Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a víziállások létesítésének szabályairól

Hatályos: 2016. 09. 01

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a víziállások létesítésének szabályairól

2016.09.01.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Balatonfűzfő Város közigazgatási területén a víziállások elhelyezésének rendjét a környezet védelme, a város esztétikai értékeinek megőrzése, a vízpart mindenki számára megfelelő használhatóság érdekében.

(2) A rendelet hatálya Balatonfűzfő Város közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra és a szabályozási terv által kijelölt területre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Magán víziállás: A létesítő magánszemély tulajdonában (tartós használatában, haszonélvezetében) levő partszakaszon parti bejáróval létesített vízállás.

b) Közhasználatú víziállás: Az, amelyet a helyi önkormányzat, jogi személy vagy közhasznú egyesület bárki által - korlátozás nélkül, vagy meghatározott feltételekkel - történő közhasználatra létesít.

II. Fejezet

A víziállások telepítésének és használatának helyi szabályai

3. § (1) A vízparti magántelkek előtt telkenként csak 1–1 db magán víziállást (bejáróstéget) szabad létesíteni.

(2) A víziállás bejárata nem zárható le, környezete nem keríthető el, a bejáratnál építmény nem telepíthető.

(3) Önkormányzati vagy állami tulajdonú területhez és közterülethez csatlakozóan csak közhasználatú víziállás létesíthető.

(4) Magán tulajdonú, nem magántelekhez csatlakozó víziállás csak a nádas Balaton felőli oldala elé, attól legalább 5 méterre, parti bejáró nélkül, csónakkal megközelíthető módon létesíthető.

(5) A víziállás létesítése, felújítása, karbantartása esetén csak a környezettel harmonizáló színek használhatók. A víziállás anyaga a tartókeret, tartólábak, feljárókeret kivételével csak természetes anyagból készíthetők. (pl. fa, nádszövet, stb.)

(6) Víziálláson semmiféle hozzá nem tartozó tárgy (berendezés, eszköz, stb.) nem tárolható, és azon – korlát és ülőpad kivételével – tartósan nem rögzíthető.

III. Fejezet

A meglévő víziállások fennmaradása

4. § (1) A balesetveszélyes, vagy elhagyott víziállások elbontásáról kártalanítási igény nélkül az elbontásra történő felszólítást követő 60 napon belül a tulajdonos (használó) köteles gondoskodni.

(2) A megmaradó, esztétikai vagy biztonsági szempontból kifogásolható víziállások átalakításáról, felújításáról a rendelet hatályba lépésétől számított egy éven belül a tulajdonosnak, (használónak) gondoskodni kell.

(3) Fennmaradási engedély kiadása esetén is el kell bontatni a víziállás lezárására szolgáló szerkezeteket, valamint a víziállás környezetének lekerítését.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.