Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2018 (IX.27.) önkormányzati rendelete

A gyermekjóléti alapellátásról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2018. 09. 28

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Öskü Község Önkormányzat gyermekjóléti ellátást biztosító intézménye:
a) A gyermekek napközbeni ellátását biztosítja Öskü Község Önkormányzata Napsugár Óvoda és Bölcsőde (továbbiakban: Bölcsőde) keretében, székhelye: 8191 Öskü, Szabadság tér 2.  A  bölcsőde ellátási területe Öskü Község közigazgatási területe. Szabad férőhely kihasználása céljából a Köznevelésről szóló 2011. évi CXC tv. 25. § (7) bekezdésében meghatározott mértékig feltölthető más településről jelentkező gyermekekkel.


2. § (1) A gyermekek napközbeni ellátása kertében nyújtott bölcsődei ellátás igénybevétele iránti kérelmet írásban a Bölcsőde intézményvezetőjénél kell benyújtani.


(2) Ha a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény másként nem rendelkezik, a kérelem elbírálásáról az intézményvezető – az intézmény szakmai programjában foglaltak alapján - egyéni elbírálással, elsődlegesen a jelentkezési sorrend alapján dönt.


(3) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben foglaltakon kívül a gyermekek napközbeni ellátása kertében nyújtott bölcsődei ellátás megszűnik a gyermek folyamatos 4 hétig tartó hiányzása esetén, amennyiben a szülő vagy törvényes képviselő nem él jelzéssel a hiányzás okáról, és a visszatérés várható időpontjáról.


3. § (1) A Bölcsőde alapellátáson túl külön szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyeletet működtet.


(2) Az időszakos gyermekfelügyelet igénybevételének rendjét a Bölcsőde vezetője szabályzatban rögzíti.


4. § (1) A gyermekjóléti személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, valamint azok intézményi térítési díját a Bölcsődében e rendelet 1. melléklete tartalmazza, az egyéb intézményekben fizetendő gyermekétkeztetési intézményi térítési díja külön rendeletben szabályozva.


5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.
(2) Az 1. mellékletben szereplő intézményi térítési díjakat 2018. szeptember 1-től kell alkalmazni.



     Ángyán Tamás                                                       Borteleki Istvánné
      polgármester                                                                   jegyző

Mellékletek