Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (V. 5.) önkormányzati rendelete

Az útépítési alapról

Hatályos: 2009. 01. 02

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (V. 5.) önkormányzati rendelete

Az útépítési alapról

2009.01.02.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet célja

(1) A rendelet célja, hogy ezen szabályozással elősegítse az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közutak és járdák kiépítését, azaz a városban meglévő földutak szilárd burkolattal való ellátását, valamint a szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítását.
(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott cél megvalósítását Balatonfűzfő Város Önkormányzata útépítési együttműködés keretében részben finanszírozza.

2. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet hatálya Balatonfűzfő közigazgatási területére terjed ki az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közutak és járdák építésére, földutak szilárd burkolattal való ellátására, valamint a szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítására.
(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az útépítési együttműködés keretében megépítendő út használatában érdekelt, az ilyen utcákhoz csatlakozó ingatlantulajdonnal rendelkező jogi és nem jogi személyre egyaránt.

3. §

A helyi útalap

Balatonfűzfő Város Önkormányzata az éves költségvetésében az útépítési fejlesztési pénzeszközökön belül alapot képez az ingatlantulajdonosok érdekeit szolgáló közutak építésére (továbbiakban: helyi útalap).

4. §

A pályázók köre

Az útalapból pályázat útján támogatást igényelhetnek az építendő út, járda használatában érdekeltek közösségei, ha vállalják közút, járda építését, földút szilárd burkolattal való ellátását, illetve szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű út felújítását.

5. §

A pályázati eljárás

(1) A pályázatokat az önkormányzat által kiadott űrlapon kell benyújtani 3 példányban a Polgármesteri Hivatal Építési Osztályára.
(2) A pályázatok benyújtási határidejét az éves pályázati kiírás tartalmazza oly módon, hogy a kiírás és a beadási határidő között minimum 30 naptári napnak kell legalább eltelnie.

6. §

A pályázat kötelező tartalmi követelményei

(1) A pályázatot az útépítésben érdekeltek közösségének képviselője nyújthatja be az alábbi tartalommal és mellékletekkel:
- a pályázóközösség tagjainak neve, lakcíme;
- a támogatni kért útépítés műszaki paramétereinek meghatározása és az ehhez rendelt költségvetés;
- az egy érdekeltre jutó beruházási költséget,
- az útépítéshez a közösség által vállalt finanszírozás összege és módja;
- az útépítésben érdekeltek megállapodása az útépítésről, a hozzájárulás összegéről és megfizetéséről és a közös képviselő kijelöléséről;
- nyilatkozat arról, hogy a támogatás elnyerése esetén a közösség az önkormányzattal megállapodást köt és ez alapján a megpályázott útépítést a közösség megvalósítja;
- a kapcsolattartó (közös képviselő) neve, címe, e-mail címe, és telefonos elérhetősége
(2) Az útépítéshez a közösség által vállalt finanszírozás összege nem lehet kevesebb a költségvetés - új építés esetén - 20 %-ánál, illetve - korszerűsítés esetén - 30 %-ánál.

7. §

Útépítési együttműködési megállapodás

(1) A helyi útalapból azon - e rendelet hatálya alá tartozó - közútépítés támogatható, amely a közút használatában érdekelt lakosság és az önkormányzat útépítési együttműködése alapján valósul meg.
(2) Az Önkormányzat útépítési együttműködést köt a pályázatot elnyert, a közút használatában érdekeltek közösségével. E megállapodásban kell rögzíteni mindazokat a feltételeket, melyeket a jelen rendelet és az 1988. évi I. tv. valamint a PTK nem szabályoz.
(3) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás érdekeltek által fizetendő nagysága eltérő is lehet. Az Önkormányzat azon érdekeltek közösségével köt útépítési együttműködési megállapodást és ahhoz az útépítéshez nyújt pénzügyi támogatást, amely
a.) az útépítés költségeihez viszonyítva arányában a legmagasabb útépítési érdekeltségi hozzájárulást fizeti,
b.) az útfelújítási tervben kedvezőbb pozíciót foglal el,
c.) folyamatban lévő önkormányzati útépítéshez, útkorszerűsítéshez csatlakozik.
(4) Ha az érdekeltek közössége másként nem állapodik meg, az útépítési hozzájárulást építési telkenként kell megfizetni.
Ha a közúthoz olyan ingatlan csatlakozik, amely több beépíthető telekre lenne felosztható, az ilyen ingatlan után annyi hozzájárulást kell fizetni, amennyi telekre a Helyi Építési Szabályzat alapján elvileg az ingatlan felosztható lenne.
Ezt a számítási módot kell alkalmazni a telephelyek, székhelyek esetében is.
(5) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulásnak a megvalósítás becsült költségéhez viszonyított arányának számításakor nem vehető figyelembe az önkormányzat költségvetéséből származó hozzájárulás összege, kivéve ha önkormányzati tulajdont érint, legfeljebb az önkormányzati tulajdon arányában.
(6) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulásnak a megvalósítás becsült költségéhez viszonyított arányának számításakor az útépítési érdekeltségi hozzájárulás kétszeres összegét kell figyelembe venni az utca egyoldali beépítettsége esetén. Ha az egyoldalas beépítés nem a teljes utcára terjed ki, akkor a számítást arányosan kell elvégezni.

8. §

Az útépítési hozzájárulás megfizetése

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a kivitelezés megkezdése előtt kell befizetni az Önkormányzathoz az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint. Amíg az együttműködésben vállalt befizetésnek az érdekeltek közössége nem tesz eleget, a kivitelezést megkezdeni nem lehet.

9. §

Hatáskörök

(1) A helyi útalapra beérkezett pályázatok a Településfejlesztési, Településüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság véleményezésével kerülnek elbírálásra a Képviselő-testület elé.
(2) A Képviselő-testület döntése alapján a rendelet 1. számú mellékletében szereplő útépítési együttműködési megállapodást a polgármester és a jegyző köti meg.

10. §

Értelmező rendelkezések

(1) E rendelet alkalmazásában építési telek: az építésügyi szabályoknak megfelelően kialakított, építmény elhelyezésére szolgáló telek.
(2) A közút használatában érdekeltek: a közút mentén, ingatlan tulajdonnal vagy bármely tevékenység céljára szolgáló telephellyel ill. székhellyel rendelkező magán- és jogi személyek, amennyiben a megépítésre kerülő útról az ingatlanra gyalog vagy járművel bejárási lehetőség van.

11. § Ez a rendelet 2009. január 2. napján lép hatályba.