Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2002. 06. 27- 2010. 02. 25

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2002.06.27.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. tv. 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2. §-ában meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

(4) A rendelet 2. § a a temetkezési segélyre vonatkozó szabálya az elhunyt köztisztviselő közeli hozzátartozóira is kiterjed.

(5) A rendelet 4. §-ban meghatározottak szerint a nyugállományú köztisztviselőkre is kiterjed.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

1. lakhatási támogatás,

2. lakásépítési támogatás,

3. lakásvásárlási támogatás,

4. családalapítási támogatás,

5. üdülési hozzájárulás,

6. szociális támogatás,

7. illetményelőleg,

8. képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás,

9. jutalmazás,

10. önkéntes nyugdíjpénztár,

11. egészségügyi juttatás.

3. § A rendeletben meghatározott juttatások elbírálásának és elszámolásának rendjét a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. §

Nyugállományú köztisztviselők támogatásával

kapcsolatos szabályok

(1) A nyugállományú köztisztviselő a tárgyévi költségvetésben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:
a.) eseti szociális segély,
b.) temetési segély,
c.) kedvezményes étkeztetés,
d.) az önkormányzat által fenntartott sport- és szabadidős létesítmények alapszolgáltatásainak, így a strandok ingyenes igénybevétele.
(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, az igényjogosultság megállapításának előkészítése a személyzeti ügyekkel foglalkozó köztisztviselő kötelessége.
(3) A rendelet 6. § (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be, illetve hivatalból is kezdeményezhető.

5. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A keretet juttatásonként, illetve támogatásonként külön-külön is meg kell állapítani.

(3) Az e rendelet szerint biztosítható juttatásokra keret biztosítása nem kötelező a 2. § (1, 2, 3, 4, 6, 7) bek.-ben foglaltakra.

(4) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át. A szociális keret konkrét támogatási formáit a 4. §-ban meghatározottak szerint kell megállapítani.

(5) Ha az adott költségvetési évre a Képviselő-testület:

a.) juttatásokra előirányzatot nem állapított meg, vagy
b.) a juttatásokra és/vagy támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul,
a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A Képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelete módosításával tehet eleget.
(6) A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználatlansága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben a Képviselő-testület döntése alapján – meghatározott mértékben és arányban – használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra és támogatásokra.
(7) A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló:
a.) előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott, reális igényekhez igazodó szerepeltetéséért, valamint
b.) a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.
(8) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben módon, valamint a Közszolgálati szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.
(9) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.
(10) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként nyilvántartást kell vezetni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2002. június 27. napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők munkavégzéséről, munka és pihenőidejéről, jutalmazásáról, valamint juttatásairól szóló 1992. évi 65. számú önkormányzati rendelet.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.