Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 09. 23

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről

2023.09.23.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet szabályait Balatonfűzfő város közigazgatási területén lévő köztemető használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) Balatonfűzfő város közizgatási területén lévő köztemető a 801 helyrajzi számú Balatonfűzfő, Gyári utcai temető.

2. § (1)1 A köztemető üzemeltetését Balatonfűzfő Város Önkormányzata a Fűzfői Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Üzemeltető) intézménye útján látja el.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

3. § (1) Az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően fogalmazza meg a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának szabályait.

(2) Az Üzemeltető a köztemető üzemeltetése során a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott feladatokat látja el.

4. § (1)2 Az Üzemeletetőt a köztemető üzemeltetése során a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjak illetik meg.

(2) A temetési hely megváltási vagy újraváltási díját a temetési hellyel rendelkezésre jogosult köteles megfizetni az Üzemeltetőnek.

(3)3 A temetői létesítmények igénybevételi díját és a temetőfenntartási hozzájárulási díjat az Üzemeltető részére kell megfizetni.

(4)4

5. § A köztemető rendje a következő:

a) A köztemető április 1 és szeptember 30. közötti időszakban 7.00 óra 20.00 óra között, október 1. és március 31. közötti időszakban 8.00 óra 18.00 óra között tart nyitva, kivéve október 31. és november 1. napját, amikor a köztemető 8.00 órától 21.00 óráig tart nyitva.

b) A temető rendjére és a nyitva tartási időre vonatkozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

c) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

d) Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni.

e)5

f) A temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

g) A temetőbe háziállatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

h) A sírok növénnyel való beültetését, díszítését a hozzátartozók végzik, a sírhely rendben tartása a hozzátartozó feladata.

i) A temetőben történő munkavégzés bejelentésével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésről szóló kormány rendelet szabályait kell alkalmazni.

j) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél.

k) Temetést kizárólag kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.

l)6 A ravatalozó használatát az Üzemeltetővel kell egyeztetni. A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

6. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes sírhelytáblák felhasználási módját temetőrendezési tervben kell meghatározni. A terv térképet is tartalmaz, amelyben a temető egyes területei beazonosíthatóak. A tervet az Üzemeltető készíti. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni.

(2)7 A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet szabályai az irányadóak.

(3) A nyilvántartásban a díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell jelölni.

7. § (1)8 A temetési helyek típusaira, kialakításuk szabályaira, mind koporsós temetés, mind pedig hamvasztásos temetés esetén, a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) Temetési helyet előre megváltani csak családi sírbolt és családi urnasírbolt céljára lehet az e célra kijelölt területen. Egyéb sírhely megváltására csak közvetlenül a temetést megelőzően van lehetőség.

8. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m,

b) kettős sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m,

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m,

d) díszsírhely: hossza 2,5 m, szélessége 1 m.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága felnőtt sír esetén 0,6 m, gyermeksír esetén 0,3 m. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

(3) A sírgödröt kifalazni tilos, azonban lebomló anyaggal: papír, fa, nád kibélelni engedélyezett. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejére a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(4) A kolumbáriumban az urnák tárolása 30 x 40 x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(5) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

(6)9 Egyes sírhelybe mélyített sír esetén még egy koporsó, továbbá négy urna helyezhető el,

(7)10 Kettes sírhelybe mélyített sír esetén még két koporsó, továbbá nyolc urna helyezhető el,

(8)11 Gyermek sírhelybe még két urna helyezhető el,

(9)12 Egy urnasírhelybe legfeljebb négy urna helyezhető el,

(10)13 Egy urnasírboltba legfeljebb két urna helyezhető el.

9. § (1) A díszsírhelyek a köztemetőben esetenként kijelölt temetési helyek, melyet Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete örök temetkezési hely céljára adományoz.

(2) A Képviselő-testület a díszsírhelyen síremlék felállításáról külön döntést hozhat.

(3) A díszsírhelyért megváltási díjat nem kell fizetni. A Képviselő-testület engedélyével az elhalt házastársa a díszsírhelyre temethető.

(4) A díszsírhely gondozása a hozzátartozók, azok hiányában a temető üzemeltetőjének a feladata.

10. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, csak az Üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után lehetséges.

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek, urnafülkék használata a megváltástól számítva 25 évre szól. Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, azzal, hogy az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat. A rendelet hatálybalépése előtt értékesített urnafülkék használati idejét az értékesítéskor hatályban volt rendelkezés szerint kell figyelembe venni.

(3) A sírbolthely (kripta) használata a megváltástól számított 50 évre szól.

(4) A sírhelyek, sírboltok, urnasírhelye, urnafülkék, urnasírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.

12. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díjtételeket a 1. melléklet tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat a temetést, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha kettes sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt- a holtest maradványokat a kiürítéskor ugyanabban a temetőben új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

13. § (1) Az újra nem váltott sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az Üzemeltető hat hónapon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben hirdetményt tesz közzé, és ezt követően a sírokat nem váltják meg újra.

(2) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(3) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

14. §14 A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely bezárására, megszüntetésére lezárt temetési hely kiürítésére a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

15. § (1) Az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott nyilvántartásokon kívül tábla- és sírhelykönyvet vezet.

(2) A nyilvántartó könyvbe – minden temetés, urnaelhelyezés alkalmával – az alábbi adatok kerülnek:

a) folyószám,

b) térképi azonosító szám,

c) a ravatalozás helye és ideje, a temetés, az urnaelhelyezés, a hamvak szétszórásának napja,

d) az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, foglalkozása, elhalálozásának időpontja,

e) a sírhelyparcella, sírhelysor, temetési hely száma,

f) az eltemettető neve, lakcíme,

g) a temetést végző temetkezési vállalkozó neve,

h) a szertartás jellemzői, a szokásostól eltérő események,

i) a síremlékre vonatkozó jellemző adatok.

(3) A nyilvántartásba – az idő és a hely megjelölésével – be kell vezetni, ha a holttestmaradványok közös sírba kerülnek elhelyezésre. A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót is vezetni kell. A nyilvántartáshoz kell csatolni a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.

(4) A táblakönyvben az adott sírhelytáblában lévő sorokat és az azokhoz tartozó sírhelyeket kell nyilvántartani.

(5) A sírhelykönyv az adott sírhelytáblán belüli – soronként is külön jelzett – sorszámozott sírhelyek nyilvántartása.

(6) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

(7) A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.

(8)15 A köztemető megszüntetését követően a nyilvántartásokat át kell adni a Veszprém Megyei Levéltárnak.

16. § (1) Ez a rendelet 2013. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a temető működéséről és a temetkezés rendjéről szóló 37/2000. (X. 31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 20/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendelethez16

Díjtételek

1. Temetési hely megváltási/újraváltási díjai:

1.1. Egyes sírhely: 20.000,- Ft/25 év + áfa

1.2. Kettes sírhely: 30.000,- Ft/25 év +áfa

1.3. Gyermek sírhely: 10.000,- Ft/25 év + áfa

1.4. Egyes urnafülke: 25.000,- Ft/25 év + áfa

1.5. Kettes urnafülke: 50.000,- Ft/25 év + áfa

1.6.17 Sírbolt: 60.000,- Ft/60 év + áfa

1.7. Urnasírbolt: 15.000,- Ft/25 év + áfa

2.18 Temetőfenntartási hozzájárulási díj: 5.000,- Ft/ sírhely +áfa

3. A temetői létesítmények igénybevételi díja: 25.000,- Ft/ temetés

2. melléklet a 20/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendelethez19

1

A 2. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. § (4) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § e) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § e) pontját a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § l) pontját a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 6. § (2) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § (6) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

10

A 8. § (7) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

11

A 8. § (8) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

12

A 8. § (9) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

13

A 8. § (10) bekezdését a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

14

A 14. § a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

15

A 15. § (8) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet 1.6. pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

18

Az 1. melléklet 2. pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

19

A 2. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte.