Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

2023.03.01.

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Balatonfűzfő Város Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Bevezető rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali helyiség: a Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1. szám alatti székhelyének 1. emeleti kis tanácsterme, valamint a 8175 Balatonfűzfő, József Attila utca 12. szám alatt található Közösségi Ház nagyterme.

b) hivatali munkaidő: A Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

c)1 anyakönyvi esemény: a házasságkötés.

2. § E rendelet hatálya kiterjed Balatonfűzfő Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő anyakönyvi esemény engedélyezésére és lebonyolítására.

3. § (1) Az Önkormányzat a hivatali helyiség igénybevételét munkaidőben lebonyolításra kerülő anyakönyvi események esetén térítésmentesen biztosítja.

(2) A „Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1. szám alatti székhelyének 1. emeleti kis tanácsterme” hivatali helyiségben anyakönyvi esemény lebonyolítása akkor engedélyezhető, ha az eseményen részt vevő személyek száma a harminc főt nem haladja meg.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésével kapcsolatos szabályok

4. § (1) Az anyakönyvvezető a házasságkötési szándék bejelentésekor felhívja a kérelmezők figyelmét arra, hogy a jegyző a házasságkötés időpontját legkorábban a bejelentéstől számított harmincegyedik napra tűzheti ki.

(2) A jegyző az anyakönyvi esemény időpontját az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § rendelkezéseinek figyelembe vételével engedélyezi.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezését írásban, a házasságkötési szándék bejelentésekor kell kérelmezni. A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével, a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül dönt.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött arról, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan megfelel az 5. § (1) bekezdésében felsorolt követelményeknek, és az anyakönyvi alapiratok és személyes adatok védelme a helyszínen megfelelően biztosítható.

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése Balatonfűzfő Város tulajdonát képező vagy – a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján – magántulajdonban lévő ingatlanon is engedélyezhető, amennyiben az ingatlan alkalmas az anyakönyvi eseményhez méltó, ünnepélyes körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(2) Az anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

6. § Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívüli nem zárt térben történő közreműködése – az 5. § (1) bekezdésében felsorolt feltételek teljesülése esetén – akkor engedélyezhető, ha a helyszínen anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmény bekövetkezése esetén az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas zárt helyiség rendelkezésre áll.

7. § Hivatali helyiségen kívüli, továbbá hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény esetén az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi esemény lebonyolítását vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

3. Az anyakönyvi eseménnyel kapcsolatosan felmerülő díjak

8. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény és az ezzel kapcsolatos többletszolgáltatások ellentételezéseként a szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díjak mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltatási díjat az anyakönyvi eseményt megelőző 15. napig átutalással vagy az igénybe vevő rendelkezésére bocsátott készpénz-átutalási megbízással kell teljesíteni.

9. § Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a) a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben egyéb szolgáltatás nélkül lebonyolított anyakönyvi esemény,

b) a házasulók bármelyikének mozgáskorlátozottsága vagy közeli halállal fenyegető egészségi állapota, vagy más rendkívüli körülmény esetében a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény.

10. § Ha a szolgáltatást igénybe vevő érdekkörében olyan esemény következik be, amely miatt a szolgáltatást nem kívánja igénybe venni, erről a Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatalt írásban köteles értesíteni. Amennyiben a szolgáltatás lemondása legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontja előtt három munkanappal történik, a már befizetett szolgáltatási díj a szolgáltatást igénybe vevő kérelmére visszatérítésre kerül.

11. § Az anyakönyvi eseménnyel kapcsolatosan felmerülő díjak mértékét, megfizetésük valamint esetleges visszatérítésük módjára, valamint a meg nem fizetésük esetén alkalmazható jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseket a jegyzői határozat tartalmazza.

12. § (1)2 Amennyiben a hivatali munkaidőn túl történik a házasságkötés, a közreműködő anyakönyvvezetőt – amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidőt választja – díjazás illeti meg.

(2) A díjazás mértékét e rendelet 2. mellékletében szereplő díjtételek szerint kell megállapítani.

13. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (V.30.) önkormányzati rendelete és annak mellékletei hatályát vesztik.

1. melléklet

1. melléklet a 4/2021. (III.23.) számú önkormányzati rendelethez

A

B

1a

A hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj

65.000,- Ft 3

1b

A hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben történő házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj

50.000,- Ft 4

1c

A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj

35.000,-Ft 5

2. melléklet

2. melléklet a 4/2021. (III.23.) számú önkormányzati rendelethez

A

B

1a

Az anyakönyvvezető díja hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségen kívüli esemény esetén

28.700,- Ft

1b

Az anyakönyvvezető díja hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén

21.500,- Ft

1

Az 1. § c) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat B:1a mezője a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat B:1b mezője a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat B:1c mezője a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.