Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 12. 31


Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 5. § a) b) és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Építményadó


1. §      (1) Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

            (2) Az adó mértéke 800,- Ft/m2/év


2. §      (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:

a)A súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy gépjármű tárolására használt gépjárműtároló, amennyiben a súlyos mozgáskorlátozott személy, vagy az őt rendszeresen szállító, vele legalább egy éve közös háztartásban élő – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti – közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek, mint adóalanynak tulajdonában áll. Súlyos mozgáskorlátozott személy: aki súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek rendszeréről szóló jogszabályban meghatározott állapota miatt súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, és ezt a tényt az ott meghatározott orvosi szakvélemény igazolja.

b)Egy gépjármű tárolására használt gépjárműtároló, amennyiben a gépjárműtároló tulajdonosa vagy haszonélvezője a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő 65 év feletti magánszemély és a balatonfűzfői adóhatóságnak gépjárműadót fizet.

c)Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakás, amelyet a tulajdonos, vagy haszonélvező, vagy azok – a Ptk. szerinti - közeli hozzátartozója legalább egy éve lakás céljára használ, és a lakás használata nem rendszertelen nem idényjellegű, nem pihenés, üdülés célját szolgálja, és a lakás rendszeres, éven át tartó használata közüzemi számlákkal alátámasztható.


3. §      Az a használatbavételi engedéllyel rendelkező, a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő adóalany, akinek az ingatlana villany, vezetékes ivóvíz és legalább murvázott felületű út közművek valamelyikével ellátatlan, igazolás alapján 50 %-os adókedvezményben részesül.



  1. Helyi iparűzési adó


4. §      (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke a Htv. szerinti adóalap 2 %-a.


            (2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenység után naptári naponként 5000 forint.


5. §      Mentes az adó megfizetési alól az a vállalkozó, akinek/amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdés, a 39/A. § vagy 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg az 1 millió forintot.


  1. Idegenforgalmi adó


6. §      Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.


7. §      A Htv. 31. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól

a)aki az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás tulajdonosa vagy bérlője, a tulajdonos vagy bérlő Ptk. szerinti hozzátartozója.

b)a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott fogyatékos személy, és - amennyiben a fogyatékos személy állandó ellátást, felügyeletet igényel - annak gondozója.


8. §      (1)       Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

            (2)       A törvényben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a vendégnyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a Htv-ben meghatározott adómentesség feltételeit, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.


  1. Telekadó


9. §      (1)       Az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe

            (2)       Az adó mértéke a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével 258,- Ft/m2/év

            (3)       A társas vállalkozás, egyéni vállalkozó és egyéni cég tulajdonában lévő, üzleti tevékenységét szolgáló telek után az adó mértéke 33,- Ft/m2/év.

            (4)       Azon telek után, amelyre építési engedély – a tulajdonos önhibáján kívül eső körülmény miatt – nem adható, az adó mértéke 10 Ft/m2/év.


10. §    (1)       A Htv. 19. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:

a)Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő beépített belterületi földrészlet, ha a beépített földrészlethez tartozó telek beépítetlen része nem haladja meg a település rendezési tervében az adott övezetre meghatározott telekméret kétszeresét és az ezt meghaladó földrészletből új beépíthető telek nem alakítható ki.

b)A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakóház építésére alkalmas telek, amennyiben a vagyonszerző a szerződésnek az illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházzal építi be, vagy hozzájárulásával más személy építi be.

c)A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély által Balatonfűzfő Város Önkormányzata részére térítésmentesen 1/1 tulajdoni hányaddal tulajdonba átadott telek az átadás évében.

(2)       Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt mentességet eredményező lakóház építési szándékáról a tulajdonos legkésőbb az adóhatósági határozat jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat. Amennyiben a tulajdonos a vállalt beépítési kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a beépítési kötelezettség időtartama alatt a telket értékesíti, úgy a telekadót az eredeti esedékességtől számítottan meg kell fizetnie.


11. §    A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt a 9. § (2) szerinti adómérték után 50 % adókedvezmény illeti meg.


  1. Záró rendelkezések


12. §    (1)       A rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba

            (2)       Hatályát veszti:

a)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az építményadóról szóló 25/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

b)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 28/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

c)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 27/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

d)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a telekadóról szóló 26/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete.



Balatonfűzfő, 2014. szeptember 16.




Marton Béla                                                                          Dr. Takács László

polgármester                                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2014. szeptember 30.




Dr. Takács László

jegyző