Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

kitüntetések alapításáról, adományozásáról

Hatályos: 2018. 06. 19- 2019. 12. 13

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. §


Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város általános fejlődése, hagyományainak megőrzése, várospolitikai, gazdasági, tudományos, kulturális, sport vagy szakmai területen kifejtett tevékenység elismeréseként az alábbi városi címeket, kitüntetést, díjat, alapítja:

a) „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím, (a továbbiakban: díszpolgári cím)

b) „Balatonfűzfőért” kitüntetés,

c) „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím,

d) „Év Tűzoltója”díj.


  1. §


(1) „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím adományozható annak, aki kiemelkedő tevékenységével vagy maradandó alkotásával Balatonfűzfő város rangját, hírnevét, nemzetközi tekintélyét emeli.


(2) A díszpolgári cím magyar-, vagy külföldi állampolgárnak és posztumusz is adományozható.


(3) [1] a) A díszpolgári címből – a b) pont kivételével – évente legfeljebb egy  adományozható.

          b) A díszpolgári címből 2018. évben - Balatonfűzfő, mint közigazgatásilag önálló település megalakulásának 60                          évfordulója alkalmából – legfeljebb kettő adományozható.

(4) A díszpolgári címmel oklevél, Balatonfűzfő címerével díszített plakett és – posztumusz adományozás kivételével -          pénzjutalom vagy a pénzjutalommal azonos értékű ajándéktárgy jár.


(5) A pénzjutalom összege Magyarország költségvetésében – az adományozás évére – megállapított köztisztviselői illetményalap ötszöröse, ezer forintra kerekítve.


(6) A díszpolgári cím posztumusz adományozása esetén, az oklevélen fel kell tüntetni ennek tényét. A címmel járó plakettet az elhunyt özvegyének, ennek hiányában a kitüntetett gyermekeinek kell átadni.


(7) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt

a) A város által rendezett hivatalos ünnepségekre meg kell hívni,

b) az önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,

c) elhalálozása esetén az önkormány saját halottjának tekinti.


(8) A kitüntetést a polgármester az augusztus 20-i állami ünnep városi ünnepségén adja át.


  1. §


(1) „Balatonfűzfőért” kitüntetés adományozható annak, aki a város gazdasági életében, a városfejlesztésben, a város közéletében, a tudomány, a művészetek területén, az egészségügy, oktatás, nevelés, sport területén kiemelkedő, eredményes munkát végzett.


(2) A „Balatonfűzfőért” magyar-, vagy külföldi állampolgárnak és posztumusz is adományozható.


(3) [2] a) „Balatonfűzfőért kitüntetésből – a b) pont kivételével - évente legfeljebb kettő adományozható.

          b) A „Balatonfűzfőért” kitüntetésből 2018. évben – Balatonfűzfő, mint közigazgatásilag önálló település megalakulásának 60 évfordulója alkalmából – legfeljebb négy adományozható.


(4) A „Balatonfűzfőért” kitüntetéssel oklevél, díszdobozos arany címerjelvény és – posztumusz adományozás kivételével – pénzjutalom vagy a pénzjutalommal azonos értékű ajándéktárgy jár.


(5) A pénzjutalom összege Magyarország költségvetésében – az adományozás évére – megállapított köztisztviselői illetményalap négyszerese, ezer forintra kerekítve.


(6) A „Balatonfűzfőért” kitüntetés posztumusz adományozása esetén, az oklevélen fel kell tüntetni ennek tényét. A kitüntetéssel járó címerjelvényt az elhunyt özvegyének, ennek hiányában a kitüntetett gyermekeinek kell átadni.


(7) A kitüntetést a polgármester az augusztus 20-i állami ünnep városi ünnepségén adja át.


  1. §


(1) „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím adományozható annak, aki a város kulturális és sport életében, szellemi és művészeti értékeinek létrehozásában és megőrzésében kiemelkedő, eredményes munkát végzett.


(2) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím magyar-, vagy külföldi állampolgárnak, intézménynek, civil szervezetnek adományozható.


(3) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címből évente legfeljebb három adományozható.


(4) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címmel oklevél, díszdobozos arany címerjelvény és – posztumusz adományozás kivételével – pénzjutalom vagy a pénzjutalommal azonos értékű ajándéktárgy jár.


(5) A pénzjutalom összege Magyarország költségvetésében – az adományozás évére – megállapított köztisztviselői illetményalap négyszerese, ezer forintra kerekítve.


(6) A „Balatonfűzfő Kultúrájáért” címet a polgármester a Magyar Kultúra Napja városi ünnepségén adja át.


  1. §


(1) „Év Tűzoltója” díj adományozható annak a Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltósága állományában lévő tűzoltó részére, aki kiválóan teljesíti feladatát vagy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tűzeseteknél hősies helytállást tanúsít.


(2) Az „Év Tűzoltója” díjból évente legfeljebb egy adományozható.

(3) Az „Év Tűzoltója” díjjal oklevél, valamint pénzjutalom jár.


(4) A pénzjutalom összege nettó 50.000,- Ft.


(5) A díj adományozására Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó parancsnoka a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató egyetértésével tesz javaslatot minden év március 31. napjáig.


(6) A díjat a polgármester a Flórián napi ünnepségén adja át.


  1. §


(1) A rendelet 2013. november 1. napján lép hatályba.

(2) rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a „Balatonfűzfő Díszpolgára” cím és a „Balatonfűzfőért” kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 46/1996. (X. 04.) önkormányzati rendelete, valamint Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a „Balatonfűzfő Kultúrájáért” cím alapításáról szóló 3/2000. (I. 27.) önkormányzati rendelete.



Balatonfűzfő, 2013. október 15.



Marton Béla                                                                          Dr. Takács László

polgármester                                                                                     jegyző




Kihirdetve: Balatonfűzfő, 2013. október 31.

                                                                                               Dr. Takács László

                                                                                                        jegyző

[1]

Módosította a 10/2018. (VI.19.) önkormányzati rendelet 2018. június 19. napjától  (17.00 óra) hatályos

[2]

Módosította a 10/2018. (VI.19.) önkormányzati rendelet 208. június 19. napjától (17.00 óra) hatályos