Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2023. 12. 05- 2024. 03. 30

Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat átmeneti gazdálkodásáról

2023.12.05.

Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületére és annak bizottságaira, az önkormányzat által fenntartott intézményekre.

2. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, a költségvetési szervek vezetőit, hogy az önkormányzatot, a költségvetési szervet megillető bevételeket (saját bevételek, átvett pénzeszközök, intézményi bevételek) folyamatosan beszedje, valamint a gazdálkodás során felmerülő, szükségessé váló kiadásokat a 2023. évi költségvetés időarányos keretei között teljesítse - jelen rendelet rendelkezései szerint.

(2) A kiadások fedezetére adott felhatalmazás csak a működéshez elengedhetetlenül szükséges kiadások teljesítését jelenti.

3. § (1) Az önkormányzat a 2023. évi költségvetési rendelet jóváhagyásáig a 2023. évi felhalmozási jellegű kiadásokra, új feladatra - a folyamatban lévő beruházásokon kívül – kötelezettséget nem vállalhat.

(2) Az önkormányzat számára a nem kötelező (önként vállalt) feladatok közül kizárólag a 2023. évi írásos kötelezettségvállalások finanszírozhatóak a 2023. évi előirányzat-maradvány terhére.

(3) Az önkormányzat kötelező feladatait megállapodás vagy jogszabály alapján ellátó szervezetek részére pénzeszközátadás a 2022. évi eredeti előirányzat alapján időarányosan teljesíthető. Az időarányos havi támogatás az előző évi előirányzat 1/12-ed része.

(4) Az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat – figyelembe véve az államháztartási számvitel előírásait – Szentgál Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletbe be kell illeszteni.

4. § (1) A közigazgatási és önkormányzati hatósági feladat- és hatáskörök gyakorlásából adódó kiadásokat a szükséges mértékig finanszírozni kell.

(2) A személyi juttatások, valamint a munkaadót terhelő járulékok a 2023. évi eredeti előirányzat időarányos szintjéig teljesíthetők, figyelembe véve a jogszabályi kötelezettségen alapuló módosításokat.

(3) Az ellátottak pénzbeli juttatásai a 2023. évi előirányzatok időarányos szintjéig, illetve a jogszabályon alapuló kötelezettségek mértékéig teljesíthetők.

5. § (1) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv – ideértve a polgármesteri hivatalt is – folyamatos működéséhez szükséges önkormányzati támogatás alapját – időarányosan – a 2023. évi költségvetési rendeletben megállapított támogatás fő összege képezi.

(2) Az önkormányzat által költségvetési szervei részére folyósított költségvetési támogatás csak az alapító okiratban meghatározott alapfeladataik ellátásához szükséges működési kiadások finanszírozásához használható fel.

(3) A polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyásával az (1) bekezdésben rögzített támogatás havi összegétől a költségvetési szerv működőképességét veszélyeztető esetekben eltérhet.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.