Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2014. 05. 01- 2023. 09. 22

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2014.05.01.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról” szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban Ltv.) kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya kiterjed Balatonfűzfő város Önkormányzatának tulajdonában álló valamennyi lakásra és nem lakás céljára, szolgáló helyiségre

II. Fejezet

A LAKÁSBÉRLETI JOGVISZONY LÉTREJÖTTÉNEK FELTÉTELEI A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI

1. A lakások bérbeadásának jogcímei és a bérbeadás feltételei

2. § A lakások bérbeadásának jogcímei:

a) szociális alapon történő bérbeadás

b) közérdekű célú bérbeadás (szolgálati lakás bérbeadása)

c) költségelvű bérbeadás

d) piaci alapon történő bérbeadás

3. § (1) A bérbeadó köteles pályázattal meghirdetni az üresen álló, illetőleg a megüresedett önkormányzati bérlakásokat, amennyiben azt a képviselő-testület más célú hasznosításra nem jelölte ki, valamint nem tartozik a 2 §. b./ pontban meghatározottak hatálya alá.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát; a bérbeadás jogcímét; a bérleti díjat; a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját; a lakás megtekintésének időpontját; a pályázat eredményének közlési módját és időpontját;a pályázat elbírálásának szempontrendszerét.

(3) A pályázó pályázatát a pályázati kiírásnak megfelelően, írásban nyújthatja be.

(4) A pályázók közül a nyertes pályázót az (5) bek. alapján a Képviselő-testület választja ki.

(5) A pályázat elbírálásának fő szempontja, a pályázó és családja

a) lakhatási körülményei

b) jövedelmi viszonyai

c) vagyon viszonya

d) egészségügyi állapotuk

e) gyermekek száma

f) együtt lakók száma

2. A szociális alapon történő bérbeadás feltételei

4. § Jövedelmi viszonyai alapján önkormányzati tulajdonú lakás szociális alapon történő bérbevételére igényt nyújthat be az,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének családban élők esetén 250%-át; gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 300%-át; gyermektelen, fiatal házaspár egyedül élő személy esetében a 350%-át nem haladja meg, és

b) akinek, illetve a vele együttköltözőknek a tulajdonában, haszonélvezetében nincs a településen beköltözhető lakása, valamint

c) akinek, illetve a vele együttköltözőknek a vagyona együttes forgalmi értéke nem haladja meg a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993 évi III. tv. 4 §. (1) bek. b) pontjában meghatározott mértéket.

3. Közérdekű célú bérbeadás

5. § (1)1 Az önkormányzati lakás az önkormányzat intézményeiben, a Polgármesteri Hivatalban, a területi ellátási kötelezettség alapján közszolgálati, illetve közalkalmazotti munkaviszonyban álló dolgozók részére munkaviszonyukkal összefüggésben, továbbá önkormányzati feladatot megbízási jogviszonyban ellátó személy részére, a megbízási jogviszonnyal összefüggésben, a munkaviszony, illetve megbízási jogviszony fennállásáig, elhelyezési igény nélkül, szolgálati jelleggel bérbe adható.

(2)2 A szolgálati lakás kiutalásában – munkaviszonyban álló dolgozók esetében a munkáltató javaslatára – a polgármester dönt. Amennyiben a munkáltató a polgármester, abban az esetben a képviselő-testület dönt.

4. A költségelven történő bérbeadás feltételei

6. § Költségelven bérbe adandó lakásra pályázatot nyújthat be az, aki jövedelmi helyzete alapján szociális bérlakásra nem jogosult és akinek, illetve a vele együttköltözőknek Balatonfűzfőn tulajdonában, haszonélvezetében nincs beköltözhető, lakhatásra alkalmas ingatlana.

5. A piaci alapon történő bérbeadás feltételei

7. § Piaci alapon bérbe adandó lakásra pályázatot nyújthat be az, aki szociális bérlakásra, költségelven bérbe adandó lakásra nem jogosult.

6. A lakásbérleti jogviszony létrejöttének általános szabályai

8. § (1) A lakásbérleti jogviszony az önkormányzat és a bérlő között létrejött szerződéssel

a) a 2. § a) c) d) pontban meghatározott bérbeadás esetén határozott időre, legfeljebb 5 évre

b)3 a 2. § b) pontban meghatározott bérbeadás esetén az 5. § (1) bekezdésben meghatározott munkaviszony, illetve megbízási jogviszony fennállásáig létesíthető.

(2) A 3 § (3) bekezdésben meghatározott nyertes pályázó a lakás bérbeadására vonatkozó értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül a bérleti szerződést megköti és a bérleménybe a szerződés megkötésétől számított 30 napon belül beköltözik.

(3) Amennyiben a nyertes pályázó a (2) bekezdésben meghatározott határidőben alapos indok nélkül nem köti meg a bérleti szerződést, a soron következő pályázóval kell bérleti szerződést kötni, amennyiben a képviselő-testület a soron következő pályázót megjelölte.

(4) A Ltv. 32 § (3) bekezdésében meghatározott személyekkel - kérelmükre - akkor köthető bérlőtársi szerződés, ha a bérlővel együtt költöznek és életvitelszerűen együtt laknak.

(5) A bérleti jogviszony újabb határozott időre - maximum 5 év - mindaddig meghosszabbítható, amíg a bérlő a jogszabályba és szerződésbe foglalt kötelezettségeit maradéktalanul teljesíteti és a bérbeadás feltételei fennállnak.

7. Önkormányzati bérlakásba történő befogadás szabályai

9. § (1) A bérlő a Ltv. 21 §. (2) bekezdésben meghatározott személyen kívül a lakásba a bérbeadó hozzájárulásával csak hozzátartozóit fogadhatja be, amennyiben ezek Balatonfűzfő városában folytatnak tanulmányokat, illetve állnak munkaviszonyban és nem rendelkeznek Balatonfűzfőn beköltözhető ingatlannal, gondozást igénylő fogyatékos személyek

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott befogadást a befogadó bérlő köteles a Polgármesteri Hivatalnál kérelmezni és ezzel egyidejűleg kötelezettséget vállalni arra nézve, hogy amennyiben a befogadás oka megszűnik, azt 8 napon belül bejelenti, illetőleg a lakásbérleti jogviszony megszűnésekor a befogadó bérlőkkel együtt a befogadottak is elhagyják a bérleményt.

III. Fejezet

BÉRBEADÓI, BÉRLŐI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK

10. § (1) A bérbeadó és a bérlők a Ltv.-ben meghatározottak szerint jogosultak, illetve kötelesek jogaik gyakorlására, kötelezettségeik teljesítésére.

(2) A Polgármesteri Hivatal köteles minden naptári évben szükség szerint, de legalább egy alkalommal – a bérlő előzetes kiértesítése mellett - a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését ellenőrizni. Az ellenőrzést a bérlő tűrni köteles.

(3) A lakásbérleti szerződés időtartama alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő, a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát, okát írásban a polgármesteri Hivatalnak köteles bejelenteni.

(4) A bérlő különösen indokoltan van távol, ha arra egészségügyi ok; munkahely megváltozása; tanulmányok folytatása; közeli hozzátartozó tartós ápolása gondozása miatt kerül sor.

(5) Amennyiben a bérlő a (3) bekezdésben meghatározott bejelentésének nem tesz eleget, illetve a két hónapot meghaladó távollét nem minősül indokoltnak a bérleti szerződés felmondásra kerül.

(6) A bérlő a lakbért a tárgyhónapban egy összegben, legkésőbb a hónap 15 napjáig köteles megfizetni.

(7) A Ltv. 10 §. (3) bekezdésében foglalt kötelezettségek teljesítése esetén a bérlő és a bérbeadó eseti megállapodása irányadó.

(8) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek a 2 § a) és b) pontja esetében a bérlőt, a 2 § c) és d) pontja esetében a bérbeadót terhelik.

IV. Fejezet

A LAKÁSBÉRLETI DÍJAK MÉRTÉKE

11. § (1) A lakásbérleti díjak mértéke:

a) Összkomfortos lakás bérleti díja: 195,- Ft/m2/hó

b) Komfortos lakás bérleti díja: 160,- Ft/m2/hó

c) Félkomfortos lakás bérleti díja: 110,- Ft/m2/hó

d) Komfort nélküli lakás bérleti díja: 75,- Ft/m2/hó

(2) A bérleti díjak mértéke minden év január 1-jétől 5 %-kal emelkedik.

(3) Amennyiben a lakás bérlője szociális helyzete miatt a megállapított lakbér összegét fizetni nem tudja, úgy Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes - pénzbeli és természetben nyújtandó - szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 36/2004. (XII. 23.) számú rendelete szerinti lakásfenntartási támogatásra jogosult.

V. Fejezet

A LAKÁSBÉRLETI JOGVISZONY MEGSZŰNÉSE

12. § (1) Ha a határozatlan időre megkötött bérleti szerződést a szerződő felek közös megegyezéssel azért szüntetik meg, mert a bérlő saját erőből lakásvásárlással vagy építéssel kívánja megoldani lakásgondját, akkor térítésként a mindenkori éves lakbér tízszeresének megfelelő összeg illeti meg a bérlőt.

(2) Ha a bérleti szerződést, a szerződő felek közös megegyezéssel, azért szüntetik meg, mert a bérlő a bérbeadástól az általa bérelt lakásnál kisebb nagyságú, vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérletét kéri, akkor a lakásegységre megállapított mindenkori éves lakbér különbözetének ötszöröse illeti meg.

VI. Fejezet

AZ ALBÉRLET

13. § (1) Önkormányzati lakást a bérlő albérletbe csak a bérbeadó hozzájárulásával és csak a lakószobák 50%-ának mértékéig adhat.

(2) A hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell az albérleti szerződést is.

(3) A hozzájárulás nélkül történő albérletbe adás a bérleti jogviszony azonnali felmondás alapjául szolgál.

VII. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ HELYISÉGEK BÉRLETE

14. § (1)4 A helyiséget bérbe adni törvényben meghatározott értékhatár felett csak nyilvános – indokolt esetben zártkörű – versenytárgyaláson, a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a helyiség címét, alapterületét, egyéb jellemző adatait

b) a helyiség használatával kapcsolatos kikötéseket

c) a bérleti díja vonatkozó alsó határt

d) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját

e) a helyiség megtekintésének időpontját

f) a pályázat eredményének közlési módját és időpontját

g) a pályázat elbírálásának szempontrendszerét.

(3) 5 A pályázati kiírást – zártkörű pályázat kivételével - legalább 15 napra a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján ki kell függeszteni és a város honlapján is meg kell jelentetni.

(4) A pályázó pályázatát a pályázati kiírásnak megfelelően nyújthatja be.

(5)6

(6)7 A bérleti szerződés határozott vagy határozatlan időtartamra köthető.

(7) A helyiségek ingyenes használatba adásáról kizárólag a képviselő-testület dönt.

(8) A bérbeadó a helyiséget leltár alapján köteles a bérlőnek átadni.

(9) A bérlő köteles gondoskodni:

a) a helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná vált burkolatainak felújításáról, pótlásáról, cseréjéről

b) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, előtető, biztonsági berendezések karbantartásáról

c) a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásáról illetőleg cseréről,

d) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetőleg tart üzemben a felek megállapodásának alapján és annak megfelelően,

e) a bérlemény, a közös használatra szolgáló helyiségek és területek, továbbá a helyiség előtti közterület tisztántartásáról, megvilágításáról,

f) a közszolgáltatók felé a közüzemi díjak megtérítéséről, a kommunális hulladék elszállításáról

(10) A helyiség bérleti jogát a bérlő a bérbeadó hozzájárulásával ruházhatja át. Bérbeadó hozzájárulásának feltételei:

a) bérlő a bérleti jogának átruházásáról szóló szerződéstervezetet köteles megküldeni bérbeadó részére

b) bérbeadó hozzájárulása esetén az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 3 napon belül bérlő köteles megfizetni 3 havi bérleti díjnak megfelelő bánatpénzt bérbeadó önkormányzat részére.

c) A bérleti jog átruházásáról szóló szerződés kizárólag a bérlő és bérbeadó közti eredeti bérleti szerződésben foglalt célra és időtartamra köthető.

d) a bérlőnek a bérbeadó felé nincs tartozása8

(11) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadási állapotban és felszereltséggel köteles átadni.

(12)9 A helyiséget a bérlő a bérbeadó előzetes, írásbeli hozzájárulásával adhatja albérletbe. Az albérlő magatartásáért a bérlő felel a bérbeadó felé. A felek között létrejött megállapodást a bérbeadónak be kell mutatni. A bérbeadó a hozzájárulást akkor adhatja meg, ha

a) a bérlőnek a bérbeadó fele nincs tartozása

b) a bérlő vállalja a bérbeadó által meghatározott magasabb bérleti díj fizetését, amely a bérlő által fizetendő bérleti díj 130 %-a,

c) az albérleti szerződés időtartama nem haladhatja meg a 2 évet

d) a bérlő vállalja annak biztosítását, hogy az albérlő a helyiséget az albérleti szerződés, illetve a bérlő szerződésének bármilyen okból történő megszűnése esetén minden elhelyezései igény nélkül kiüríti és a bérbeadóval szemben semmiféle további igényt nem támaszt.

VIII. Fejezet

A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSE

15. § (1) A lakások és helyiségek elidegenítéséről a Képviselő-testület dönt, a döntés előkészítését és végrehajtását a Polgármesteri Hivatal végzi.

(2) A lakások és helyiségek eladási árát igazságügyi értékbecslő által megállapított forgalmi érték alapján a Képviselő-testület állapítja meg.

16. § (1) Az elővásárlási joggal érintett lakás esetén a vevő részére - kérelmére – a 15. § (2) bekezdésben meghatározott vételár megfizetésére 15 évi részletfizetési kedvezményt kell adni. A vevő a szerződés megkötésekor a vételár 20 %-át köteles egy összegben megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott részletfizetés esetén, ha a vevő a fennálló vételár hátralékot egy összegben kiegyenlíti, a hátralék 10 %-ának megfelelő mértékű kedvezmény illeti meg.

(3) Részletfizetés esetén a vevő a Ptk. 231-232 §-ában meghatározott kamatot köteles fizetni.

(4) A vételárhátralék erejéig a lakásingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot kell bejegyezni.

(5) Az önkormányzati lakások és helyiségek értékesítéséből befolyt vételárat a Polgármesteri Hivatal köteles elkülönített számlán kezelni, és a számla egyenlegéről negyedévente a képviselő-testületet tájékoztatni.

IX. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § (1) A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 20/1995. (V. 15.) rendelet.

1

Módosította: a 37/2008.(XI.28.) sz. rendelet, Módosította a 17/2011. (VI. 24.) sz. rendelet

2

Módosította a 17/2011. (VI. 24.) sz. rendelet

3

Módosította a 17/2011. (VI. 24.) sz. rendelet

4

Módosította a 33/2012. (XI.23.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. november 24-től, Módosította az 5/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet

5

Módosította a 16/2010. (IX. 03.) rendelet, hatályos 2010. szeptember 3-tól, Módosította a 33/2012. (XI.23.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. november 24-től

6

Hatályon kívül helyezte a 3/2011. (II. 10.) rendelet 2011. február 11-től

7

Módosította a 16/2010. (IX. 03.) rendelet, hatályos 2010. szeptember 3-tól

8

Kiegészítette a 16/2010. (IX. 03.) rendelet, hatályos 2010. szeptember 3-tól

9

Kiegészítette a 16/2010. (IX. 03.) rendelet, hatályos 2010. szeptember 3-tól