Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 11/2019 (IX.24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 10. 01- 2020. 02. 27

Öskü Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2.§ és 10.§ (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet, I.9. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása szerint a belügyminiszter pályázati felhívása alapján a következőket rendeli el: 


A támogatásra vonatkozó általános szabályok


1. A rendelet célja, hatálya


1.§ (1) E rendelet célja, hogy Öskü településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, mint egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és odaítélés menetét.


(2) E rendelet hatálya kiterjed Öskü Község közigazgatási területén állandó lakcímmel, ennek hiányában tartózkodási helyén életvitelszerűen élő személyre, aki az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.


(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.


2. A támogatás feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személyeknek, akiknek a háztartásában együtt élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270 %-át, egyszemélyes háztartás esetében 400%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


Előnyt élvez:


a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési lakásfenntartási támogatásra jogosult, valamint


b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat vissza nem térítendő tűzifát nem biztosít.


(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család


a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,

vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.


b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.


(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány készítése szükséges.


(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.


3. A támogatás igénylésének menete


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre, vagy hivatalból is indulhat.


(2) A kérelmeket 2019. november 11. napjáig lehet az Ösküi Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani.


(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testülettől kapott felhatalmazás alapján átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester a beérkezett kérelmek összesítése alapján a támogatásokról legkésőbb 2019. november 20. napjáig dönt.


(4) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legalább 1 erdei m3, de legfeljebb 5 erdei m3 lehet.


(5) A döntést követő 30 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


(7) A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.


5. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás.



4. Záró rendelkezések


6. § (1) Ez a rendelet 2019. október 1. napján lép hatályba, és 2020.február 28. napján hatályát veszti.





             Ángyán Tamás                                                                Borteleki Istvánné

  polgármester                                                                           jegyző