Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 12. 31

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 5. § a) b) és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Építményadó


1. §      (1) Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

            (2) Az adó mértéke 800,- Ft/m2/év


2. §      (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:

a)A súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy gépjármű tárolására használt gépjárműtároló, amennyiben a súlyos mozgáskorlátozott személy, vagy az őt rendszeresen szállító, vele legalább egy éve közös háztartásban élő – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti – közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek, mint adóalanynak tulajdonában áll. Súlyos mozgáskorlátozott személy: aki súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek rendszeréről szóló jogszabályban meghatározott állapota miatt súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, és ezt a tényt az ott meghatározott orvosi szakvélemény igazolja.

b)Egy gépjármű tárolására használt gépjárműtároló, amennyiben a gépjárműtároló tulajdonosa vagy haszonélvezője a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő 65 év feletti magánszemély és a balatonfűzfői adóhatóságnak gépjárműadót fizet.

c)Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakás, amelyet a tulajdonos, vagy haszonélvező, vagy azok – a Ptk. szerinti - közeli hozzátartozója legalább egy éve lakás céljára használ, és a lakás használata nem rendszertelen nem idényjellegű, nem pihenés, üdülés célját szolgálja, és a lakás rendszeres, éven át tartó használata közüzemi számlákkal alátámasztható.


3. §      Az a használatbavételi engedéllyel rendelkező, a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő adóalany, akinek az ingatlana villany, vezetékes ivóvíz és legalább murvázott felületű út közművek valamelyikével ellátatlan, igazolás alapján 50 %-os adókedvezményben részesül.




  1. Helyi iparűzési adó


4. §      (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke a Htv. szerinti adóalap 2 %-a.


            (2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenység után naptári naponként 5000 forint.


5. §[1][2] (1) Mentes az iparűzési adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek/amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdés, a 39/A. § vagy 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg az 1 millió forintot.


(2) Mentes az iparűzési adó megfizetése alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, vagy vállalkozás, akinek vagy amelynek a vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.


5/A. §[3] (1) Az 5. §-ban meghatározott adómentesség formájában nyújtott támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet kizárólag az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352, 2013. 12.24. 1.o) (a továbbiakban 1407/2013/EU bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani.


(2) A kedvezményezett az adómentesség következtében megszerzett előnyt – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikke (2) bekezdésének kivételével –  nem használhatja az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikkének (1) bekezdésében meghatározott kivételek szerinti célokra, továbbá – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésének megfelelően – közúti kereskedelmi árufuvarozás ellenszolgáltatás fejében történő végzése céljából teherszállító jármű vásárlására.

           

(3) A kedvezményezettnek az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 5. cikkének (1) bekezdése figyelembevételével – az ott meghatározott feltételek teljesítésének megállapítására alkalmas módon – nyilatkoznia kell a részére a támogatás odaítélésének évében és az azt megelőző két pénzügyi évben nyújtott csekély összegű támogatások támogatástartalmáról.


(4) A kedvezményezett és az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti, egy és ugyanazon vállalkozás részére a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma tagállamonként nem haladhatja meg a 200.000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (8) és (9) bekezdését is. [Az átváltásnál az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 35. §-a alapján kell eljárni.]


(5) Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2012. április 25-i 360/2012/EU bizottsági rendeletnek  (HL L 114., 2012.4.26., 8. o.) megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással a 360/2012/EU bizottsági rendeletben meghatározott felső határig halmozható. Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (2) bekezdésében meghatározott felső határig halmozható.


(6) A csekély összegű támogatás nem halmozható azonos támogatható költségek vonatkozásában vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a támogatások halmozása túllépi bármely csoportmentességi rendeletben vagy a Bizottság által elfogadott határozatban az egyes esetek meghatározott körülményeire vonatkozóan rögzített maximális intenzitást vagy összeget.


(7) A kedvezményezettnek a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie, és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a támogatott köteles azokat bemutatni. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt kell szolgáltatni.


(8) Az Ör. e rendelet 1. mellékletét képező 1. melléklettel egészül ki. Az 1. melléklet szerinti nyilatkozatot első alkalommal a 2016. évről benyújtott iparűzési adóbevallás mellékleteként 2017. május 31.ig kell a vállalkozónak az önkormányzati adóhatósághoz benyújtania. A nyilatkozat kitöltési útmutatóját az 1. függelék tartalmazza.


  1. Idegenforgalmi adó


6. §[4]     Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 450 Ft.


7. §      A Htv. 31. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól

a)aki az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás tulajdonosa vagy bérlője, a tulajdonos vagy bérlő Ptk. szerinti hozzátartozója.

b)a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott fogyatékos személy, és - amennyiben a fogyatékos személy állandó ellátást, felügyeletet igényel - annak gondozója.


8. §      (1)       Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

            (2)       A törvényben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a vendégnyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a Htv-ben meghatározott adómentesség feltételeit, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.


  1. Telekadó


9. §      (1)       Az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe

            (2)       Az adó mértéke a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével 258,- Ft/m2/év

(3)        A társas vállalkozás, egyéni vállalkozó és egyéni cég tulajdonában lévő, üzleti tevékenységét szolgáló telek után az adó mértéke 33,- Ft/m2/év.

(4)[5]      Azon telek után, amelyre a Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat alapján sem lakás, sem nem lakáscélú épület nem építhető, az adó mértéke 10 Ft/m2/év.


10. §    (1)       A Htv. 19. §-ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:

a)Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő beépített belterületi földrészlet, ha a beépített földrészlethez tartozó telek beépítetlen része nem haladja meg a település rendezési tervében az adott övezetre meghatározott telekméret kétszeresét és az ezt meghaladó földrészletből új beépíthető telek nem alakítható ki.

b)A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakóház építésére alkalmas telek, amennyiben a vagyonszerző a szerződésnek az illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházzal építi be, vagy hozzájárulásával más személy építi be.

c)A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély által Balatonfűzfő Város Önkormányzata részére térítésmentesen 1/1 tulajdoni hányaddal tulajdonba átadott telek az átadás évében.

(2)       Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt mentességet eredményező lakóház építési szándékáról a tulajdonos legkésőbb az adóhatósági határozat jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat. Amennyiben a tulajdonos a vállalt beépítési kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a beépítési kötelezettség időtartama alatt a telket értékesíti, úgy a telekadót az eredeti esedékességtől számítottan meg kell fizetnie.


11. §    A Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt a 9. § (2) szerinti adómérték után 50 % adókedvezmény illeti meg.


  1. Záró rendelkezések


12. §    (1)       A rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba

            (2)       Hatályát veszti:

a)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az építményadóról szóló 25/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

b)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 28/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

c)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 27/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

d)Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a telekadóról szóló 26/2003. (XII. 12.) önkormányzati rendelete.



Balatonfűzfő, 2014. szeptember 16.




Marton Béla                                                                          Dr. Takács László

polgármester                                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2014. szeptember 30.




Dr. Takács László

jegyző

[1]

Módosította a 23/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet 2016. január 1-től hatályos  A 25/2015. (XII.28.) önkormányzati rendelet értelmében nem lép hatályba.

[2]

Módosította a 25/2015. (XII.28.) önkormányzati rendelet 2016. január 1-től hatályos

[3]

Módosította a 25/2015. (XII.28.) önkormányzati rendelet 2016. január 1-től hatályos

[4]

15/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelettel módosítva, hatályos 2017. január 1. napjától

[5]

Módosította a 9/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelet 2016. augusztus 1. napjától  hatályos

Mellékletek