Tapolca Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 02. 23

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) és (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet területi hatálya a város közigazgatási területén belül, az önkormányzati tulajdonú közutakon, továbbá közterületeteken, illetve közhasználatra átadott területeken fizetőparkolóként kiadott területekre és várakozó helyekre terjed ki.

(2) Fizetőparkolók azok, amelyeket a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e) pontja (110. ábra) szerinti „várakozóhely” jelzőtáblával, valamint a KRESZ 15. § (1) c) pontja (61/a. és 61/b. ábrák) szerinti „korlátozott várakozási övezet” és „korlátozott várakozási övezet vége” és az alattuk elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

(3) A fizetőparkolók felsorolását és övezeti besorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(3a)[1] A (3) bekezdés szerinti fizetőparkoló övezetekben lévő, de a rendelet hatálya alá nem tartozó parkolóhelyeket a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A fizetőparkoló zónák területi kiterjesztése, vagy az övezeti besorolás megváltoztatása, valamint díjak meghatározása a Képviselő-testület hatásköre.

(5) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú, vagy mechanikailag stabilizált területen jelölhető ki.

2. §


 A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve:

a)   a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi ügyeletet ellátó személygépkocsik),

b)   a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járműveket,

c)   a kerékpárokat, kétkerekű motorkerékpárokat,

d)   a diplomáciai testületek tagjai, országgyűlési képviselők járműveit, ha a díjmentes parkolásra jogosító igazolványt jól látható helyen elhelyezik.


3. §


A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybevevő gépjármű a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény szerinti üzembentartójára.

2. A fizető parkolóhelyek igénybevételének szabályai


4. §


(1)  E rendelet hatálya alá tartozó parkolóhelyen mentességet nem élvező járművel a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, díjfizetés ellenében szabad várakozni.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozóhelyen lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizetőparkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon, lehetőség szerint rajzjelekkel is közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

c) a várakozási díj összegét jármű fajtánként,

d) a pótdíj és a bírság összegét,

e) a nem őrzött parkolóra utalást,

f) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

      (5) Üzemeltetési időn kívül a fizetőparkolóban nem kell várakozási díjat fizetni.


3. A fizetőparkolók üzemeltetése


5. §


(1)[2] A fizetőparkolók üzemeltetését Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete által határozatban jóváhagyott megállapodás alapján a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. (a továbbiakban: az üzemeltető) üzemelteti.

(2) Az üzemeltető a kijelölt fizető parkolóhely más célú használatához hozzájárulhat ideiglenesen, meghatározott időre építkezést segítő felvonulási, vagy anyagtárolási terület céljára, valamint rendezvények helyszínéül. Ez nem mentesíti az érintettet a más jogszabályokban előírt engedélyek, hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.

6. §[3]


(1) A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje mindkét díjövezetben idegenforgalmi szezonon kívül (szeptember 1-május 31.) hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00-ig, szombaton 8.00 – 13.00-ig tart, vasárnap és ünnepnapokon szünetel.

(2)  A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje idegenforgalmi szezonban (június 1- augusztus 31.)

a)   az 1. (piros) díjtételű övezetben szünnap nélkül 8.00 - 17.00 óráig,  

b)   a 2. (zöld) díjtételű övezetben hétfőtől péntekig 8.00 - 17.00 óráig, szombaton 8.00 - 13.00 óráig

tart.

(3)  Az üzemeltető a fizetőparkolókat az önkormányzat előzetes hozzájárulásával díjbeszedés nélkül is üzemeltetheti és az (1)-(2) bekezdés szerinti általános üzemeltetési időt csökkentheti.

(4)  Az üzemeltetési idők megváltoztatásáról a lakosságot az üzemeltetőnek előzetesen sajtóhirdetéssel, közleményekkel, továbbá a parkoló-automatákon írásos nyomtatványon is tájékoztatnia kell.

4. Parkolási díjak


7. §[4]


A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és a kizárólagos használatért fizetendő díjak mértékét (a továbbiakban együtt: parkolási díjak) az üzemeltető javaslatára a Gazdasági Bizottság előzetes egyeztetésével Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete állapítja meg. A befizetett díjak az Önkormányzat bevételét képezik.

8. §[5]


A parkolási díjak szempontjából a közúti járműveket az alábbi két díjosztály egyikébe kell sorolni:

a)   „A” díjosztály: személygépkocsi (M1), három- vagy négykerekű motorkerékpár (L4e,L5e,L7e), három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár (L2e,L6e), 3.5t össztömeg alatti tehergépkocsi (N1)

b)   „B” díjosztály: autóbusz (M2,M3), tehergépkocsi 3.5t össztömeg felett (N2,N3), mezőgazdasági vontató (T), lassú jármű (LS) és pótkocsi (O1,O2,O3,O4,R)

9. §[6]


(1) A parkolási díj óránként:

a)      az 1. (piros) díjövezetben az „A” díjosztályba tartozó gépjárművekre vonatkozóan 260,- Ft/óra,

b)      a 2. (zöld) díjövezetben az „A” díjosztályba tartozó gépjárművekre vonatkozóan 180,- Ft/óra,

c)      a „B” díjosztályba tartozó gépjárművekre vonatkozóan mindkét díjövezetben az “A” díjosztály négyszerese

(2)  Bérlet csak az „A” díjosztályba tartozó járművekre adható ki.

(3)  Valamennyi parkolóhelyre érvényes havi bérlet ára egységesen 4.500,- Ft.

(4)  Kizárólag a 2. besorolású (zöld) övezetben lévő fizető parkolóhelyekre érvényes havi bérlet ára 2.300,- Ft.

(5)  Valamennyi díjövezetre vonatkozó éves bérlet ára egységesen 40.000,- Ft.

(5a)[7] Kizárólag a 2. besorolású (zöld) díjövezetben lévő fizető parkolóhelyekre, a 13. § (10) bekezdése alapján váltható rendszámhoz nem kötött (biankó) éves bérlet díja 100.000 Ft + Áfa.

(6)[8]      Az (5a) bekezdés kivételével a díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák, a bérlet előállításának költségei nélkül. A bérlet előállítási költsége 800 Ft.

5. A díjfizetés


10. §


(1)  A várakozási díjat előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelően parkolójegy vagy bérlet megvásárlásával. A várakozási díj megfizetése parkolójegy esetén történhet az automatában elhelyezett készpénzzel, valamint mobiltelefonos díjfizetési rendszer használatával.

(2) Fizetőparkolóhelyen a minimálisan fizetendő díj 15 perc várakozási időnek felel meg.

(3)[9] Ha a jármű a fizető parkolóban díjfizetés nélkül várakozik, akkor várakozási alkalmanként a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályai szerint 1 órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

(4)[10]     

11. §


(1) A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel vagy bérlettel kell igazolni. A mobiltelefonnal történő vásárlás esetén az üzemeltető igazolja a várakozási díj megfizetését.

(2) A megváltott jegy a rajta feltüntetett díjövezetre és időtartamra, a bérlet pedig a rajta feltüntetett korlátozásokkal érvényes.

(3)[11] Az érvényes jegyet, bérletet, vagy a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött, kívülről jól látható helyen kell elhelyezni úgy, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

(4)[12] A várakozási övezetek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető üzemidőben bármikor jogosult ellenőrizni.

12. §


(1)  A pótdíj fizetési kötelezettség keletkezésére, összegére és a pótdíj megfizetésének szabályaira a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C-15/E. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2)[13]      A szabálytalanul parkoló jármű szélvédőjén az ellenőr jól látható helyen készpénzátutalási megbízással ellátott díj- és pótdíjfizetési felszólítást hagy, melyen feltünteti a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a gépkocsi rendszámát, valamint a díj megfizetésére vonatkozó tudnivalókat.

(3)[14] A parkolási díj és a pótdíj az üzemeltető ügyfélszolgálati irodahelyiségében készpénzben, csekken vagy banki átutalással egyenlíthető ki. Az ellenőr a díjat nem veheti át.

(4)[15] Alapdíj és pótdíj fizetés megtagadása, vagy a díjfizetés ellenőrzésének megakadályozása esetén üzemeltető az érvényben lévő polgári jog szabályai szerint járhat el. Az első felszólítás ügyviteli költsége bruttó 1.500,- Ft. A követelés érvényesítésének járulékos költségei a gépjármű üzemben tartóját terhelik.

6. Díjmentességek és kedvezmények[16]


13. §


(1)  A fizetőparkolókban díjmentesen csak díjmentes használatra jogosító bérlettel, vagy mozgáskorlátozott igazolvánnyal (önkormányzati engedéllyel), valamint a 2. §-ban megjelölt gépjárművekkel szabad várakozni.

(2)[17]      Az 1. melléklet szerinti övezetekben meghatározott területen lakóhellyel rendelkező, gépjárműadót Tapolcára fizető magánszemélyek a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő 1 db „A” díjosztályba tartozó gépjárműre a 2. (zöld) övezethez tartozó, lakóhelyhez legközelebbi fizetőparkolóban díjmentes parkolásra jogosító bérletet igényelhet, mellyel időkorlátozás nélkül várakozhat.

(3)[18]      A tapolcai lakóhellyel rendelkező, gépjárműadót Tapolcára fizető magánszemélyek a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő  A” díjosztályba tartozó gépjárműre a  2.  (zöld)  díjövezetre  érvényes  éves  bérletet  válthatnak,  melyen  1 db gépjármű rendszáma tüntethető fel. A bérlet ára 4.500,- Ft.

(4)  A nem tapolcai lakóhellyel rendelkező, fizetőparkolási övezetben lévő önkormányzati intézményben dolgozó, az intézmény vezetőjének kezdeményezésére és a polgármester egyedi döntése alapján, a tulajdonában lévő gépkocsira egy darab, az intézményhez legközelebbi 2. (zöld) díjövezetre érvényes éves bérletet válthat, melyen 1 gépkocsi rendszáma tüntethető fel.  A bérlet ára 4.500,- Ft.

(5)[19]      A  Tapolcán  iparűzési  adót  fizető  vállalkozások  a  tulajdonukban  vagy üzemeltetésükben lévő  A” díjosztályba tartozó gépjárműre a  2. (zöld) díjövezetre érvényes éves bérletet válthatnak, melyen 1 gépkocsi rendszáma tüntethető fel.  A bérlet ára 17.000,- Ft.

(6)  Az 1. (piros) övezethez tartozó parkolókban díjmentes és kedvezményes parkolásra jogosító bérlet nem adható ki.

(7) A díjmentes vagy kedvezményes parkolásra jogosító éves bérletet az üzemeltető a kedvezményezett kérésére a bérlet előállítási költségeinek megtérítése ellenében állítja ki.

(8) A  mentességet vagy a kedvezményt a tulajdonos, vagy az üzembentartó állandó lakcíme alapján kell elbírálni. Az állandó lakóhelyet személyi igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, a gépjármű tulajdonjogát, vagy üzembentartói jogát forgalmi engedéllyel kell igazolni. A kedvezmény igénybevételéhez igazolni kell az önkormányzat által kivetett helyi adó befizetését. Díjmentes vagy kedvezményes bérletet kizárólag azok a tapolcai lakók és vállalkozások igényelhetnek, akiknek nincs lejárt idejű tartozásuk Tapolca Város Önkormányzata vagy az üzemeltető felé.

(9)[20] Díjmentes éves bérletre jogosultak a 9. § (6) bekezdés szerinti bérlet kiállítási költség megfizetése ellenében, az alábbi személyek, szervek, intézmények:

a)   Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai,

b)   a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal tulajdonában és használatában lévő gépkocsik, továbbá a jegyző által meghatározott körben legfeljebb 20 db személygépkocsi,  a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó tulajdonosa, vagy használója,

c)   az önkormányzati fenntartású és/vagy önkormányzati működtetésű költségvetési szervek (pl. oktatási intézmények), gazdálkodó szervezetek a polgármester által meghatározott körben, a tulajdonukban és használatukban lévő gépkocsikra,

d)   a tapolcai székhelyű közigazgatási és közfeladatot ellátó szervek a polgármester által meghatározott körben, a tulajdonukban és használatukban lévő gépkocsikra,

e)   a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás tagjai a tulajdonukban és használatukban lévő gépkocsikra,

f)    továbbá a polgármesterhez benyújtott kérelem alapján kiadott hozzájárulással, vizsgálva a kérelem jogosultságát, legfeljebb 30 db személygépkocsira (pl. egyházak, sajtó, média, civil szervezetek).

(10)[21] A 9. § (5a) bekezdésben meghatározott díjtétel megfizetésével forgalmi rendszámhoz nem kötött (biankó) bérletre jogosultak a zöld zónára vonatkozóan, a polgármester hozzájárulásával, az alábbi szervek, intézmények:

a)   a közigazgatási és közfeladatot ellátó szervek, intézményenként 5 db bérlet megvásárlására,

b)   az egészségügyi feladatot ellátó tapolcai szervek, intézményenként legfeljebb 5 db bérlet megvásárlására.

14. §


(1)  A díjmentes használatra jogosító bérlet háztartásonként, vagy lakásonként 1 db „A” díjosztályba tartozó gépjármű rendszámára adható ki. A bérlet a megjelölt rendszámú járműre, a bérleten feltüntetett zónára érvényes.

(2)  A melléklet 2.1, 2.2, 2.3 és 2.4 pontjaiban megjelölt területre „KÉK” színű bérlet, a 2. pont alatti többi területre „SÁRGA” színű bérlet állítható ki. A 13. § (2) bekezdésében meghatározott díjmentes parkolásra jogosító bérlet csak a rajta feltüntetett zónában, a lakóhelyhez legközelebbi fizetőparkolóban jogosít parkolásra.

(3) A díjmentes parkolásra jogosító bérletet tárgyévenként meg kell újítani.

(4)  Ha a kedvezményezett lakóhelye, a gépjármű tulajdonosa vagy az üzembentartója az érvényességi időszak alatt megváltozik, akkor a bérletet 8 munkanapon belül vissza kell szolgáltatni.

(5)[22]     

7. Kizárólagos használat


15. §


(1)[23] Közutaktól elkülönített parkolók férőhelyeire, amelyeknél a kizárólagos használatot biztosító lezárás közlekedési szempontból és műszakilag is lehetséges, minimum egy évre kizárólagos használati jog is bérelhető.

(2)[24] A kizárólagosan bérelt férőhelyet az üzemeltető egységes kialakítású parkolásgátló berendezés elhelyezésével vagy burkolati jel felfestésével (a bérlő által meghatározott gépjármű forgalmi rendszáma vagy a közület megnevezése) a bérlő költségére biztosítja.

(3)[25]      A lezárás lehetőségének elbírálása a Turisztikai és Városfejlesztési Bizottság hatásköre.

(4) A kizárólagosan igénybevett parkolók száma nem haladhatja meg az adott parkolóban lévő férőhelyek 30 %-át.

(5)[26] A kizárólagos használatok éves díja (ÁFÁ-val együtt):

a)   az 1. (piros) díjövezetben lakossági igénylő részére 50.000,- Ft, közületi igénylő részére 100.000,- Ft,

b)   a 2. (zöld) díjövezetben lakossági igénylő részére 40.000,- Ft, közületi igénylő részére 80.000,- Ft.

16. §


(1)[27]      Ideiglenes és kizárólagos parkolóhely használatára, a Polgármester hozzájárulásával az üzemeltető külön megállapodást köthet országos, régiós vagy városi jelentőségű, kulturális, egészségügyi, vagy oktatási jellegű rendezvényekhez, versenyekhez, továbbképzésekhez, továbbá egészségügyi szolgáltatás ellátásához a rendező szerv, vagy a szolgáltatást végző szervezet kérelme alapján. A megállapodással érintett várakozóhelyeket a helyszínen egyértelműen meg kell jelölni.

(2)[28]     

8. Záró rendelkezések


 17. §


(1) Ez a rendelet 2010. július 1. napján lép hatályba.

(2). Hatályát veszti Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről szóló 58/2004. (XII. 20.) Kt. rendelete.


Tapolca, 2010. június 18.



       Császár László sk.                                                                Dr. Imre László sk.

          polgármester                                                                                 jegyző


[1]

Kiegészítette a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a

  Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[2]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 1. §-a

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[3]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 2. §-a

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[4]

Módosította a 25/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése

  Hatályos 2015. január 1. napjától

[5]

Módosította a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a

  Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[6]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 4. §-a

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[7]

Kiegészítette a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése

  Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[8]

Módosította a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése

  Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[9]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 5. §-a

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése

  Hatályon kívül helyezés napja: 2012. január 1.

[11]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[12]

Kiegészítette a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[13]

Kiegészítette a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 7. §-a

  Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[14]

Kiegészítette a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 7. §-a

   Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[15]

Kiegészítette a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 7. §-a

   Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[16]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 8. §-a

   Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[17]

Módosította a 8/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2013. március 1.

[18]

Módosította a 8/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2013. március 1.

[19]

Módosította a 8/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2013. március 1.

[20]

Módosította a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[21]

Kiegészítette a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[22]

Hatályon kívül helyezte a 23/2012. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdése

    Hatályon kívül helyezés napja: 2012. július 1.

[23]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[24]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése 

    Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[25]

Módosította a 25/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése

   Hatályos 2015. január 1. napjától

[26]

Módosította a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2012. január 1.

[27]

Módosította a 13/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése

    Hatályba lépés napja: 2014. november 1.

[28]

Hatályon kívül helyezte a 27/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése

    Hatályon kívül helyezés napja: 2012. január 1.