Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról, adományozásáról

Hatályos: 2023. 10. 01

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról, adományozásáról

2023.10.01.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város általános fejlődése, hagyományainak megőrzése, várospolitikai, gazdasági, tudományos, kulturális, sport vagy szakmai területen kifejtett tevékenység elismeréseként az alábbi városi címeket, kitüntetést, díjat, alapítja:

a)1 „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím, (a továbbiakban: díszpolgári cím)

b) „Balatonfűzfőért” kitüntetés,

c) „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím,

d) „Év Tűzoltója”díj,

e)2 „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díj.

f)3 „Balatonfűzfői Semmelweis Ignác” díj

g)4 „Balatonfűzfői Segítő Kezek" díj

h)5 „Balatonfűzfő Sportjáért” díj

2. § (1) „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím adományozható annak, aki kiemelkedő tevékenységével vagy maradandó alkotásával Balatonfűzfő város rangját, hírnevét, nemzetközi tekintélyét emeli.

(2) A díszpolgári cím magyar-, vagy külföldi állampolgárnak és posztumusz is adományozható.

(3)6 A díszpolgári címből évente legfeljebb kettő adományozható, melyből egy posztumusz.

(4)7 A díszpolgári címmel oklevél, díszdobozos fém emlékplakett – posztumusz adományozás kivételével – díszdobozos címerjelvény és pénzjutalom jár.

(5)8 A pénzjutalom összege bruttó 200.000,- Ft.

(6)9 A díszpolgári cím posztumusz adományozása esetén, az oklevélen fel kell tüntetni ennek tényét, a címmel járó plakettet az elhunyt özvegyének, ennek hiányában a kitüntetett leszármazottjának kell átadni.

(7) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt

a) A város által rendezett hivatalos ünnepségekre meg kell hívni,

b) az önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,

c) elhalálozása esetén az önkormány saját halottjának tekinti.

(8) A kitüntetést a polgármester az augusztus 20-i állami ünnep városi ünnepségén adja át.

3. § (1) „Balatonfűzfőért” kitüntetés adományozható annak, aki a város gazdasági életében, a városfejlesztésben, a város közéletében, a tudomány, a művészetek területén, az egészségügy, oktatás, nevelés, sport területén kiemelkedő, eredményes munkát végzett.

(2) A „Balatonfűzfőért” magyar-, vagy külföldi állampolgárnak és posztumusz is adományozható.

(3)10 „Balatonfűzfőért” kitüntetésből évente legfeljebb kettő adományozható.

(4)11 A „Balatonfűzfőért” kitüntetéssel oklevél, díszdobozos fém emlékplakett és – posztumusz adományozás kivételével – pénzjutalom jár.

(5)12 A pénzjutalom összege bruttó 150.000,- Ft.

(6)13 A „Balatonfűzfőért” kitüntetés posztumusz adományozása esetén, az oklevélen fel kell tüntetni ennek tényét, a kitüntetéssel járó plakettet az elhunyt özvegyének, ennek hiányában a kitüntetett leszármazottjának kell átadni.

(7) A kitüntetést a polgármester az augusztus 20-i állami ünnep városi ünnepségén adja át.

4. § (1)14 „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím adományozható annak, aki a város kulturális életében, szellemi és művészeti értékeinek létrehozásában és megőrzésében kiemelkedő, eredményes munkát végzett.

(2) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím magyar-, vagy külföldi állampolgárnak, intézménynek, civil szervezetnek adományozható.

(3)15 A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címből évente legfeljebb kettő adományozható.

(4)16 A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címmel oklevél, díszdobozos fém emlékplakett és – posztumusz adományozás kivételével – pénzjutalom vagy ajándéktárgy jár. Az ajándéktárgy értéke nem haladhatja meg a pénzjutalom összegét.

(5)17 A pénzjutalom összege bruttó 100.000,- Ft.

(6) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címet a polgármester a Magyar Kultúra Napja városi ünnepségén adja át.

5. § (1) „Év Tűzoltója” díj adományozható annak a Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltósága állományában lévő tűzoltó részére, aki kiválóan teljesíti feladatát vagy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tűzeseteknél hősies helytállást tanúsít.

(2) Az „Év Tűzoltója” díjból évente legfeljebb egy adományozható.

(3) Az „Év Tűzoltója” díjjal oklevél, valamint pénzjutalom jár.

(4)18 A pénzjutalom összeges bruttó 100.000,- Ft.

(5) A díj adományozására Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó parancsnoka a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató egyetértésével tesz javaslatot minden év március 31. napjáig.

(6) A díjat a polgármester a Flórián napi ünnepségén adja át.

5/A. §19 (1) „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díj adományozható annak a Balatonfűzfőn élő, tanuló vagy sportoló, 12 évnél idősebb és 25 évet be nem töltő fiatalnak, aki kiemelkedő sport/kulturális/tudományos tevékenysége miatt Balatonfűzfő város büszkesége lehet és a település hírnevét gyarapítja.

(2) A „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díj magyar-, vagy külföldi állampolgárnak adományozható.

(3) A „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díjból évente legfeljebb három adományozható.

(4)20 A „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díjjal oklevél, díszdobozos üveg emlékplakett és pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege bruttó 75.000,- Ft.

(5)21 A „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díj minden évben a Nobel-díj átadásának napja alkalmából tartandó balatonfűzfői városi ünnepség keretében kerül átadásra.

5/B. §22 (1)23 A „Balatonfűzfői Semmelweis Ignác Díj” azon személynek adományozható, aki Balatonfűzfőn az egészségügyi ellátás területén legalább öt éve kiemelkedő munkát végzett és ezzel hozzájárult az ellátás színvonalának emeléséhez.

(2) A Balatonfűzfői Semmelweis Ignác Díjból évente legfeljebb egy adományozható.

(3)24 A Balatonfűzfői Semmelweis Ignác Díjjal oklevél, díszdobozos üveg emlékplakett, valamint pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege bruttó 100.000,- Ft.

(4) A Balatonfűzfői Semmelweis Ignác Díj minden évben, a Semmelweis nap alkalmából tartandó ünnepség keretében kerül átadásra.

5/C. §25 (1) A „Balatonfűzfői Segítő Kezek Díj” azon személynek adományozható, aki Balatonfűzfőn a szociális ellátás területén legalább öt éve kiemelkedő munkát végzett és ezzel hozzájárult az ellátás színvonalának emeléséhez.

(2) A Balatonfűzfői Segítő Kezek Díjból évente legfeljebb egy adományozható.

(3)26 A Balatonfűzfői Segítő Kezek Díjjal oklevél, díszdobozos üveg emlékplakett, valamint pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege bruttó 100.000,- Ft.

(4)27 A Balatonfűzfői Segítő Kezek Díj minden évben a szociális munka napja alkalmából tartandó ünnepség keretében kerül átadásra.

5/D. §28 (1) A „Balatonfűzfő Sportjáért” díj azon személyeknek adományozható, akik Balatonfűzfő érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért példaként állíthatók a város közössége elé.

(2) A „Balatonfűzfő Sportjáért” díjból évente legfeljebb egy adományozható.

(3)29 A „Balatonfűzfő Sportjáért” díjjal oklevél, díszdobozos üveg emlékplakett és – posztumusz adományozás kivételével – pénzjutalom vagy ajándéktárgy jár. Az ajándéktárgy értéke nem haladhatja meg a pénzjutalom összegét.

(4)30 A pénzjutalom összege bruttó 100.000,- Ft.

(5)31 A „Balatonfűzfő Sportjáért” díj minden évben a Magyar Sport napja alkalmából tartandó ünnepség keretében kerül átadásra.

6. § (1) A rendelet 2013. november 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím és a „Balatonfűzfőért” kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 46/1996. (X. 04.) önkormányzati rendelete, valamint Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím alapításáról szóló 3/2000. (I. 27.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelethez32

Díszdobozos öntött fém emlékplakettek

1. „Balatonfűzfő Díszpolgára” kintüntető címhez járó díszdobozos fém emlékplakett 90 mm átmérőjű, két oldalon mintázott cink fémötvözet anyagból öntött plakett, felülete antik arany színű, galvanizálással felületkezelt. Első oldalán a BALATONFŰZFŐ DÍSZPOGÁRA felirat és a város címere található, hátoldalára az erre kialakított keretbe a kitüntetett neve és az átadás évszáma kerül gravírozással. A plakett díszdoboza zárral ellátott, kívül zöld plüss anyagú, belsejében 90 mm átmérőjű süllyesztéssel, fehér tükörrel. A kész plakett és a díszdoboz a csatolt képeken látható.első oldalánhátoldalán

2. „Balatonfűzfőért Kitüntetés” kitüntető címhez járó díszdobozos fém emlékplakett 90 mm átmérőjű, két oldalon mintázott cink fémötvözet anyagból öntött plakett, felülete antik ezüst színű.. Első oldalán a BALATONFŰZFŐÉRT KITÜNTETÉS felirat és a város címere található, hátoldalára az erre kialakított keretbe a kitüntetett neve és az átadás évszáma kerül gravírozással. A plakett díszdoboza zárral ellátott, kívül zöld plüss anyagú, belsejében 90 mm átmérőjű süllyesztéssel, fehér tükörrel. A kész plakett és a díszdoboz a csatolt képeken látható.Első oldalánlátható

2. melléklet a 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelethez33

Díszdobozos gravírozott emlékplakettek

1. A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címmel járó díszdobozos fém emlékplakett egy oldalon mintázott, lakkozott kivitelű rézlemezből kivágott, kör alakú, 90 mm átmérőjű plakett. Felületébe a BALATONFŰZFŐ KULTÚRÁJÁÉRT felirat és a város címere gravírozva a mellékelt grafika szerint. A plakett díszdoboza zárral ellátott, kívül zöld plüss anyagú, belsejében 90 mm átmérőjű süllyesztéssel, fehér tükörrel.grafika

2. a „Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége” díjjal, járó díszdobozos emlékplakett talpas kivitelű, kör alakú, 150 mm átmérőjű üvegplakett, a mellékelt grafika szerinti minta díszíti. tükörrel

3. a „Balatonfűzfői Semmelweis Ignác” díjjal, járó díszdobozos emlékplakett talpas kivitelű, kör alakú, 150 mm átmérőjű üvegplakett, a mellékelt grafika szerinti minta díszíti.tükörrel

4. a „Balatonfűzfői Segítő Kezek” díjjal járó díszdobozos emlékplakett talpas kivitelű, kör alakú, 150 mm átmérőjű üvegplakett, a mellékelt grafika szerinti minta díszíti.díszíti

5. a „Balatonfűzfő Sportjáért” díjjal járó díszdobozos emlékplakett talpas kivitelű, kör alakú, 150 mm átmérőjű üvegplakett, a mellékelt grafika szerinti minta díszíti. tükörrel

3. melléklet a 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelethez34

Díszdobozos arany címerjelvény

1. „Balatonfűzfő Díszpolgára” kitüntető címhez járó díszdobozos arany címerjelvény 14 karátos aranyból készült, hátoldalán aranyozott tisztipatent záródással. A címer 9 mm széles, 15 mm magas, 1 mm vastagságú. A kitűző kapocs nélkül 2-2,2 gramm súlyú. Kialakítása a mellékelt fotók szerint.

fotókfotókfotók
1

Az 1. § a) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Kiegészítette a 30/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 2019. december 14. napjától hatályos

3

Az 1. § f) pontját a Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

Az 1. § g) pontját a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

Az 1. § h) pontját a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

Módosította a 10/2018. (VI.19.) önkormányzati rendelet , Módosította a 16/2020. (VIII.3.) önkormányzati rendelet 2020. augusztus 4. napjától hatályos A 2. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 2. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. § (6) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Módosította a 10/2018. (VI.19.) önkormányzati rendelet 208. június 19. napjától (18.00 óra) hatályos A 3. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 3. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 3. § (6) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 4. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 4. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 4. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 4. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

18

Az 5. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

19

Kiegészítette a 30/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet; 2019. december 14. napjától hatályos

20

Az 5/A. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 5/A. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

21

Az 5/A. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 5/A. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 5/B. §-t a Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

23

Az 5/B. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

24

Az 5/B. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

25

Az 5/C. §-t a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

26

Az 5/C. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

27

Az 5/C. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

28

Az 5/D. §-t a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

29

Az 5/D. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

30

Az 5/D. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

31

Az 5/D. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

32

Az 1. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdése iktatta be.

33

A 2. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdése iktatta be.

34

A 3. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.