Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 15/2018 (XII.13.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok, közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről

Hatályos: 2019. 01. 01

Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 15/2018 (XII.13.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok, közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Öskü Község közigazgatási területére vonatkozó kötelező érvényű magatartási szabályok megállapításával elősegíteni a település területén a köztisztaság fenntartását, a köztisztaság helyzetének javulását.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden magánszemélyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra, valamint ingatlan tulajdonosra, használóra, kezelőre (továbbiakban együtt: használó).

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. közterület: a közterület felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontja szerinti meghatározás
  • 2. zöldterület: a település szabályozási tervében erre a célra kijelölt terület- felhasználási egység, továbbá ilyen kijelölés nélkül is a lakosság pihenésére, felüdülésére, szórakozására, esztétikai élménynyújtásra a település szerkezetének tagolására szolgáló jellemzően növénnyel borított közterület. A zöldterületek körébe tartoznak - a létesítőtől függetlenül - elsősorban parkok és az ezekhez kapcsolódó sétányok, továbbá az utak és terek zöldsávjai, a játszóterek, a sportpályák, a megkezdett parkosítással érintett, továbbá a roncsolódott zöldterületek, valamint az egyéb zöldnövénnyel borított vagy kerti burkolattal fedett közterületek.
  • 3. tisztántartás: az ingatlanok és közterületek tisztítása, a növényzet ápolása, nyírása, folyamatos gyommentesítése, pormentesítése, hó- és síkosság- mentesítése, az ingatlanon valamint az ingatlannal szomszédos közterületen ültetett növényzet ápolása, csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása.

II. FEJEZET A tisztántartásra vonatkozó részletes szabályok

4. Ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági feladatok

4. § Az egyes ingatlanok tisztántartásáról és karbantartásáról az ingatlan használója, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetében annak vezetője köteles gondoskodni.

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosának a közterület tisztántartási kötelezettsége magában foglalja az ingatlan előtt az úttestig (járda, zöldsáv, árok) terjedő területen

  • a) a szennyeződés, a hulladék, továbbá a lehullott falevél, virág, termés összegyűjtését és eltávolítását, fák gallyainak metszését továbbá sövények folyamatos karbantartását, hogy a közlekedést és a láthatóságot ne akadályozza.
  • b) a nyílt csapadékvíz elvezető árokból a víz zavartalan lefolyását akadályozó hulladék és más anyagok eltávolítását;
  • c) a zöldterület és a növényzet rendszeres nyírását, a gyomnövények eltávolítását,
  • d) az összefüggő hótakaró eltakarítását és a síkosság elleni védekezést.

(2) Több közterülettel érintkező ingatlan esetén az ingatlan tulajdonosának az (1) bekezdés szerinti köztisztasági kötelezettségei mindegyik közterület vonatkozásában fennáll. Két szomszédos ingatlan közötti közforgalmú területsáv vagy átjáró esetében a tisztán tartási kötelezettség a használók között fele-fele arányban oszlik meg.

(3) A síkosság elleni védekezésre kizárólag környezetkímélő anyagokat (pl. homok, hamu, csúszásgátló készítmények, környezetbarát vegyszerek, stb.) szabad felhasználni.

(4) Tilos a havat a csapadék víznyelőkre gyűjteni, deponálni, a hulladékot a csapadékvíz- elvezető rendszerbe és annak műtárgyaiba, valamint az úttestre helyezni.

5. Közterületek tisztántartása

6. § (1) A közterültek gondozása és tisztántartása, a közparkok ápolása és gyommentesítése, a burkolt területek és járdák síkosság mentesítése, hó eltakarítása, valamint a zárt csapadékvíz-elvezető csatornák karbantartása - az 5. §-ban foglaltak kivételével- Öskü Község Önkormányzatának feladata.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő szilárd burkolatú utak tisztítása, karbantartása Öskü Község Önkormányzatának feladata.

6. A közterület rendeltetéstől eltérő használatával összefüggő tisztántartási szabályok

7. § (1) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartásáról az építtető gondoskodik, kivéve, ha az építtető és az ingatlantulajdonos személye eltér és másként állapodnak meg.

(2) Építési, bontási, felújítási munkáknál, valamint az úttest, járdaszakasz felbontásánál keletkezett por- és más szennyeződés elterjedését meg kell akadályozni. A munkálatok során, illetve a közterület rendeltetéstől eltérő használata esetén a növényzetet, létesítményeket védőburkolattal vagy más alkalmas eszközzel a szennyeződéstől, rongálódástól meg kell védeni.

(3) Az építési vagy bontási anyagot úgy kell elhelyezni, hogy az ne szennyezze a közterületet.

(4) Az építési területekről a közterületre történő sárfelhordás, illetve egyéb szennyeződés letakarításáról, a szükséges jelzések kihelyezéséről a kivitelező gondoskodik.

(5) Amennyiben a munkálatok elvégzése során építési törmelék vagy más hulladék keletkezik, azt a közterületről folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 24 órán belül el kell szállítani, a közterületet eredeti állapotának megfelelően meg kell tisztítani.

(6) A keletkezett építési hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az építtető az építési-bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII.26.) BM-KvVM együttes rendeletben foglaltaknak megfelelően gondoskodik.

(7) Közművekben bekövetkezett hibák elhárítását, javítását követően a közterület feltakarításáról és az eredeti állapot helyreállításáról a hiba elhárítója köteles gondoskodni a munka befejezését követő 3 napon belül.

7. A közterületek szennyeződésének megelőzése

8. § Tüzelő-, építő-, és egyéb ömlesztett anyagot (továbbiakban: anyag) közterületen ideiglenesen tárolni a járda és az úttest közötti területen, szükség esetén a járdán, a gyalogos közlekedés folyamatos biztosításával szabad. Az anyag szétszóródását, környezetének szennyeződését védőburkolattal vagy más arra alkalmas eszközzel akadályozza meg az anyag tulajdonosa.

9. § Saját tartású állat által a közterületen, a közös használatú helyiségekben vagy udvaron okozott szennyeződést az állat tulajdonosa a szennyeződés feltakarításával és az eredeti állapot helyreállításával köteles megszüntetni.

10. § Közterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő edényből hulladékot válogatni, vagy onnan hulladékot birtokba venni tilos.

11. § (1) Közterületi tárgyak, úttest, járda, falak engedély nélküli feliratozása, firkálása, festékkel vagy más anyaggal történő szennyezése tilos. Az épület használói az épület homlokzatát és a kerítést kötelesek az illegális falfirkától, festéstől mentesíteni, amennyiben ezekért más személy felelőssége nem állapítható meg.

(2) Eldugulás okozására alkalmas, valamint környezetre veszélyes anyagokat a szennyvíz és csapadékcsatornába dobni, önteni, vagy bevezetni tilos.

(3) Közterületen a hulladék elhelyezésére gyűjtőedények és kiépített gyűjtőpontok szolgálnak. Hulladékot tilos azok mellé elhelyezni.

(4) A közterületen elhelyezett berendezési és felszerelési tárgyakat (utcabútor) beszennyezni és megrongálni tilos.

(5) A közterületen lévő fák, díszcserjék, növények megsértése, leszakítása, kiirtása tilos.

(6) Állati hullát, undort keltő anyagot, valamint olyan szerves, vagy szervetlen anyagot, mely a környezetet szennyezheti, a szomszédos terület használóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen felhalmozni tilos.

8. Közterületen tartott vásárok, kulturális, sport és egyéb rendezvények

12. § (1) Közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata önkormányzati hatósági engedély alapján lehetséges. Ilyen esetben a használattal érintett terület közvetlen környezetét a közterületet használó köteles tisztántartani. Ebben az esetben tisztántartás e rendelet 2. § 3. pontjában rögzített fogalma alatt csak azokat a kötelezettségeket kell érteni, melyek értelemszerűen teljesíthetők. Így különösen a használt közterület tisztítása, folyamatos pormentesítése, hó- és síkosság-mentesítése, a tevékenység során keletkező hulladék összegyűjtése.

(2) Vásárok, kulturális, sport- és egyéb közterületen tartott rendezvények tartása idején és azt követően a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a rendezvény területének és közvetlen környezetének tisztántartásáról.

(3) A rendezvény szervezője gondoskodik a közegészségügyi és az építésügyi hatósági előírásoknak való megfelelésről, továbbá a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, folyamatos tisztántartásáról, és rendszeres fertőtlenítésről.

9. Anyagok szállítása, közeledés során keletkező szennyeződések eltávolítása

13. § Mindennemű anyag szállítását úgy kell végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljon ki. Könnyen kihulló anyag csak olyan járművön szállítható, amelynél a lehullás megakadályozása biztosított. Ha bármely szállítmány fel vagy lerakásánál közútra történő felhajtás, szállítás során a közterület beszennyeződik, annak feltakarításáról a szennyeződés előidézője, a jármű üzemben tartója, üzemeltetője haladéktalanul gondoskodik.

III. FEJEZET A zöldterületek védelme

10. A zöldterületek használatának általános szabályai

14. § (1) A zöldterületeket és azok építményeit, tartozékait - annak létesítőjétől függetlenül - a rendeltetésüknek megfelelő célra és módon bárki ingyenesen használhatja, feltéve, hogy az nincs kizárólagos használatba adva. A használó köteles a zöldterület és tartozékai használata során gondosan eljárni, a zöldterület károsodását megakadályozni.

(2) A közterületi játszótereken elhelyezett játszóeszközöket, berendezéseket csak állaguk és az ott tartózkodók élete, testi épsége megóvása mellett lehet igénybe venni. A közterületi játszóterek használata során – a más jogszabályokban előírtakon túl – különösen a következő előírásokat kell betartani:

  • a) hat évesnél fiatalabb gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat a játszótéren;
  • b) nagykorú személy a gyermekek számára elhelyezett játszótéri eszközöket nem veheti igénybe;

(3) A rendeltetéstől eltérő használathoz (például rendezvény-, vásár megtartása, alkalmi árusítás, építmény- illetve közmű építése céljára, stb.) a zöldterület fenntartójának hozzájárulása szükséges.

11. A zöldterület használattal összefüggő további tilalmak

15. § (1) Tilos a zöldterületen

  • a) a növényzetet, annak ágait, virágját, termését rongálni, levágni, kivéve az arra jogosítottak által végzett kertészeti tevékenységet, fagallyazást, fa kivágást, továbbá az ingatlantulajdonos által ültetett illetve ápolt virágok, cserjék virágjának szokásos vágását és termésének begyűjtését,
  • b) bármely tárgyat, anyagot (például sós homokot, vagy azzal leszórt havat, árut, építőanyagot, lakásberendezést, kereskedelmi, szolgáltatási tevékenység berendezését, stb.) lerakni, vagy olyan mennyiségben tárolni, amely a zöldterület, vagy annak tartozéka sérelmét, megrongálódását idézheti elő,

c), az ott lévő épületek (pl. templomok, középületek, stb.) közforgalomnak átadott teraszán, lépcsőzetén, párkányán, mellvédjén, a zöldterületi építmények, berendezések lépcsőzetén, mellvédjén, párkányán roncsoló, károsító hatással járó eszközt (különösen gördeszkát, görkorcsolyát, rollert, kerékpárt, stb.) használni, a zöldterületek tartozékait összekarcolni, vésni, firkálni, azokra matricát, hirdetést ragasztani, vagy más módon rongálni.

d) a játszóterek berendezéseit és a közterületi bútorzatot rendeltetésellenesen használni (pl. azokra lefeküdni, oda felállni, illetőleg ezeket bármilyen módon beszennyezni, stb.),

e) a zöldterületen természetes körülmények között élő állatok élőhelyét bármely eszközzel zavarni, rongálni,

f) a fák törzsét hirdetésre, ágait kötél, vagy kábel rögzítésére használni.

(2) Tilos az ebet

a) a zöldterületen az erre vonatkozó tiltó tábla, felirat ellenére sétáltatni,

b) az erre szolgáló, táblával megjelölt hely kivételével szabadon engedni,

c) játszótérre bevinni.

IV . Fejezet

Vegyes rendelkezések

12. Általános eljárási szabályok

16. § (1) A rendeletben megfogalmazott magatartási szabályok (a továbbiakban: magatartási szabályok) be nem tartása esetén a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt kell alkalmazni.

(2) A közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) A magatartási szabályok be nem tartása miatt indított eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha az eljárást természetes- vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezi.

13. Jogkövetkezmények

17. § (1) A magatartási szabályok be nem tartása esetén:

  • a) a jegyző közigazgatási bírság kiszabására jogosult, melynek összege a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendeletben előírtak alapján kerül megállapításra.
  • b) közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés is alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bírság ismételten kiszabható.

14. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.