Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szentgál Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Szentgál Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának indokai az alábbiak szerint összegezhetők:
1. A javasolt szabályozást szükségessé tevő társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok, a jogi szabályozás várható hatásainak ismertetése:
Szentgál Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2024. évi költségvetési javaslatát alapvetően a Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény határozza meg, illetve a korábban hozott képviselő-testületi, bizottsági döntések, valamint az önkormányzat működését befolyásoló gazdasági környezet.
A helyi önkormányzatok központi költségvetési támogatási rendszere a 2024. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, 2013-tól kialakított feladatalapú támogatási formában történik. 2024-ben a helyi önkormányzatok az általános és ágazati feladataikhoz kiegészítő támogatást kapnak, mely részben fedezetet biztosít a minimálbér és garantált bérminimum emelkedéséhez, valamint a pedagógusok bérnövekedéséhez.
1. Az indokolás közzététele, nyilvánossága
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolás Nemzeti Jogszabálytárban történő közzététele kötelező. A közzétett indokolás nyilvános. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
1. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja, valamint a Jat. 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség
Az önkormányzati rendelet nem esik a Jat. 18. § (2) bekezdésének hatálya alá.