Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (V.29.) önkormányzati rendelete

Balatonfűzfő város jelképeiről és a Balatonfűzfő név használatáról

Hatályos: 2015. 06. 01

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (6) bekezdésében és 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


                                                            1.  Balatonfűzfő város jelképei


1. § Balatonfűzfő település egységének és önkormányzati autonómiájának szimbólumai a címer és a zászló.


2. § (1) Balatonfűzfő város címerének leírása: Háromszögletű, vízszintesen kettéosztott pajzs. A pajzs közepén a helységnévre utaló fűzfa áll, az alatta domborodó zöld mező a fűzfői magaspartot szimbolizálja. A három arany csillag a település három részét fejezi ki. A háttér ezüst színe a Balaton tükrére utal.


      (2) A címer hiteles ábrázolását az 1. melléklet tartalmazza.


3. § (1) Balatonfűzfő város címere a képviselő-testület külön hozzájárulása nélkül használható:

a) Balatonfűzfő Város Önkormányzat pecsétjén, körpecsétjén, az önkormányzat és szervei levélpapírjainak fejlécén, borítékjain, névjegykártyákon,

b) az önkormányzat zászlaján,

c) a Képviselő-testület és az önkormányzati bizottság meghívóin,

d) a Képviselő-testület, a polgármester, az alpolgármester, a képviselő-testület bizottsága által kibocsátott dokumentumon,

e) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon kitüntető vagy emlékérmeken,

f) az önkormányzat bizottsága, a polgármester, alpolgármester, képviselő önkormányzati feladatellátásával kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

g) a jegyző, aljegyző, önkormányzati hivatal köztisztviselője közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

h) a Városháza épületében és az önkormányzat intézményei épületeiben,

i) az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv által – a közfeladat ellátásával kapcsolatosan – kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón,

j) az önkormányzat ünnepi rendezvényein,

k) az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a város életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emlék- és ajándéktárgyakon,

l) az önkormányzat hivatalos honlapján

m) a településhez vezető utak mellett a közigazgatási határnál elhelyezett táblán

n) Balatonfűzfő Város Önkormányzata által alapított alapítványok, gazdasági társaságok által kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül a város címerét jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (3) bekezdésben meghatározottak szerint, melyről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.


(3) Engedéllyel használható a város címere a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon (a továbbiakban együtt: kiadványokon), a városra utaló emléktárgyakon, kézműves tervékeken (a továbbiakban együtt: termékeken). A címer használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére.


(4) A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


(5) A városi címert az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni. Engedélyezhető, hogy a címer kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer fekete-fehér színben is ábrázolható.


(6) A címer használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét,

b) a címer előállításának módját, használatának célját,

c) az előállítandó mennyiséget,

d) a terjesztés, forgalomba hozatal módját,

e) a használat időtartamát,

f) a jelképekkel díszítendő tárgy mintapéldányát (rajzát, fénykép másolatát stb.)

g) a felhasználásáért felelős személy megnevezését.


(7) A címer használatára vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer használatának módjáról és időtartamáról az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet.


(8) Ha az engedélyes a város címerét az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer használat iránti engedély visszavonásáról és a címer használatát megtiltja.


4. § (1) Balatonfűzfő város zászlaja (árbóc-zászló): függőlegesen, téglalap alakban ábrázolva 1 : 2 arányú, két oldalán 1/5 – 1/5 szélességben lefutó, a címer szíveiben megjelenő és azzal azonos színű zöld sáv; középső mező 3/5 szélességben a címer arany csillagjaival azonos színű arany mező; a középső, arany mező felső harmadában helyezkedik el a város címere, a címerpajzs fölött FŰZFŐ felirattal; a címerpajzs a zöld sávokkal nem érintkezik, azoktól egyenlő távolságú; a zászlót arany-zöld zsinór foglalja keretbe, alsó szélén arany rojtokkal.


(2) A városi zászló lobogó formájában is használható.


5. § (1) A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.


       (2) A városi zászló használható:

         a) nemzeti ünnepek alkalmával,

         b) a képviselő-testület ülésein,

         c) a képviselő-testület és szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein,        rendezvényein,

        d) több település részvételével tartott rendezvényeken,

        e) települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


      (3) A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a zászlót nem gazdasági célra a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.


                                                2. Balatonfűzfő város nevének használata


6. § (1) Balatonfűzfő város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.


     (2) Nem engedélyköteles a névhasználat:

     a.  ha az jogszabályon alapul,

     b. egyházi jogi személy részére,

     c. olyan gazdasági társaságok, intézmények, egyéb szervezetek számára, amelyet Balatonfűzfő Város Önkormányzata          alapított.


7. § A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


8. § A Balatonfűzfő város nevének használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát,

c) a használat formáját.


9. § (1) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:

   a) Balatonfűzfő városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hívét, vagy

   b) az önkormányzat érdekeit, vagy

   c) az állampolgárok érdekeit, vagy

   d) a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.


     (2) A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a végezni kívánt tevékenység, vagy a névhasználat             tervezett célja azonos, vagy összetéveszthető állami vagy önkormányzati közfeladattal.


10. § A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet.


11. § Ha a 9. §-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-, névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja, és a névhasználatot megtiltja.


                                                              3. Záró rendelkezések


12. § (1) A rendelet 2015. június 1. napján lép hatályba.


        (2) Hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi címer és zászló alapításáról és            használatuk rendjéről szóló 48/1993. (XI. 01.) önkormányzati rendelete.


Balatonfűzfő, 2015. május 19.




Marton Béla                                                                                    Dr. Takács László

polgármester                                                                                               jegyző


Kihirdetve:


Balatonfűzfő, 2015. május 29.




                                                                                                                      Dr. Takács László

                                                                                                                                 jegyző

Mellékletek