Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (III.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 08. 19- 2021. 11. 19

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (III.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.08.19.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

A rendelet célja - Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Balatonfűzfő Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) Balatonfűzfő város polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a) az önkormányzat által fenntartott közművelődési alapszolgáltatásokat nyújtó költségvetési szervre és alkalmazottaira,

b) mindazon közművelődési alapszolgáltatást nyújtó természetes és jogi személyekre, amelyekkel, illetve akikkel a feladat ellátására Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete közművelődési megállapodást köt,

c) közművelődési feladatellátók fenntartóira,

d) Balatonfűzfő város közigazgatási területén a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában közreműködő valamennyi természetes és jogi személyre,

e) a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások, ellátásuk formája, módja

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

f)1 kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

(2)2 Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megszervezését és folyamatos hozzáférhetőségét a fenntartásában működő Vágfalvi Ottó Művelődési Ház, Könyvtár és Turisztikai Központ integrált kulturális intézmény Művelődési Ház szervezeti egysége (a továbbiakban: intézmény) útján biztosítja. Az intézmény székhelye Balatonfűzfő, Bugyogó-forrás utca 12. Az intézmény telephelyei: Balatonfűzfő, Radnóti utca 24-26., Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvény Tér Balatonfűzfő, József Attila utca 12-13.

(3) Az önkormányzat közművelődési megállapodás alapján más civil szervezetet, intézményt, vállalkozást vagy magánszemélyt is bevonhat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában rögzített rendelkezések szerint.

(4) Az intézmény szakmailag önállóan látja el feladatait az Alapító Okiratában valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerint. A Képviselő-testület az intézmény munkatervét és annak költségtervezetét, a munkaterv mellékletét képező szolgáltatási tervet, valamint az intézmény előző évi tevékenységéről szóló beszámolóját minden év március 1-ig elfogadja.

(5) Az intézmény székhelye valamint telephelye bérleti és használati díjainak körét, a díjmentesség eseteit valamint a díjfizetés mértékét az önkormányzat az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata mellékletében határozza meg.

A közművelődés finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, a saját bevétel, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására - biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek, tevékenységük elismerése

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak hatékony ellátása érdekében együttműködik:

a) a város területén működő köznevelési intézményekkel,

b) a városi székhelyű, helyben működő, közművelődési céllal is rendelkező rendelkező civil szervezettekkel,

c) a városban működő egyházakkal,

d) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

e) a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulásával, a kistérségben működő kulturális intézményekkel,

f) az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló turisztikai egyesülettel,

g) a városban élő és alkotó, a művészeti életben munkálkodó képző- és iparművészekkel,

h) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel,

i) a sajtóval,

j) a színházakkal,

k) az intézményen belül működő könyvtárral.

Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 32/2000. (VII. 6.) számú önkormányzati rendelete.

1

A 3. § (1) bekezdés f) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.