Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2010. 02. 26

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2010.02.26.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. tv. 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2. §-ában meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

(4) A rendelet 2. § a a temetkezési segélyre vonatkozó szabálya az elhunyt köztisztviselő közeli hozzátartozóira is kiterjed.

(5) A rendelet 4. §-ban meghatározottak szerint a nyugállományú köztisztviselőkre is kiterjed.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

1. lakhatási támogatás,

2. lakásépítési támogatás,

3. lakásvásárlási támogatás,

4. családalapítási támogatás,

5.1

6. szociális támogatás,

7. illetményelőleg,

8. képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás,

9. jutalmazás,

10.2

11. egészségügyi juttatás.

3. § A rendeletben meghatározott juttatások elbírálásának és elszámolásának rendjét a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. §

Nyugállományú köztisztviselők támogatásával

kapcsolatos szabályok

(1) A nyugállományú köztisztviselő a tárgyévi költségvetésben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:
a.) eseti szociális segély,
b.) temetési segély,
c.) kedvezményes étkeztetés,
d.) az önkormányzat által fenntartott sport- és szabadidős létesítmények alapszolgáltatásainak, így a strandok ingyenes igénybevétele.
(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, az igényjogosultság megállapításának előkészítése a személyzeti ügyekkel foglalkozó köztisztviselő kötelessége.
(3) A rendelet 6. § (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be, illetve hivatalból is kezdeményezhető.

5. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A keretet juttatásonként, illetve támogatásonként külön-külön is meg kell állapítani.

(3) Az e rendelet szerint biztosítható juttatásokra keret biztosítása nem kötelező a 2. § (1, 2, 3, 4, 6, 7) bek.-ben foglaltakra.

(4) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át. A szociális keret konkrét támogatási formáit a 4. §-ban meghatározottak szerint kell megállapítani.

(5) Ha az adott költségvetési évre a Képviselő-testület:

a.) juttatásokra előirányzatot nem állapított meg, vagy
b.) a juttatásokra és/vagy támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul,
a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A Képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelete módosításával tehet eleget.
(6) A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználatlansága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben a Képviselő-testület döntése alapján – meghatározott mértékben és arányban – használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra és támogatásokra.
(7) A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló:
a.) előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott, reális igényekhez igazodó szerepeltetéséért, valamint
b.) a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.
(8) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben módon, valamint a Közszolgálati szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.
(9) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.
(10) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként nyilvántartást kell vezetni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2002. június 27. napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők munkavégzéséről, munka és pihenőidejéről, jutalmazásáról, valamint juttatásairól szóló 1992. évi 65. számú önkormányzati rendelet.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.
1

Hatályon kívül helyezte a 6/2010. (II.26.) rendelet 2010. február 26.

2

Hatályon kívül helyezte a 6/2010. (II.26.) rendelet 2010. február 26.