról szóló döntést megelőző egy éven belül hunyt el.

(2) A postumus díszpolgári cím adományozására és a nyilvántartás szabályaira a díszpolgári címre vonatkozó rendelkezések értelemszerűen irányadók.



IV. Fejezet


Kitüntető Oklevelek


8. §  (1) A képviselő- testület a következő kitüntető okleveleket alapítja:

a) Öskü Község Egészségügyi Ellátásáért

b) Öskü Község Hagyományaiért

c) Öskü Község Közbiztonságáért

d) Öskü Község Közéletéért

e) Öskü Község Közneveléséért

f) Öskü Község Kulturális Életéért

g) Öskü Község Sportéletéért

h) Öskü Község Szociális Ellátásáért

i) Öskü Község Természeti Értékeiért

j) Öskü Község Hírnevének Öregbítéséért

                                                          

(2) A kitüntető oklevél adományozható annak a magyar állampolgárnak a közéletben végzett tevékenységtől való visszavonulásakor, aki munkakörében vagy társadalmi megbízatás keretében Öskün, az itt élők érdekében, a köz általános megelégedésére tevékenykedett.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően az (1) bekezdés j) pontjában meghatározott a kitüntető oklevél adományozható annak az ösküi származású magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kimagasló eredményével hozzájárult Öskü hírnevének öregbítéséhez.

(4) A kitüntetéshez külön erre a célra készített díszoklevél jár.

(5) A kitüntető oklevél évente több fő részére is adományozható megkötés nélkül.


V. Fejezet


Az adományozás rendje


9.§ (1) A megfelelő cím megjelölésével, indokolással ellátott és írásban benyújtott javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagjai, a jegyző, a civil szervezetek és az intézmények vezetői.

(2) A kitüntetésre vonatkozó javaslatot minden év április 15-ig a mellékelt formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(3) A kitüntetési javaslatot polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A kitüntetések adományozására a képviselő-testület jogosult.

(5)Amennyiben az 1. § (1) bekezdés szerinti kitüntetésben közösség részesül, úgy a kitüntetési pénzjutalom a közösséget illeti meg.

(6) A kitüntető oklevelek és díjak átadására minden évben az Ösbő Vezér napokon kerül sor, ahol azt ünnepélyes keretek között kell átadni nyilvános méltatás mellett.

VI. Fejezet
Vegyes rendelkezések


10.§ (1)A kitüntető címek adományozásáról és visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(2) A kitüntetett személyekről az Ösküi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(3) A kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.


11.§ (l) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)  Egyidejűleg hatályát veszti a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2004. (II.12.) önkormányzati rendelet.



                       Ángyán Tamás                                                       Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                           jegyző

Mellékletek