Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 6/2019 (V.15.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2011. (IV.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 16- 2019. 05. 16

Öskü Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Hatályát veszti a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2011. (IV.01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet):

a) a 7.§ c), d) és e) pontja,

b) a 11.§ b) pontja,

c) a 17. § (2) bekezdése,

d) a 48.§ (3) bekezdés b) pontja,

e) az 55.§ (2) bekezdés b) pontja,

f) az 59. § (1) bekezdése,

g) a 60.§ (2) bekezdése és a

h) a 62. § (2) bekezdés c), e) és o) pontja,

i) a 64/B. § (2) bekezdése.


2. §  A rendelet kiegészül a következő 8/A. §-al:


„ 8/A. § (1) Az Önkormányzat a feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásokban vesz részt. A társulásokban az Önkormányzatot a polgármester képviseli. Az önkormányzatok a társulások működésének részletes szabályait a társulási megállapodásban határozzák meg.


(2) A Várpalota Kistérség Többcélú Társulása keretében megvalósításra kerülő feladatok a tagtelepülésekkel a család- és gyermekjóléti szolgálat, házi segítségnyújtás, demens betegek nappali ellátása, fogyatékkal élők nappali ellátása, jogi segítségnyújtó tevékenység, pszichológusi és szupervízori tevékenységek háziorvosi ügyeleti ellátás és a belső ellenőrzés.

(3) A Hulladékról szóló törvény alapján meghatározott tevékenységek ellátása a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás keretében zajlik.


3. §  A rendelet kiegészül a következő 8/B. §-al:


8/B. § (1) A Képviselő-testület Ösküi Közös Önkormányzati Hivatal elnevezéssel egységes hivatalt hoz létre Tés és Jásd Község Önkormányzatával.

(2) A Közös Hivatal székhelye: 8191 Öskü, Szabadság tér 1.

(3) A Közös Hivatal ellátja az önkormányzatok működésével, valamint a hatósági ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatokat.

(4) A Közös Hivatal működésének részletes szabályait a polgármesterek és a jegyző által kiadott Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg.

(5) A képviselő-testület az Ösküi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésének tárgyalását, elfogadását megelőzően határozatban dönt.”


4.§ A rendelet 34.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


34.§ (1) A titkos szavazást a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság bonyolítja le.

Ha a testületi ülésen a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság tagjai közül a határozatképességhez szükséges számú tag nincs jelen, a képviselő-testület a titkos szavazás lebonyolítására haladéktalanul három tagú ideiglenes bizottságot választ.

(2) A titkos szavazás borítékba helyezett, bélyegzőlenyomattal ellátott szavazólapon, szavazófülke, vagy külön helyiség és urna használatával történik.

(3)  A titkos szavazás eredményét külön jegyzőkönyvben kell rögzíteni, melyet csatolni kell a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez.

(4) A szavazás eredményét a bizottság elnöke ismerteti a képviselő-testülettel.”


5. § A rendelet 36.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

36.§ (1) A képviselőnek joga van az Mötv. 32.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott felvilágosítás- kérési joggal írásban élni.”



6. § A rendelet 42.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „42 .§ (2) A képviselő-testület hatósági határozataira – az Mötv. -ben foglalt eltérésekkel – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”



7. § A rendelet 45.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

45. § (1) Rendelet alkotását az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott esetekben a képviselő, a tárgy szerint illetékes bizottság, a jegyző, vagy az alpolgármester írásban kezdeményezi a polgármesternél. A polgármesternek joga van a rendelet alkotási javaslatát testületi ülésen szóban is előterjeszteni.”



8. § A rendelet 49.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

[1](2) Mötv 52.§. (3) bekezdésében meghatározott betekinthetőségi jog biztosításáról a jegyzőnek kell gondoskodnia. A jegyzőkönyvek anyagát csak hivatali dolgozó jelenlétében lehet megtekinteni.”



9. § A rendelet 51.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


51. §  A települési képviselő – az Mötv. 32.§-ban és a 39. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl – köteles

a) kapcsolatot tartani a választókkal, tájékoztatni őket a képviselő-testület működése során hozott közérdekű döntésekről,

b) előre bejelenteni, ha a testületi ülésen nem tud megjelenni,

c) képviselőhöz méltó magatartást tanúsítani, a képviselő-testület és szervei tekintélyét, hitelét óvni,

d) a tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti, valamint magán titkot megőrizni.”


10. § A rendelet kiegészül a következő 51/A. §-al:


51/A. §  (1)A képviselő az ülésről való távolmaradását az ülést megelőző nap a polgármesternek köteles bejelenteni. A hiányzásokat a jegyző tartja nyilván.

(2) Az Mötv.-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján:

a) eskü letételének hiánya miatt

b) az Mötv. 32.§ (2) bekezdésj) pontjában meghatározott képzésen elmulasztása miatt,

c) személyes érintettség bejelentésének elmulasztása miatt,

d) a képviselő-testület üléséről való 6 hónapon túli távolmaradás miatt,

legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti, megvonhatja.

(3)A Képviselő-testület az (2) bekezdés a), b) és c)  pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját a mulasztást megszüntetéséig, de legfeljebb 12 havi időtartamra 50 %-ban csökkenti.

(4)A Képviselő-testület az (2) bekezdés d)  pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját 6 havi időtartamra megvonja.”



11. § A rendelet 55.§ (2) bekezdés a) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 55. §  [2] A pénzügyi bizottság feladat és hatásköre az Mötv. 120. §-ában foglaltakon kívül

a) az Mötv. 37. §-ában meghatározott eljárás kivizsgálása,

c) A vagyonnyilatkozat nyilvántartó és ellenőrző feladatkörében

ca) az Mötv. 39.§ (3) bekezdésében foglalt vagyonnyilatkozat nyilvántartás és ellenőrzés,”


12. § A rendelet 70.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


70. § Tevékenységi körében tanácskozási jog illeti meg a képviselő-testület ülésén a feladatkörüket érintő előterjesztések vonatkozásában azon az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényben meghatározott szervezetek és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti alapítványok, továbbá a sportról szóló törvény szerinti egyesületek képviselőit, akik a tevékenységüket ténylegesen Öskün folytatják.”


13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

           



                        Ángyán Tamás                                                        Borteleki Istvánné

                        polgármester                                                              jegyző