Öskü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 01

Öskü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

temetők használatának és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól

2023.02.01.

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet szabályait Öskü Község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási, és üzemeltetési tevékenységre kell alkalmazni.

I. Fejezet

A temetőfenntartása üzemeltetése

2. § (1) Öskü Községben a köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemetők címét és ingatlan nyilvántartási adatait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat által fenntartott temetőben az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(4) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(5) Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(6) Ha a temető, temetőrész, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.

(7) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

(8) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temető-kapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

(9) Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetve 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő letelt, a temető tulajdonosa (üzemeltetője) az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben közhírré kell tenni.

3. § A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi.

II. Fejezet

A temetők rendje

4. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyász szertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre.

(2) A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.

(3) A temetőt, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkosítani kell.

(4) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az ne akadályozza a közlekedést.

(5) A temetőbe gépjárművel behajtani, közlekedni csak az elhunyt szállítása, illetőleg csak kivételesen indokolt esetben szabad.

(6) A ravatalozó és azok tartozékai, továbbá a sírok, síremlékek, parkok és azok környezetének rongálása, beszennyezése tilos.

(7) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos, azt az üzemeltető által szemét összegyűjtésére, tárolására kijelölt helyen kell lerakni. A hulladékok elszállításáról a temető üzemeltetője gondoskodik.

(8) A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerülése végett a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.

(9) Kutyákat – vakvezető kutya kivételével – és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos.

(10) A vízvételt vízmérővel ellátott kerti csap útján kell biztosítani.

(11) A temetőt körülkerítő kerítés (sövény) állapotát a temető fenntartója és üzemeltetője legalább évente ellenőrizi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavíttatásáról.

(12) A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.

(13) A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről folyamatosan gondoskodni kell.

5. § (1) A temető rendjének megtartása érdekében temetőgondnokot kell megbízni, aki a fenntartó (üzemeltető) megbízása alapján - a jogszabályok keretei között - végzi munkáját.

(2) A temetőben végzendő minden munkához, tevékenységhez, szolgáltatáshoz – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének hozzájárulását be kell szerezni. A nem kezelt, gondozatlan ültetvényeket a temető fenntartója (üzemeltetője) jogosult eltávolíttatni.

(3) A temetőben tevékenység, szolgáltatás, munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását és ne sértse mások jogos érdekeit. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

III. Fejezet

A temető üzemeltetése

6. § (1) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A temető üzemeltetését ezen rendeletben, valamint a vonatkozó jogszabályokban, foglaltak szerint kell ellátni.

7. § A temető időkorlátozás nélkül látogatható.

8. § A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

9. § (1) A köztemető területére gépjárművel behajtani - a halott és szemétszállító, valamint mozgáskorlátozottak járművei kivételével - nem szabad.

(2) A síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállítását a munkák elvégzéséhez indokolt gépjárműbehajtás az üzemeltető előzetes hozzájárulása alapján lehet. A temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végezni, hétköznapokon, 7 és 18 óra között lehet.

(3) Az üzemeltető a temetési vállalkozóknak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetés időpontját (nap, óra) kötelesek legalább 48 órával előtte az temető gondnoknak bejelenteni.

(5) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(6) A felravatalozott koporsót a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(7) Az elhaltak tetemét a szállítás során, a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

(8) Az elhunytak ravatalozásához – kegyeleti okokból – kizárólag a ravatalozó, illetőleg annak előterét lehet és kell igénybe venni.

10. § (1) A köztemető területén lévő sírhelyek gondozását, újrahantolását, beültetését a sírhely felett rendelkezni jogosult maga, vagy megbízottja végzi, de ezzel - díjfizetés ellenében - a temető üzemeltetőjét is megbízhatja. A sírgondozásért fizetendő díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat - a hirdetmény, felhívás eredménytelensége esetén - a fejfa (feliratos rész) meghagyása mellett a temető üzemeltetője megszüntetheti, ill. gondozza.

(3) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni és az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos.

(4) A sírgondozáshoz igénybe vett vízért, a hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

11. § (1) A köztemető területén tilos a tűzrakás. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A köztemetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(3) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott síremlékeket a fagymentes időszak kivételével 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni nem szabad, elszállításáról az eltemettető és megrendelő köteles gondoskodni.

(4) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

12. § A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) sírbolt (kripta),

b) egyes és kettős sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) urnafülke,

e) díszhely (díszsírhely, dísz urnafülke),

f) hamvak szétszórására kijelölt területre.

13. § A kegyeleti közszolgáltatás és az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjakat az 2. melléklet tartalmazza.

14. § (1) A temetővel összefüggésben az üzemeltető, a kegyeleti jogok gyakorlása céljából a jogszabályban meghatározott tartalmú :

a) nyilvántartó könyvet

b) sírbolt könyvet vezet.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.

(3) A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sírnak a megjelölésével be kell jegyezni.

(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

(5) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(6) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

(7) Az újonnan létesítendő temetési helyek helykijelölését a temető parcellázási terv tartalmazza. A parcellák, sorok, sírhelyek kiadása folyamatosan történik

(8) Temetési helyet a kiváltásra kijelölt helyen lehet előre megváltani. A temetési hely előre megváltható, de a rendelkezési jog másra nem ruházható. A temetési hely előre megváltása esetén a megváltónak a kötelessége a temetési helyet gondozni, melynek 2 éven keresztül folyamatos elmulasztása esetén a temetési helyre vonatkozó jogosultság megszűnik.

15. § A rátemetés során az eltemetett halott részére koporsós temetés esetén legalább 25 év.

16. § Lezárt temetőben és parcellában található sírhelybe csak a következő esetekben lehet temetkezni:

a) rátemetés,

b) előre megváltott kettős sírhely második helye,

c) sírbolt

17. § (1) A díszhelyek a temető központi fekvésű területén kijelölt temetési helyek.

(2) A díszhelyeket a képviselő-testület adományozhat.

(3) A díszsírhelyek után megváltási díjat a hozzátartozónak nem kell megfizetni.

18. § Az egyes temetési helyek méreteit a 3. melléklet tartalmazza.

19. § Urnafülkébe 2, urnasírhelyre 2, egyes sírhelybe 4, kettes sírhelybe 8 urnát lehet elhelyezni.

20. § A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra, kegyeleti érzést közízlést nem sérthet.

21. § (1) Öskü Község Önkormányzata a szociális temetések lebonyolítására mind a koporsós temetések, mind az urnás temetések tekintetében a 648. hrsz-ú és a 649. hrsz-ú temető É-i telekhatár melletti parcellát jelöli ki szociális parcellának, ill. szociális temetkezési helynek.

(2) A szociális temetés kivételt képez azon rendelkezés alól, miszerint a köztemetőben temetkezési munkálatokat csak engedéllyel rendelkező vállalkozások végezhetnek.

(3) A sír mérete szociális temetés esetén megegyezik az általános szabályozásban foglaltakkal.

22. §1

23. § Ez a rendelet 2023. január 31-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

A köztemetők címe és ingatlan nyilvántartási adatai

1. Működő köztemetők:

1.1. Öskü 648. hrsz 5687 m2 fenntartója a települési önkormányzat

1.2. Öskü 649 hrsz 5152 m2 fenntartója a települési önkormányzat

2. Lezárt köztemetők: Öskü 407 hrsz 841 m2 fenntartója települési önkormányzat

2. melléklet az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

A kegyeleti közszolgáltatás és az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjak

1. Sírhely megváltási, újraváltási díjak:

25 évre

Díj összege (Ft)

Egyes sírhely

10.000

Kettes sírhely

18.000

Négyes sírhely

36.000

Urnasírhely

10.000

Urnafülke

15.000

Gyermeksírhely

5.000

100 évre

2 személyes sírbolthely

80.000

4 személyes sírbolthely

150.000

2. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja (Síremlék állítási engedély): 1.500 Ft + Áfa

3. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

3.1. Általános igénybevételi díj: 2.000,- Ft+ Áfa

3.2. Ravatalhasználati díj: 2.000,- Ft + Áfa

3.3. Halott hűtés díja: 72 óráig 1.500,- Ft + Áfa

3.4. minden további megkezdett napra 1.000 Ft + Áfa

4. Sírhely gondozási díj:

4.1. elhanyagolt sír esetén: 4.500,- Ft/év + Áfa

4.2. megrendelésre, szolgáltatásként 910,-Ft/hó + Áfa

3. melléklet az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek méretei

1. Közlekedő utak szélessége: 1,5 - 3.0 m

2. Sírhelyek egymás közötti távolsága: 0,6 - 1,0 m

3. Sorok közötti távolság: 0,6 - 1,0 m

4. Sírhelyek méretei koporsós temetés esetén:

4.1. egyes sírhely 2,10m x 1,00 m

4.2. kettes sírhely 2,10m x 1,90 m

4.3. négyes sírhely 2,10m x 3,80 m

4.4. gyermes sírhely 1,30m x 0,60 m

4.5. kétszemélyes sírbolt 2,6 x 2,8 m

4.6. négyszemélyes sírbolt 3,4 x 2,8 m

5. Sírhelyek méretei hamvasztásos temetés esetén: urna földbe temetése esetén 80 x 60 cm

1

A 22. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.