Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról

Hatályos: 2018. 01. 26- 2018. 06. 30

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

a 3/2014. (I.30.) Ör-rel módosított


23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról



Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (5) bekezdés és 17.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71.§ (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (3) bekezdés, 9.§ (2) bekezdés és 20.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 112. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1.§   (1)   A város címere: vörös mezőben, zöld talajon ügető, lovon ülő, kócsagtollas, páncélos vitéz, jobbjában kivont egyenes kardot tart. A pajzson takarókkal, s arany koronával ellátott sisak van, amelynek koronájából magyar huszár emelkedik ki, kék dolmányban, panyókára vetett kék mentével, prémes, forgós, s kék leffentyűs kucsmával, jobbjában kivont görbe kardot tartva. A sisaktartók mindkét felöl vörös-kék színűek.


(2)   A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

1/A.§[1] (1) A város logója: A színes négyzetek alkotta korona 8 db egységnyi oldalú négyzetből és egy 0,5 x 5 egységnyi méretű téglalapból áll, amely 0,5 egységnyi távolságra van az alsó négyzetektől. A csúcson lévő négyzet 45 fokos szögben elfordítva, a talpponttól 3 egységnyire, középen áll. A logó alatt a „Veszprém, a királynék városa” felirat olvasható.


          (2) A logó rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.




[1] A rendeletet 1/A §-sal kiegészítette a 3/2014. (I.30.) Ör. 1. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

2.§  (1)   A városi címer Veszprém történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a kor változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.


(2)   Magyarország címerének és az önkormányzati címer egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.

3.§[1]  (1) Engedély nélkül használható a város logója - amennyiben az megfelel Veszprém Megyei Jogú Város Arculati Kézikönyvének (a továbbiakban: Arculati Kézikönyv)- és címere:


a)  a Közgyűlés, és az önkormányzati bizottság meghívóján,

b)  a Közgyűlés, a polgármester, az alpolgármester, a Közgyűlés bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

c)  az Önkormányzat által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

d)  az Önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt  levélpapíron,

e)  jegyző, aljegyző, polgármesteri hivatal szervezeti egysége közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

f)  a Közgyűlés tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében,

g) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv  által - a közfeladat ellátásával kapcsolatosan - kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón.


(2) Engedély nélkül használható a város címere a város zászlóján.


(3)Az Arculati kézikönyvnek való megfelelést a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője, vagy amennyiben a megfelelés kétséges, úgy a Városarculati Munkacsoport igazolja.




[1] A rendelet 3. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 2. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

4.§[1]  (1)   A város címerét, vagy logóját a képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.


(2)   Engedéllyel használható a város címere, vagy logója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére. 


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a logót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.



[1] A rendelet 4. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 3. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

5.§[1]  (1)   A városi címert, vagy logót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.


(2)   Engedélyezhető- előzetes esztétikai véleményeztetés után-  hogy a címer, vagy logó kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a logó  fekete-fehér színben is ábrázolható.



[1] A rendelet 5. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 4. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

6.§[1]  (1)   A város címerének, vagy logójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.


(2)   A logo használat iránti kérelem esetében a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése Arculati Kézikönyvnek való megfelelését a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője a döntés előtt megvizsgálja és igazolja. Amennyiben az Arculati Kézikönyvnek való megfelelés nem egyértelmű, úgy a vizsgálat elvégzése és az igazolás kiadása Városarculati Munkacsoport feladatköre.


(3)   A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. a címer, vagy a logó használatának célját, alkalmazásának módját.
  2. a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiséget,
  3. a terjesztés, vagy a forgalomba hozatal módját,
  4. a címer, vagy logó használatának kérelmezett időtartamát,


(4)   A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


(5)   A címer-, vagy logóhasználattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőség.



[1] A rendelet 6. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 5. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

7.§[1]  (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy logóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Veszprém városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Polgármesteri Hivatal építéshatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége megvizsgálja.


(2)   A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterületek elnevezéséről, a házszámozásról, és Veszprém egyes településrészeinek elnevezéséről szóló hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.

(3)   Ha a címer,- vagy  logóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg az önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a logó használata nem engedélyezhető.



[1] A rendelet 7. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 6. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

8.§[1]  (1) A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát,

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címer, vagy logóhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címer, vagy logóhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


(3)   A címer, vagy logóhasználat engedélyezése iránti ügyben újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(4)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer, vagy logóhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



[1] A rendelet 8. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 7. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

9.§[1]  (1) Ha az engedélyes a város címerét, vagy logóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, vagy logóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy logo használatát megtiltja.


(2)   A címer, vagy logó használat iránti engedély visszavonásának ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.



[1] A rendelet 9. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 8. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

10.§ (1)   Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§ (1)   A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§ A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§ (1)   A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§ (1)   Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cég nyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§ A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§        (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   A névhasználattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőség.  

18.§ A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)    az állampolgárok érdekeit vagy,  

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

.

19.§ (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címerhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címerhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§ (1)   Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§ (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.



Veszprém, 2012. május 31.




Porga Gyula                                                         dr. Mohos Gábor

polgármester                                                              jegyző




A rendelet kihirdetésének napja: 2012. május 31.



10.§ (1)   Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§ (1)   A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§ A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§ (1)   A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§ (1)   Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cég nyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§ A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§        (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   A névhasználattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőség.



18.§ [1](1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)    az állampolgárok érdekeit vagy,  

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

(2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


.

19.§ (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címerhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címerhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§ (1)   Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§ (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.


Veszprém, 2012. május 31.





Porga Gyula s.k.                                               dr. Mohos Gábor s.k.

polgármester                                                              jegyző


A rendelet kihirdetésének napja: 2012. május 31.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

a 3/2014. (I.30.) Ör., a 28/2014. (VI.30.) Ör., és a 27/2016. (VI.29.) Ör-rel módosított

23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról


Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (5) bekezdés és 17.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71.§ (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (3) bekezdés, 9.§ (2) bekezdés és 20.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 112. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§  (1)   A város címere: vörös mezőben, zöld talajon ügető, lovon ülő, kócsagtollas, páncélos vitéz, jobbjában kivont egyenes kardot tart. A pajzson takarókkal, s arany koronával ellátott sisak van, amelynek koronájából magyar huszár emelkedik ki, kék dolmányban, panyókára vetett kék mentével, prémes, forgós, s kék leffentyűs kucsmával, jobbjában kivont görbe kardot tartva. A sisaktartók mindkét felöl vörös-kék színűek.


(2)   A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


1/A.§[2] (1) A város logója: A színes négyzetek alkotta korona 8 db egységnyi oldalú négyzetből és egy 0,5 x 5 egységnyi méretű téglalapból áll, amely 0,5 egységnyi távolságra van az alsó négyzetektől. A csúcson lévő négyzet 45 fokos szögben elfordítva, a talpponttól 3 egységnyire, középen áll. A logó alatt a „Veszprém, a királynék városa” felirat olvasható.


          (2) A logó rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.



2.§  (1)   A városi címer Veszprém történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a kor változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.


(2)   Magyarország címerének és az önkormányzati címer egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.


3.§[3] (1) Engedély nélkül használható a város logója - amennyiben az megfelel Veszprém Megyei Jogú Város Arculati Kézikönyvének (a továbbiakban: Arculati Kézikönyv)- és címere:


a)  a Közgyűlés, és az önkormányzati bizottság meghívóján,

b)  a Közgyűlés, a polgármester, az alpolgármester, a Közgyűlés bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

c)  az Önkormányzat által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

d)  az Önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt  levélpapíron,

e)  jegyző, aljegyző, polgármesteri hivatal szervezeti egysége közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

f)   a Közgyűlés tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében,

g) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv  által - a közfeladat ellátásával kapcsolatosan - kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón.


(2) Engedély nélkül használható a város címere a város zászlóján.


(3)Az Arculati kézikönyvnek való megfelelést a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője, vagy amennyiben a megfelelés kétséges, úgy a Városarculati Munkacsoport igazolja.




4.§[4] (1)   A város címerét, vagy logóját a képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.


(2)   Engedéllyel használható a város címere, vagy logója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére. 


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a logót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


5.§[5] (1)   A városi címert, vagy logót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.


(2)   Engedélyezhető- előzetes esztétikai véleményeztetés után-  hogy a címer, vagy logó kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a logó  fekete-fehér színben is ábrázolható.


6.§[6] (1)   A város címerének, vagy logójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.


(2)   A logo használat iránti kérelem esetében a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése Arculati Kézikönyvnek való megfelelését a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője a döntés előtt megvizsgálja és igazolja. Amennyiben az Arculati Kézikönyvnek való megfelelés nem egyértelmű, úgy a vizsgálat elvégzése és az igazolás kiadása Városarculati Munkacsoport feladatköre.


(3)   A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. a címer, vagy a logó használatának célját, alkalmazásának módját.
  2. a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiséget,
  3. a terjesztés, vagy a forgalomba hozatal módját,
  4. a címer, vagy logó használatának kérelmezett időtartamát,


(4)   A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


(5)   A címer-, vagy logóhasználattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőség.


(6)[7]  A város címerének vagy logójának használata iránti kérelem körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a használatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


7.§[8] (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy logóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Veszprém városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Polgármesteri Hivatal építéshatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége megvizsgálja.


(2)   A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterületek elnevezéséről, a házszámozásról, és Veszprém egyes településrészeinek elnevezéséről szóló hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.

(3)   Ha a címer,- vagy  logóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg az önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a logó használata nem engedélyezhető.


8.§[9] (1) A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát,

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címer, vagy logóhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címer, vagy logóhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


(3)   A címer, vagy logóhasználat engedélyezése iránti ügyben újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(4)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer, vagy logóhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


9.§[10] (1) Ha az engedélyes a város címerét, vagy logóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, vagy logóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy logo használatát megtiltja.


(2)   A címer, vagy logó használat iránti engedély visszavonásának ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


10.§       (1)          Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§       (1)          A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§  A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§       (1)          A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§       (1)          Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cég nyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§  A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§       (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   A névhasználattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőség.


(3)[11]  A névhasználat iránti kérelem alapos és körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a névhasználatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


18.§ [12](1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)     az állampolgárok érdekeit vagy, 

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

(2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


.

19.§  (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címerhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címerhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§       (1)          Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§  (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.


Veszprém, 2012. május 31.





Porga Gyula s.k.                                                dr. Mohos Gábor s.k.

polgármester                                                              jegyző


A rendelet kihirdetésének napja: 2012. május 31.



Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

a 3/2014. (I.30.) Ör., a 28/2014. (VI.30.) Ör., a 27/2016. (VI.29.) Ör és a 6/2017. (II.23.) Ör-rel módosított

23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról


Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (5) bekezdés és 17.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71.§ (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (3) bekezdés, 9.§ (2) bekezdés és 20.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 112. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§  (1)   A város címere: vörös mezőben, zöld talajon ügető, lovon ülő, kócsagtollas, páncélos vitéz, jobbjában kivont egyenes kardot tart. A pajzson takarókkal, s arany koronával ellátott sisak van, amelynek koronájából magyar huszár emelkedik ki, kék dolmányban, panyókára vetett kék mentével, prémes, forgós, s kék leffentyűs kucsmával, jobbjában kivont görbe kardot tartva. A sisaktartók mindkét felöl vörös-kék színűek.


(2)   A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


1/A.§[13] (1) A város logója: A színes négyzetek alkotta korona 8 db egységnyi oldalú négyzetből és egy 0,5 x 5 egységnyi méretű téglalapból áll, amely 0,5 egységnyi távolságra van az alsó négyzetektől. A csúcson lévő négyzet 45 fokos szögben elfordítva, a talpponttól 3 egységnyire, középen áll. A logó alatt a „Veszprém, a királynék városa” felirat olvasható.


          (2) A logó rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.



2.§  (1)   A városi címer Veszprém történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a kor változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.


(2)   Magyarország címerének és az önkormányzati címer egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.


3.§[14] (1) Engedély nélkül használható a város logója - amennyiben az megfelel Veszprém Megyei Jogú Város Arculati Kézikönyvének (a továbbiakban: Arculati Kézikönyv)- és címere:


a)  a Közgyűlés, és az önkormányzati bizottság meghívóján,

b)  a Közgyűlés, a polgármester, az alpolgármester, a Közgyűlés bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

c)  az Önkormányzat által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

d)  az Önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt  levélpapíron,

e)  jegyző, aljegyző, polgármesteri hivatal szervezeti egysége közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

f)   a Közgyűlés tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében,

g) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv  által - a közfeladat ellátásával kapcsolatosan - kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón.


(2) Engedély nélkül használható a város címere a város zászlóján.


(3)Az Arculati kézikönyvnek való megfelelést a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője, vagy amennyiben a megfelelés kétséges, úgy a Városarculati Munkacsoport igazolja.




4.§[15] (1)   A város címerét, vagy logóját a képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.


(2)   Engedéllyel használható a város címere, vagy logója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére. 


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a logót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


5.§[16] (1)   A városi címert, vagy logót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.


(2)   Engedélyezhető- előzetes esztétikai véleményeztetés után-  hogy a címer, vagy logó kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a logó  fekete-fehér színben is ábrázolható.


6.§[17] (1)   A város címerének, vagy logójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.


(2)   A logo használat iránti kérelem esetében a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése Arculati Kézikönyvnek való megfelelését a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője a döntés előtt megvizsgálja és igazolja. Amennyiben az Arculati Kézikönyvnek való megfelelés nem egyértelmű, úgy a vizsgálat elvégzése és az igazolás kiadása Városarculati Munkacsoport feladatköre.


(3)   A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. a címer, vagy a logó használatának célját, alkalmazásának módját.
  2. a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiséget,
  3. a terjesztés, vagy a forgalomba hozatal módját,
  4. a címer, vagy logó használatának kérelmezett időtartamát,


(4)   A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


(5)   [18]


(6)[19]  A város címerének vagy logójának használata iránti kérelem körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a használatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


7.§[20] (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy logóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Veszprém városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Polgármesteri Hivatal építéshatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége megvizsgálja.


(2)   A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterületek elnevezéséről, a házszámozásról, és Veszprém egyes településrészeinek elnevezéséről szóló hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.

(3)   Ha a címer,- vagy  logóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg az önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a logó használata nem engedélyezhető.


8.§[21] (1) A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát,

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címer, vagy logóhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címer, vagy logóhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


(3)   A címer, vagy logóhasználat engedélyezése iránti ügyben újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(4)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer, vagy logóhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


9.§[22]       (1) Ha az engedélyes a város címerét, vagy logóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, vagy logóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy logo használatát megtiltja.


(2)   A címer, vagy logó használat iránti engedély visszavonásának ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


10.§       (1)          Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§       (1)          A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§  A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§       (1)          A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§       (1)          Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cég nyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§  A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§       (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   [23]


(3)[24]  A névhasználat iránti kérelem alapos és körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a névhasználatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


18.§ [25](1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)     az állampolgárok érdekeit vagy, 

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

(2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


.

19.§  (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címerhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címerhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§       (1)          Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§  (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.


Veszprém, 2012. május 31.





Porga Gyula s.k.                                                dr. Mohos Gábor s.k.

polgármester                                                              jegyző

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

a 3/2014. (I.30.) Ör., a 28/2014. (VI.30.) Ör., a 27/2016. (VI.29.) Ör, a 6/2017. (II.23.) és a 18/2017.(VI.29.) Ör-rel módosított

23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról


Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (5) bekezdés és 17.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71.§ (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (3) bekezdés, 9.§ (2) bekezdés és 20.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 112. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§  (1)   A város címere: vörös mezőben, zöld talajon ügető, lovon ülő, kócsagtollas, páncélos vitéz, jobbjában kivont egyenes kardot tart. A pajzson takarókkal, s arany koronával ellátott sisak van, amelynek koronájából magyar huszár emelkedik ki, kék dolmányban, panyókára vetett kék mentével, prémes, forgós, s kék leffentyűs kucsmával, jobbjában kivont görbe kardot tartva. A sisaktartók mindkét felöl vörös-kék színűek.


(2)   A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


1/A.§[26] (1) A város logója: A színes négyzetek alkotta korona 8 db egységnyi oldalú négyzetből és egy 0,5 x 5 egységnyi méretű téglalapból áll, amely 0,5 egységnyi távolságra van az alsó négyzetektől. A csúcson lévő négyzet 45 fokos szögben elfordítva, a talpponttól 3 egységnyire, középen áll. A logó alatt a „Veszprém, a királynék városa” felirat olvasható.


          (2) A logó rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.



2.§  (1)   A városi címer Veszprém történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a kor változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.


(2)   Magyarország címerének és az önkormányzati címer egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.


3.§[27] (1)[28] Engedély nélkül használható a város logója – amennyiben az megfelel a marketingstratégia Arculati Kézikönyvének (a továbbiakban: Arculati Kézikönyv) – és címere:


       a)  a Közgyűlés, és az önkormányzati bizottság meghívóján,

       b)  a Közgyűlés, a polgármester, az alpolgármester, a Közgyűlés bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

       c)  az Önkormányzat által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

       d)  az Önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

       e)  jegyző, aljegyző, polgármesteri hivatal szervezeti egysége közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

       f)   a Közgyűlés tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében,

       g) az Önkormányzat számára az általa használt nyilvános elektronikus megjelenési felületeken, elektronikus sajtóban és elektronikus kommunikációs csatornákon,

       h)   az önkormányzati irányítású költségvetési szervek és a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok – a logó esetben az Arculati Munkacsoport által támogatott – papír alapú, tárgyi és elektronikus arculati elem hordozóin.


(2) Engedély nélkül használható a város címere a város zászlóján.


(3)Az Arculati kézikönyvnek való megfelelést a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője, vagy amennyiben a megfelelés kétséges, úgy a Városarculati Munkacsoport igazolja.




4.§[29] (1)   A város címerét, vagy logóját a képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.


(2)   Engedéllyel használható a város címere, vagy logója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére. 


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a logót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


5.§[30] (1)   A városi címert, vagy logót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.


(2)   Engedélyezhető- előzetes esztétikai véleményeztetés után-  hogy a címer, vagy logó kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a logó  fekete-fehér színben is ábrázolható.


6.§[31] (1)   A város címerének, vagy logójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.


(2)   A logo használat iránti kérelem esetében a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése Arculati Kézikönyvnek való megfelelését a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője a döntés előtt megvizsgálja és igazolja. Amennyiben az Arculati Kézikönyvnek való megfelelés nem egyértelmű, úgy a vizsgálat elvégzése és az igazolás kiadása Városarculati Munkacsoport feladatköre.


(3)   A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. a címer, vagy a logó használatának célját, alkalmazásának módját.
  2. a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiséget,
  3. a terjesztés, vagy a forgalomba hozatal módját,
  4. a címer, vagy logó használatának kérelmezett időtartamát,


(4)   A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


(5)   [32]


(6)[33]  A város címerének vagy logójának használata iránti kérelem körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a használatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


7.§[34] (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy logóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Veszprém városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Polgármesteri Hivatal építéshatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége megvizsgálja.


(2)   A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterületek elnevezéséről, a házszámozásról, és Veszprém egyes településrészeinek elnevezéséről szóló hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.

(3)   Ha a címer,- vagy  logóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg az önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a logó használata nem engedélyezhető.


8.§[35]       (1) A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát,

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címer, vagy logóhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címer, vagy logóhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


(3)   A címer, vagy logóhasználat engedélyezése iránti ügyben újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(4)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer, vagy logóhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


9.§[36]       (1) Ha az engedélyes a város címerét, vagy logóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, vagy logóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy logo használatát megtiltja.


(2)   A címer, vagy logó használat iránti engedély visszavonásának ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


10.§       (1)          Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§       (1)          A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§  A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§       (1)          A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§       (1)          Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)[37] Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott vagy toldalékos formáját bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§  A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§       (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   [38]


(3)[39]  A névhasználat iránti kérelem alapos és körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a névhasználatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


18.§ [40](1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)     az állampolgárok érdekeit vagy, 

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

(2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


.

19.§  (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)   A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címerhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címerhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§       (1)          Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§  (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.


Veszprém, 2012. május 31.





Porga Gyula s.k.                                                dr. Mohos Gábor s.k.

polgármester                                                              jegyző

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

a 3/2014. (I.30.) Ör., a 28/2014. (VI.30.) Ör., a 27/2016. (VI.29.) Ör, a 6/2017. (II.23.)Ör., a 18/2017.(VI.29.)Ör. és a 3/2018.(I.25.) Ör-rel módosított

23/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a veszprémi jelképek és Veszprém név használatáról


Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6.§ (5) bekezdés és 17.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71.§ (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (3) bekezdés, 9.§ (2) bekezdés és 20.§ (1) bekezdés tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 112. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§  (1)   A város címere: vörös mezőben, zöld talajon ügető, lovon ülő, kócsagtollas, páncélos vitéz, jobbjában kivont egyenes kardot tart. A pajzson takarókkal, s arany koronával ellátott sisak van, amelynek koronájából magyar huszár emelkedik ki, kék dolmányban, panyókára vetett kék mentével, prémes, forgós, s kék leffentyűs kucsmával, jobbjában kivont görbe kardot tartva. A sisaktartók mindkét felöl vörös-kék színűek.


(2)   A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


1/A.§[41] (1) A város logója: A színes négyzetek alkotta korona 8 db egységnyi oldalú négyzetből és egy 0,5 x 5 egységnyi méretű téglalapból áll, amely 0,5 egységnyi távolságra van az alsó négyzetektől. A csúcson lévő négyzet 45 fokos szögben elfordítva, a talpponttól 3 egységnyire, középen áll. A logó alatt a „Veszprém, a királynék városa” felirat olvasható.


          (2) A logó rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.



2.§  (1)   A városi címer Veszprém történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a kor változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.


(2)   Magyarország címerének és az önkormányzati címer egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.


3.§[42] (1)[43] Engedély nélkül használható a város logója – amennyiben az megfelel a marketingstratégia Arculati Kézikönyvének (a továbbiakban: Arculati Kézikönyv) – és címere:


       a)  a Közgyűlés, és az önkormányzati bizottság meghívóján,

       b)  a Közgyűlés, a polgármester, az alpolgármester, a Közgyűlés bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

       c)  az Önkormányzat által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

       d)  az Önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

       e)  jegyző, aljegyző, polgármesteri hivatal szervezeti egysége közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

       f)   a Közgyűlés tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében,

       g) az Önkormányzat számára az általa használt nyilvános elektronikus megjelenési felületeken, elektronikus sajtóban és elektronikus kommunikációs csatornákon,

       h)   az önkormányzati irányítású költségvetési szervek és a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok – a logó esetben az Arculati Munkacsoport által támogatott – papír alapú, tárgyi és elektronikus arculati elem hordozóin.


(2) Engedély nélkül használható a város címere a város zászlóján.


(3)Az Arculati kézikönyvnek való megfelelést a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője, vagy amennyiben a megfelelés kétséges, úgy a Városarculati Munkacsoport igazolja.




4.§[44] (1)   A város címerét, vagy logóját a képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.


(2)   Engedéllyel használható a város címere, vagy logója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére. 


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a logót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


5.§[45] (1)   A városi címert, vagy logót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.


(2)   Engedélyezhető- előzetes esztétikai véleményeztetés után-  hogy a címer, vagy logó kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a logó  fekete-fehér színben is ábrázolható.


6.§[46] (1)   A város címerének, vagy logójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.


(2)   A logo használat iránti kérelem esetében a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése Arculati Kézikönyvnek való megfelelését a Polgármesteri Hivatal városmarketing feladatokat ellátó szervezeti egységének ügyintézője a döntés előtt megvizsgálja és igazolja. Amennyiben az Arculati Kézikönyvnek való megfelelés nem egyértelmű, úgy a vizsgálat elvégzése és az igazolás kiadása Városarculati Munkacsoport feladatköre.


(3)   A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. a címer, vagy a logó használatának célját, alkalmazásának módját.
  2. a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiséget,
  3. a terjesztés, vagy a forgalomba hozatal módját,
  4. a címer, vagy logó használatának kérelmezett időtartamát,


(4)   A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


(5)   [47]


(6)[48]  A város címerének vagy logójának használata iránti kérelem körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a használatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


7.§[49] (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy logóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Veszprém városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Polgármesteri Hivatal építéshatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége megvizsgálja.


(2)   A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterületek elnevezéséről, a házszámozásról, és Veszprém egyes településrészeinek elnevezéséről szóló hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.

(3)   Ha a címer,- vagy  logóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg az önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a logó használata nem engedélyezhető.


8.§[50]       (1) A város címerének, vagy logójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát,

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)[51] A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra.


(3)[52]    


(4)   A címer, vagy logóhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer, vagy logóhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


9.§[53]       (1) Ha az engedélyes a város címerét, vagy logóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, vagy logóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy logo használatát megtiltja.


(2)[54]


10.§       (1)          Veszprém város zászlaja: fekvő téglalap alakú, felső fele sötétkék, alsó fele pedig vörös mező, amelynek a közepén helyezkedik el a város címere.


(2)   A Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatára kihelyezendő városi zászló nagysága 2 méter hosszú és 1,3 méter széles.


11.§       (1)          A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


(2)   A városi zászló használható:


a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b)  a Közgyűlés ülésein,

c)  a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d)  több település részvételével tartott rendezvényeken,

e)  települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


(3)   A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély az zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


12.§  A polgármesteri láncot 12 + 12 db ezüstből öntött palmettás díszítésű láncszem alkotja, melyben két-két motívum ismétlődik. A szemeket felül 28 dm hosszú, szemenként kézzel forrasztott "Garibaldi" típusú fonott lánc köti össze. A lánc alsó végét 11cm x 9 cm nagyságú medál zárja le. A medál alakja követi a város címerének rajzát. A medálon lévő címer az ezüst lemezből domborítással kialakított rekeszekben tűzzománc technikával készített, a címer eredeti színeinek megfelelő, melyet alulról foglalat erősít. A polgármesteri lánc anyaga 925 ezrelék finomságú ezüst, arany felületkezeléssel. A medál tűzzománc.


13.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:


a) nemzeti ünnepeken,

b) a Közgyűlés ülésein,

c) delegáció fogadásakor.


14.§       (1)          A városi díszpecsét a Millennium évében sárgarézből készült, 3 cm x 3,5 cm-es ovális viasznyomó pecsét, melynek közepén a város címere látható, körben pedig "Veszprém Város Pecsétje" - 1886." felirat olvasható.


(2)   A városi díszpecsétet az alábbi esetekben lehet használni:


a) az Önkormányzat által kibocsátott  emléklapon,

b) az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékérmein, a kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevélen,

c)  külföldi delegáció vagy vendég fogadásakor adományozott ajándék csomagolásán alkalmazva.


15.§       (1)          Veszprém város neve engedély nélkül használható:


a)  a Veszprém megye elnevezésben,

b)  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

c) Veszprém Megyei Önkormányzat által, vagy részvételével alapított gazdasági társaság elnevezésében, és Veszprém Megyei Önkormányzat által alapított költségvetési szerv elnevezésében,

d) megyei hatáskörrel rendelkező, vagy a megye területén működő államigazgatási, igazságszolgáltatási, költségvetési szerv névhasználata során,

e) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy Veszprém Megyei Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.


(2)[55] Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Veszprém város nevét, a név ragozott vagy toldalékos formáját bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet csak előzetes engedély alapján használhatja.



16.§  A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§       (1)          A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


(2)   [56]


(3)[57]  A névhasználat iránti kérelem alapos és körültekintő elbírálhatósága érdekében az eljárás megindítása előtt a névhasználatot tervezőnek előzetes egyeztetésre, konzultációra van lehetősége.


18.§ [58](1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:


a)    Veszprém városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

b)    az Önkormányzat érdekeit vagy,

c)     az állampolgárok érdekeit vagy, 

d)    a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.

(2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


.

19.§  (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:


a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.


(2)[59]     A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra.


20.§       (1)          Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-,  névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.


(2)   A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.


(3)   A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.



21.§  (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti: 


   1.    Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendelete,

2.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 4/1994. (I.21.) önkormányzati rendelete,

3.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 14/1996. (I.26.) önkormányzati rendelete,

4.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 21/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelete,

5.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 23/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

6.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 39/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

7.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 41/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

8.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  a városi címer, zászló, polgármesteri lánc és díszpecsét használatának rendjéről szóló 2/1991. (III.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete,

9.     Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendelete,

10. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 25/2003. (VII.1.) önkormányzati rendelete,

11.   Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 43/2004. (V.10.) önkormányzati rendelete,

12. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 40/2005. (X.28.) önkormányzati rendelete,

13. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 42/2006. (VI.26.) önkormányzati rendelete,

14. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 24/2008. (VI.27.) önkormányzati rendelete,

15. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének  Veszprém Megyei Jogú Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről szóló 42/1991. (XI.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló 26/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete.


Veszprém, 2012. május 31.





Porga Gyula s.k.                                                dr. Mohos Gábor s.k.

polgármester                                                              jegyző


A rendelet kihirdetésének napja: 2012. május 31.



[1]

Kiegészítette a 28/2014. (VI.30.) Ör. 8.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. július 1. napjától.

[2]

A rendeletet 1/A §-sal kiegészítette a 3/2014. (I.30.) Ör. 1. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[3]

A rendelet 3. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 2. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[4]

A rendelet 4. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 3. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[5]

A rendelet 5. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 4. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[6]

A rendelet 6. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 5. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[7]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[8]

A rendelet 7. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 6. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[9]

A rendelet 8. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 7. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[10]

A rendelet 9. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 8. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[11]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 2. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[12]

Kiegészítette a 28/2014. (VI.30.) Ör. 8.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. július 1. napjától.

[13]

A rendeletet 1/A §-sal kiegészítette a 3/2014. (I.30.) Ör. 1. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[14]

A rendelet 3. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 2. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[15]

A rendelet 4. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 3. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[16]

A rendelet 5. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 4. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[17]

A rendelet 6. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 5. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[18]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.) Ör. 4.§-. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[19]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[20]

A rendelet 7. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 6. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[21]

A rendelet 8. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 7. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[22]

A rendelet 9. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 8. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[23]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.)Ör. 4.§-a. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[24]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 2. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[25]

Kiegészítette a 28/2014. (VI.30.) Ör. 8.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. július 1. napjától.

[26]

A rendeletet 1/A §-sal kiegészítette a 3/2014. (I.30.) Ör. 1. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[27]

A rendelet 3. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 2. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[28]

Módosította a 18/2017.(VI.29.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. július 1. napjától.

[29]

A rendelet 4. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 3. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[30]

A rendelet 5. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 4. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[31]

A rendelet 6. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 5. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[32]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.) Ör. 4.§-. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[33]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[34]

A rendelet 7. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 6. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[35]

A rendelet 8. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 7. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[36]

A rendelet 9. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 8. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[37]

Módosította a 18/2017.(VI.29.) Ör. 2.§- a. Hatályos 2017. július 1. napjától.

[38]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.)Ör. 4.§-a. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[39]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 2. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[40]

Kiegészítette a 28/2014. (VI.30.) Ör. 8.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. július 1. napjától.

[41]

A rendeletet 1/A §-sal kiegészítette a 3/2014. (I.30.) Ör. 1. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[42]

A rendelet 3. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 2. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[43]

Módosította a 18/2017.(VI.29.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. július 1. napjától.

[44]

A rendelet 4. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 3. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[45]

A rendelet 5. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 4. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[46]

A rendelet 6. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 5. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[47]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.) Ör. 4.§-. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[48]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[49]

A rendelet 7. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 6. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[50]

A rendelet 8. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 7. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[51]

Módosította a 3/2018.(I.25.)Ör. 2.§-a. Hatályos 2018. január 26. napjától.

[52]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018.(I.25.)Ör. 2.§-a. Hatályos 2018. január 26. napjától.

[53]

A rendelet 9. §-át módosította a 3/2014. (I.30.) Ör. 8. §-a 2014. január 31-i hatállyal.

[54]

Hatályon kívül helyezte a 3/2018.(I.25.)Ör. 2.§-a. Hatályos 2018. január 26. napjától.

[55]

Módosította a 18/2017.(VI.29.) Ör. 2.§- a. Hatályos 2017. július 1. napjától.

[56]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (II.23.)Ör. 4.§-a. Hatályos 2017. március 1. napjától.

[57]

Módosította a 27/2016. (VI.29.) Ör. 2. §-a. Hatályos 2016. július 1. napjától.

[58]

Kiegészítette a 28/2014. (VI.30.) Ör. 8.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. július 1. napjától.

[59]

Módosította a 3/2018.(I.25.)Ör. 2.§-a. Hatályos 2018. január 26. napjától.