Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2001. 11. 30- 2002. 06. 26

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2001.11.30.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. tv. 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2. §-ában meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

(4) A rendelet 2. § (6) bek. d. pontja vonatkozásában az elhunyt köztisztviselő közeli hozzátartozóira is kiterjed.

(5) A rendelet 4. §-ban meghatározottak szerint a nyugállományú köztisztviselőkre is kiterjed.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

(1) Lakhatási támogatás:

a./ A támogatás feltételei:
Lakhatási támogatás adható annak a köztisztviselőnek, aki:
- az önkormányzat tulajdonában lévő szolgálati lakás bérlője, vagy:
- az önkormányzat tulajdonában lévő egyéb lakás bérlője, vagy:
- nem az önkormányzat tulajdonában lévő lakás albérlője, vagy
- akinek az egyéb, lakhatással kapcsolatos költségei (lakásfenntartási költségei) jelentősek, azaz elérik, illetve meghaladják a köztisztviselői illetményalap 100 %-át.
b./ Támogatás csak akkor állapítható meg, ha a köztisztviselő az a./ pontban leírt feltétel teljesülését
- bérlet esetében bérleti szerződéssel és a bérbeadótól kapott számlával,
- az egyéb lakhatással kapcsolatos költségeit a vonatkozó számlákkal, vagy számlát helyettesítő okirattal igazolja.
c./ A támogatás kérelemre állapítható meg, ha a köztisztviselő a lakhatási költségeit az előzőek szerint igazolja, illetve az ott leírt feltételeknek megfelel.
d./ A támogatás alkalmanként legfeljebb 3 hónapra állapítható meg.
e./ A támogatás mértéke:
A lakhatási támogatás a lakhatási költségek igazolt havi költségének 30 %-a, de legfeljebb 15.000,- Ft.
f./ A lakhatási támogatást a köztisztviselő, mint vissza nem térítendő támogatást kapja.
(2) Lakásépítési támogatás:
a./ A támogatás feltételei
Lakásépítési támogatás adható annak a köztisztviselőnek, aki megfelel a következő feltételeknek:
- saját lakhatásával kapcsolatos ingatlannal kapcsolatban kérelmezi a támogatást;
- vállalja, hogy a rendelkezésre álló saját, illetőleg az e célra más szervtől hitelintézettől, vagy harmadik személytől igénybe vett anyagi eszközöket és a támogatás összegét a támogatást megítélő döntésben meghatározott célra (építésre, bővítésre, komfortfokozat növekedését eredményező korszerűsítésre, továbbiakban: korszerűsítés) fordítja, illetve a felhasználást a szerződés szerinti követelményeknek megfelelően igazolja;
- lakásépítési támogatás iránti kérelem esetén (lakásépítésnél minden esetben, illetve amennyiben a korszerűsítés, a bővítés építési engedély köteles, úgy az ezekre vonatkozóan is) az építési engedélyt a kérelemhez csatolja;
- vállalja, hogy a támogatásra nyújtására vonatkozóan a hivatallal szerződést köt és amennyiben szerződéskötési kötelezettséget; ha a támogatás visszatérítendő visszterhes, úgy hozzájárul ahhoz, hogy a támogatás összegének biztosítására a támogatást nyújtó javára jelzálogjog kerüljön bejegyzésre az érintett ingatlan tulajdoni lapján. a támogatással érintett ingatlanra vonatkozó – szerződés szerinti – jelzálogjog bejegyzéshez.
b./ Nem adható lakásépítési támogatás annak a köztisztviselőnek, aki:
- kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül,
- a munkahelye székhelye (illetve a munkavégzésre kijelölt településén lévő lakástulajdonát a kérelem benyújtását megelőző 2 évben elajándékozta, vagy a Ptk-ban meghatározott közeli hozzátartozó részére visszterhes vagyonátruházással elidegenítette.
- a kérelem benyújtását megelőzően visszatérítendő lakásépítési vagy lakásvásárlási támogatásban részesült, s a kölcsönt még nem fizette vissza.
c./ A támogatás fajtái és mértéke:
- A köztisztviselőnek a lakásépítési támogatás kamatmentes
kölcsön formájában nyújtandó.
- A kamatmentes kölcsön maximális összege 500.000,-Ft.
- Amennyiben ugyanazon ingatlan esetében az építtető köztisztviselő hozzátartozója szintén a hivatalnál köztisztviselőként dolgozik, a támogatást mindkét köztisztviselő saját jogon igénybe veheti.
d./ A támogatás iránti kérelmek elbírálására a jegyző jogosult.
e./ A támogatások visszatérítése:
- A kamatmentes kölcsön visszatérítési időtartama maximum 10 év.
- - A támogatás visszatérítési időtartamánál figyelembe kell venni, hogy az nem haladhatja meg a köztisztviselő által várhatóan a Hivatalnál ledolgozandó – nyugdíjba vonulásáig tartó – évek számát.
- Visszafizetési kötelezettség terheli a köztisztviselőt amennyiben a támogatás összegét nem lakásépítés céljára használta fel, vagy a lakásépítés neki felróható okból lehetetlenné válik.
- A jegyző köteles a visszafizetési kötelezettségét nem teljesítő köztisztviselővel szemben a fizetési kötelezettség elmulasztását követő 30 napon belül intézkedni.
(3) Lakásvásárlási támogatás:
a./ A támogatás feltételei:
Lakásvásárlási támogatás adható annak a köztisztviselőnek, aki
- a saját lakhatásával kapcsolatos ingatlannal kapcsolatban kérel-
mezi a támogatást.
- vállalja, hogy a rendelkezésre álló saját, illetőleg az e célra más szervtől hitelintézettől, vagy harmadik személytől igénybe vett anyagi eszközöket és a támogatás összegét a támogatást megítélő döntésben meghatározott célra fordítja, illetve a felhasználást a szerződés szerinti követelményeknek megfelelően igazolja.
- lakásvásárlási támogatás iránti kérelem esetében a lakásvásárlásra vonatkozó szerződést a kérelemhez csatolja,
-vállalja a támogatásra vonatkozó szerződéskötési kötelezettséget, hozzájárul a támogatással érintett ingatlanra vonatkozó jelzálog bejegyzéséhez. vállalja, hogy a támogatás nyújtására vonatkozóan a hivatallal szerződést köt és amennyiben a támogatás visszatéritendő, úgy hozzájárul ahhoz, hogy a támogatás összegének biztositására a támogatást nyújtó javára jelzálogjog kerüljön bejegyzésre az érintett ingatlan tulajdoni lapján.
-
- Támogatás csak akkor állapítható meg, ha a köztisztviselő az előzőekben leírt feltételek fennállásáról, illetve teljesítésére vonatkozóan nyilatkozatot tesz, és az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés másolatát a kérelemhez csatolja.
- Nem adható lakásvásárlási támogatás annak a köztisztviselőnek, aki a munkahelye székhelyén lévő lakástulajdonát a kérelem benyújtását megelőző két évben elajándékozta, vagy a Ptk-ban meghatározott közeli hozzátartozó részére visszterhes vagyonátruházással elidegenítette, illetve aki a kérelem benyújtását megelőzően vissza nem térítendő lakásépítési vagy vásárlási támogatásban részesült, s a kölcsönt még nem fizette vissza.
b./ A támogatás fajtái és mértéke:
- A köztisztviselőnek a lakásvásárlási támogatás kamatmentes kölcsön formájában nyújtandó.
- A kamatmentes kölcsön maximális összege 500.000,- Ft.
- Amennyiben az adott ingatlan vonatkozásában a vásárló köztisztviselő hozzátartozója szintén a hivatalnál köztisztviselőként dolgozik, a támogatást mindkét köztisztviselő saját jogon igénybe veheti.
c./ A támogatás visszatérítése:
- A kamatmentes kölcsön visszatérítési időtartama maximum 10 év.
- A támogatás visszatérítési időtartamánál figyelembe kell venni, hogy az nem haladhatja meg a köztisztviselő által várhatóan a hivatalnál ledolgozandó – nyugdíjba vonulásig tartó – évek számát.
- A jegyző köteles a visszafizetési kötelezettségét nem teljesítő köztisztviselővel szemben a fizetési kötelezettség elmulasztását követő 30 napon belül intézkedni.
- Visszafizetési kötelezettség terheli a köztisztviselőt, amennyiben a szerződés bármely oknál fogva az eredeti állapot helyreállításának jogkövetkezményét vonja maga után vel érvénytelenné válik.
(4) Családalapítási támogatás:
a./ A támogatás feltételei
- Családalapítási támogatás illeti meg azt a köztisztviselőnek, akinek gyermeke született.
- A támogatás feltétele, hogy a köztisztviselő:
a gyermekével egy háztartásban éljen, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonat másolatát igazolásként átadja,
- A támogatás kérelemre állapítható meg.
- Amennyiben a gyermek mindkét szülője a hivatalnál köztisztviselő, mindkét köztisztviselőt saját jogán megilleti a támogatás.
b./ A támogatás mértéke:
- A családalapítási támogatás gyermekenként 50.000,-Ft.
c./ A támogatás visszatérítése:
- A családalapítási támogatást a köztisztviselő, mint vissza nem térítendő támogatást kapja.
- A támogatás visszafizetését kell elrendelni akkor, ha a támogatással kapcsolatban visszaélés történt, ha a kérelemben a kérelmező a támogatás feltételeire vonatkozóan valótlan adatokat közölt.
- A támogatás visszafizetését el kell rendelni akkor is, ha a szülő a támogatás folyósítását követő 1 évig egyértelműen saját hibájából nem neveli saját háztartásában a gyermeket.
- A támogatást ez esetben időarányosan kell visszafizetni.
- A visszafizetés elrendeléséről a köztisztviselőt a jegyző írásban tájékoztatja.
(5) Üdülési hozzájárulás:
a./ Az üdülési hozzájárulás feltételei
- A köztisztviselőt üdülési hozzájárulás illeti meg.
- Az üdülési hozzájárulás a köztisztviselőt a munkában töltött idő arányában illeti meg. (Év közben keletkezett, vagy megszűnt jogviszony.)
b./ Az üdülési támogatás fajtái és mértéke:
- Az üdülési támogatás: üdülési célú támogatás.
- Az üdülési támogatás mértéke naptári évenként, köztisztviselőként az illetményalap 75%-a.
c./ A hozzájárulás visszatérítése
- Az üdülési hozzájárulást a köztisztviselő, mint vissza nem térítendő támogatást kapja.
(6) Szociális támogatás:
a./ A szociális támogatás fajtái és a támogatások feltételei
A köztisztviselőnek a következő szociális támogatások adhatóak:
- szociális segély.
- temetési segély,
b./ A szociális segélyezés feltételei
- A támogatások a szociálisan rászorult köztisztviselőt írásbeli kérelme alapján illeti meg.
- Szociális segély adható annak a köztisztviselőnek, aki átmenetileg az eddigi életkörülményeit negatívan befolyásoló rendkívüli élethelyzetbe került.
- Rendkívüli élethelyzetnek minősül különösen: egészségügyi állapottal kapcsolatos kiadások (pl. gyógyszer kiadások, gyógykezelés költségei), stb.
c./ A szociális segély mértéke maximum az adott évi illetményalap 100%-a lehet.
A segély elbírálásának rendjét a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
d./ A temetési segélyezés feltételei:
- Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b.) pontjában meghatározott személyek.
e./ A temetési segély összege: 100.000,-Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.
f./ A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén, kérelmére temetési segély illeti meg.
g./ A temetési segély összege: 75.000,-Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.
(7) Illetményelőleg:
a./ Az illetményelőleg nyújtásának feltételei
- Illetményelőlegben részesíthető az a köztisztviselő, aki adott évben fegyelmi büntetésben nem részesült, illetve akinek a fizetési fokozata csökkentésére a munkáltató intézkedésként nem kezdeményezett.
- Nem részesíthető illetményelőlegben az a köztisztviselő:
- akinek 6 hónapnál kevesebb közszolgálati jogviszonya
van, vagy
- akinek az illetményét a nettó illetménye 10%-ánál több levonás (letiltás, kártérítésből fakadó fizetési kötelezettség, stb.) terheli,
- aki az előző fizetési előlegét nem fizette vissza.
- Az illetményelőleg szóban, vagy írásban előterjesztett kérelemre állapítható meg.
- Az illetményelőlegre kamat fizetési kötelezettséget előírni nem lehet.
b./ Az illetményelőleg mértéke:
- Az illetményelőleg mértéke köztisztviselőnként, alkalmanként legfeljebb az adómentesen adható összeg felső határa.
c./ A hozzájárulás visszatérítése:
- Az illetményelőleget a köztisztviselő, mint visszatérítendő támogatást kapja.
(8) Képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás:
a./ A támogatás nyújtásának feltételei
- Képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás annak a köztisztviselőnek adható:
- aki iskolarendszerű, vagy
- nem iskolarendszerű, tanfolyami képzésen vesz részt,
- a képzéssel kapcsolatban tanulmányiszerződés-kötését vállalja.
- A támogatás írásban előterjesztett kérelemre állapítható meg.
b./ A támogatások mértéke
- A támogatás mértéke köztisztviselőként: - a képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás esetében képzésenként a képzéssel kapcsolatos igazolt költségek 50%-a lehet, de nem lehet több, mint az illetményalap háromszorosa naptári évenként.
- Támogatásban részesülnek azok a köztisztviselők, akik olyan oktatásban vesznek részt, melyek a hivatal működésének szakmai színvonalát emelik, vagy melyek az érintett köztisztviselők munkakörére előírt végzettségen felüli képzettség megszerzésére irányulnak.
- A támogatásokat kivételes esetben visszatérítendő támogatásként is lehet nyújtani.
c./ A hozzájárulás visszatérítése
- Ha a támogatást a köztisztviselő, mint visszatérítendő támogatást kapja, a támogatás visszafizetésének feltételeit, módját a tanulmányi szerződésben, illetve az alapján külön jegyzői döntésnek kell tartalmaznia.
- Ha a támogatást a köztisztviselő, mint a vissza nem térítendő támogatást kapja, akkor a támogatás visszafizetéséről akkor kell rendelkezni, ha a köztisztviselő a tanulmányi szerződésben foglalt olyan kötelezettségeinek nem tett eleget, melyek a szerződés szerint is a támogatás visszafizetésének kötelezettségét vonják maguk után.
d./ A visszatérítésnél kamatfizetési kötelezettséget előírni nem szabad.
Amennyiben a köztisztviselőt munkáltatója kötelezi a továbbtanulásra, a továbbtanulás költségei teljes egészében a hivatal költségvetését terhelik.
(9) Jutalmazás:
a./ A köztisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a következő elismerésekben részesíthető:
- pénz, vagy tárgyjutalom
- hazai vagy külföldi jutalomüdülés
- a miniszter által adományozott névre szóló emléktárgy
- a miniszter által alapított kitüntető cím, díj, plakett, oklevél, emléklap, stb.
- kitüntetés.
b./ A Képviselő-testület köteles a költségvetés készítése keretében évente dönt dönteni az éves jutalomkeretről.
(10) Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj:
a./ Az a köztisztviselő részesülhet önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj átvállalásban, aki a hivatalnál meghatározatlan időre szóló kinevezéssel rendelkezik.
b./ Mértéke: havonta köztisztviselőnként 2.000,- Ft.
(11) Egészségügyi juttatás:
a./ Az önkormányzat egészségügyi juttatásként a köztisztviselő részére védőszemüveg készítésének díjához – vissza nem térítendő – hozzájárulást biztosít.
b./ A hozzájárulás mértéke: évenként 20.000,-Ft.
c./ A hozzájárulás összegét a védőszemüveg készítéséről a hivatal
nevére szóló számla ellenében kell kifizetni. Amennyiben a számla
20.000,-Ft-nál magasabb összegről szól, úgy a különbözetet a köztisztvi selő köteles meg fizetni meg.

3. § A rendeletben meghatározott juttatások elbírálásának és elszámolásának rendjét a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. §

Nyugállományú köztisztviselők támogatásával

kapcsolatos szabályok

(1) A nyugállományú köztisztviselő a tárgyévi költségvetésben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:
a.) eseti szociális segély,
b.) temetési segély,
c.) kedvezményes étkeztetés,
d.) az önkormányzat által fenntartott sport- és szabadidős létesítmények alapszolgáltatásainak, így a strandok ingyenes igénybevétele.
(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, az igényjogosultság megállapításának előkészítése a személyzeti ügyekkel foglalkozó köztisztviselő kötelessége.
(3) A rendelet 6. § (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be, illetve hivatalból is kezdeményezhető.

5. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A keretet juttatásonként, illetve támogatásonként külön-külön is meg kell állapítani.

(3) Az e rendelet szerint biztosítható juttatásokra keret biztosítása nem kötelező a 2. § (1, 2, 3, 4, 6, 7) bek.-ben foglaltakra.

(4) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át. A szociális keret konkrét támogatási formáit a 4. §-ban meghatározottak szerint kell megállapítani.

(5) Ha az adott költségvetési évre a Képviselő-testület:

a.) juttatásokra előirányzatot nem állapított meg, vagy
b.) a juttatásokra és/vagy támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul,
a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A Képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelete módosításával tehet eleget.
(6) A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználatlansága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben a Képviselő-testület döntése alapján – meghatározott mértékben és arányban – használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra és támogatásokra.
(7) A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló:
a.) előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott, reális igényekhez igazodó szerepeltetéséért, valamint
b.) a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.
(8) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben módon, valamint a Közszolgálati szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.
(9) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.
(10) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként nyilvántartást kell vezetni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2001. július 1. napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők munkavégzéséről, munka és pihenőidejéről, jutalmazásáról, valamint juttatásairól szóló 1992. évi 65.sz. önk. rendelet.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.