Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi átmeneti gazdálkodásának szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi átmeneti gazdálkodásának szabályairól

2024.01.01.

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Az önkormányzat és a költségvetési szervek átmeneti gazdálkodása

1. § (1) Felhatalmazást kap a polgármester, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával intézkedéseket tegyen az önkormányzatot megillető bevételek folyamatos beszedésére és a felmerülő, indokolt kiadások teljesítésére.

(2) Az átmeneti időszakban teljesített bevételeket és kiadásokat a költségvetésről szóló rendeletbe be kell építeni.

(3) A költségvetési szervek és a jogi személyiségű önkormányzat működési-fenntartási kiadásainak teljesítése a költségvetési évet közvetlenül megelőző év korrigált eredeti előirányzata 1/12 részéig, az ellátottak pénzbeli kiadásainak teljesítése a költségvetési évet közvetlenül megelőző év eredeti előirányzata 1/12 részéig terjedhet havonta.

(4) Az 1/12 rész meghatározásakor az előző évi eredeti előirányzatot korrigálni kell az áthúzódó jellegű kötelezettség-vállalások összegével, szerkezeti, szervezeti változások és több éves kihatással járó vállalt kötelezettségek összegével. Ettől eltérni csak a rendelet 5. §-ában felsorolt esetekben, illetve Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet.

(5) EU-s és hazai támogatásokkal megvalósuló projektek működési kiadásai esetében kötelezettségvállalás az átmeneti gazdálkodás időszakában a 2023. évi költségvetésben rendelkezésre álló előirányzat és az elnyert támogatási összeg együttes összegének erejéig vállalható. Amennyiben a rendelkezésre álló együttes összeg nem nyújt fedezetet a kötelezettségvállalásra, akkor a Képviselő-testület külön, határozatban rögzített eseti döntése alapján vállalható a kötelezettségvállalás és indítható a feladat. A kötelezettségvállalásokhoz és a feladatok indításához biztosítani kell a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állását.

2. § (1) A költségvetési szervek intézményi finanszírozását az átmeneti gazdálkodás időszakában a költségvetési évet megelőző év eredeti kiadási és bevételi előirányzatainak különbségéből adódó 1/12 részének megfelelő összegben kell biztosítani, figyelemmel az előző évben elrendelt áthúzódó és 2024. január elsejétől érvényes szerkezeti és szervezeti változásokra, feladatelmaradásokra vagy többletfeladatok többletköltségeinek időarányos részére, a rendszeres és az áthúzódó kötelezettségvállalások kiadási szükségleteire.

(2) A költségvetési szervek, az önkormányzat az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi költségvetés korrigált eredeti előirányzata 1/12 részéig vállalhat kötelezettséget, teljesíthet kiadásokat, figyelemmel az (1) bekezdésben meghatározott szempontokra is.

(3) A 2023. december 1-jétől, illetve 2024. január 1-jétől esedékes bérintézkedéseket a költségvetési szervek dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény, a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény és a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény értelmében fizetendő személyi juttatásokat kell teljesíteni.

(4) Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024. január 1-jétől kezdődően a köztisztviselői illetményalap összegét 2024. teljes évre - a köztisztviselők és a polgármester tekintetében - 48 000 Ft-ban állapítja meg.

(5) A személyi juttatások kifizetésénél a 2024. évben a kötelező átsorolásokat, minimál bér és a garantált bérminimum kiegészítéseket végre kell hajtani. A közalkalmazottak és köztisztviselők részére kötelezően előírt illetménypótlékokat, ágazati pótlékokat biztosítani kell. Az önkormányzat költségvetési szerveinél és az Önkormányzatnál foglalkoztatottak illetményét a vonatkozó jogszabályokban meghatározott módon és mértékben szükséges megemelni:

a) a minimálbérre tekintettel,

b) a garantált bérminimumra tekintettel,

c) a közalkalmazottak, köztisztviselők és a munkatörvénykönyv hatálya alá tartozó munkavállalók részére jogszabályokban meghatározott módon és mértékben a kötelezően előírt illetmények, munkabérek illetménypótlékok, ágazati pótlékok, bölcsődei és egyéb pótlékok biztosítása mellett,

d) a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatalt és a jogi személyiségű önkormányzatot érintő, 2024. január 1. napjától megállapított – 2023. évivel megegyező nagyságú - 48 000 Ft összegű köztisztviselői illetményalap figyelembevételével,

e) a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonalmádi székhelyen 2 fő köztisztviselő részére jubileumi jutalom jogcímen kifizetésre kerülő összesen 2 473 200 Ft személyi juttatás a kapcsolódó szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség mellett,

f) a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár intézménynél 1 fő foglalkoztatott részére jubileumi jutalom jogcímen kifizetésre kerülő 2 100 000 Ft személyi juttatás a kapcsolódó szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség mellett,

g) a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban foglalkoztatott munkavállalók részére a 2023. augusztus 1-től biztosított béremelés figyelembevételével,

h) Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőinek munkaidőn túli díjazása – Balatonalmádi és Felsőörs település illetékességi területén történő – anyakönyvi és családi eseményen való közreműködés esetén eseményenként bruttó 15 000 Ft.

(6) Az átmeneti rendelet hatálya alatt 2024. január 1-jétől 2024. évre a 2023. évi költségvetésről szóló 5/2023. (II.23.) önkormányzati rendeletben meghatározott eredeti létszám foglalkoztatására lehet kötelezettséget vállalni, kifizetést teljesíteni (7)-(9) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(7) A Balatonalmádi Városgondnokság 2023. eredeti 40,1 fő átlagos létszáma 39,1 fő átlagos létszámra csökken, figyelembe véve 3 fő közfoglalkoztatotti létszám csökkenést, valamint a Magtár–Kolostor működtetéséhez, fenntartásához biztosított 2,0 fő foglalkoztatását.

(8) Az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde intézménynél a 2023. évi eredeti 62,17 fő átlagos létszáma - figyelembe véve a 2023. évi GYES utáni szabadságolás miatti létszámcsökkenést - 62,0 fő-re csökken, amelyből 2,0 fő közfoglalkoztatotti létszám foglalkoztatását jelenti.

(9) A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2023. évi eredeti 17,44 fő átlagos létszáma 16,44 fő átlagos létszámra csökken, figyelembe véve a be nem töltött álláshely megszüntetésével összefüggő létszámcsökkenést. A 16,44 fő foglalkoztatotti létszámon belül 1,0 fő közfoglalkoztatotti létszám foglalkoztatását jelenti.

2. Beruházások, felújítások és egyéb felhalmozási célú kiadások

3. § (1) EU-s és hazai támogatásokkal megvalósuló beruházások és felújítások esetében kötelezettségvállalás az átmeneti gazdálkodás időszakában kizárólag a 2023. évi költségvetésben rendelkezésre álló előirányzat és az elnyert támogatási összeg együttes összegének erejéig vállalható. Amennyiben a rendelkezésre álló együttes összeg nem nyújt fedezetet a kötelezettségvállalásra, akkor a Képviselő-testület külön, határozatban rögzített eseti döntése alapján vállalható a kötelezettségvállalás és indítható a feladat. A kötelezettségvállalásokhoz és a feladatok indításához biztosítani kell a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állását.

(2) Az átmeneti gazdálkodás időszakában beruházási, felújítási és egyéb felhalmozási célú kiadási előirányzatokra kötelezettségvállalás és kifizetés a 2023. évi költségvetésben rendelkezésre álló beruházási, felújítási és egyéb felhalmozási célú kiadási előirányzat maradvány összegéig történhet kötelezettségvállalás és kifizetés.

(3) A 2024. évi pályázatokhoz szükséges saját erő vállalása – az előző időszakban vállalt saját erő figyelembevételével - a Képviselő-testület döntése alapján történhet.

4. § A támogatások elszámolása során felmerülő visszafizetési kötelezettség teljesíthető a 2023. évi költségvetésben a támogatással összefüggő fel nem használt kiadási előirányzatok terhére.

3. Egyéb rendelkezések

5. § Az 1. § értelmében felhatalmazást kap a polgármester a feladatok elvégzéséhez a 2023. évi korrigált eredeti előirányzat időarányos részének biztosítására, amely alól kivételt képeznek az alábbi működési célú kiadások:

a) a rendkívüli, vis maior helyzetek megszüntetésének kiadásaira 2 000 000 Ft,

b) 2024. január 1. napjától a gyermekétkeztetés nyersanyagköltségének és szolgáltatási díjának áremelkedés miatti többletkiadásaira,

c) a Balatonalmádi II. számú házi gyermekorvosi körzeti, valamint az iskola-orvosi feladatellátással összefüggő feladatokra 2024. február 29-ig terjedő időszak tekintetében működési célú kiadások maximálisan 5 644 315 Ft összegben,

d) Magtár – Kolostor épületegyüttes működtetésére és fenntartására 2024. február 29-ig terjedő időszakra a Balatonalmád Városgondnokság részére személyi kiadásokra 1 736 000 Ft összegben, valamint azt terhelő kiadásokra 242 000 Ft összegben, dologi kiadásokra 2 691 600 Ft összegben,

e) a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár részére hangtechnikai feladatok ellátásának kiadására havi bruttó 300 000 Ft összegben, grafikai munkák ellátásának kiadására havi bruttó 250 000 Ft összegben és rendezvények fényképezésének kiadásaira havi bruttó 70 000 Ft összegben,

f) a 2024. január és február hónapban megrendezésre kerülő rendezvények kiadásaival összefüggően a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár részere bruttó 1 500 000 Ft összegű kiadásokra,

g) az Önkormányzat részére marketing feladatok ellátásának kiadásaira havi bruttó 317 500 Ft összegben, turisztikai feladatok ellátásának kiadásaira havi bruttó 250 000 Ft összegben,

h) a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. részére a működőképessége megőrzése érdekében – 2024. január 1-től 2024. március 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan – a 2024. évi közfeladatellátás körében végzett feladatok működési kiadásaihoz 15 000 000 Ft működési célú támogatás biztosítása 2024. április 30-ig történő, utólagos elszámolási kötelezettség mellet,

i) az Együtt-Egymásért Közalapítvány számára 418 000 Ft támogatás, szociálisan rászorulók részére tűzifavásárlásra és más, a létbiztonságot átmenetileg segítő alapmegélhetéssel kapcsolatos sürgősségi kiadásokra előfinanszírozás keretében, legkésőbb 2024. április 30-ig történő, utólagos elszámolási kötelezettség mellet,

j) a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezet részére 520 572 Ft összegű támogatást nyújt átutalással a Krízisautó Szolgálat működtetése 2023. december 1-től 2024. március 31-ig terjedő időszakra, 2024. április 30-ig történő utólagos elszámolási kötelezettséggel,

k) a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2024. I. félévi támogatására 290 000 Ft,

l) a „Balatonalmádi kultúrájáért” járó, bruttó 90 000 Ft összegű - és ezt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetésével járó - díj adományozására 2024. január hónapban,

m) a tervtanács tagjainak díjazására 2023. december 1-től 2024. február 29-ig terjedő időszakra összesen bruttó 240 000 Ft összegű - és ezt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetésével járó - személyi juttatás,

n) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel a Szent Erzsébet liget koncepció tervezésére megkötésre kerülő megállapodás alapján bruttó 500 000 Ft összegben,

o) a Fortemap Pro Térinformatikai Rendszer üzemeltetése és terméktámogatása tárgyában az InterMap Térinformatikai és Közigazgatás-fejlesztési Iroda Kft.-vel megkötésre kerülő, 2024. január 1-vel hatályos szerződésben foglalt emelt összegére tekintettel havi bruttó 234 950 Ft összegben

p) az energetikai tanácsadói feladatok ellátására a GENER-WIN Energetikai Kft-vel megkötött, 2023. október 1-től hatályos szerződésben foglaltakra való tekintettel havi bruttó 73 025 Ft összegben.

6. § Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszköz hasznosítására a polgármester jogosult. A polgármester jogosult az átmenetileg szabad pénzeszköz egy évet meg nem haladó futamidejű betétként történő lekötésére, illetve államilag garantált hitelviszonyt megtestesítő értékpapír egy évet meg nem haladó futamidejű megszerzésére. Betétként történő lekötésre, illetve államilag garantált, - tárgyévet követően lejáró futamidejű -, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír megszerzésére a polgármester abban az esetben jogosult, ha a lekötött betét megszüntetésre, illetve az értékpapír visszavásárlására az éves kamatmérték időarányos teljesülésével a tőkegarancia mellett tárgyév december 31. napjáig sor kerül. A polgármester a negyedévet követő testületi ülésen köteles tájékoztatni a szabad pénzeszköz hasznosításáról a Képviselő-testületet.

7. § E rendeletben foglaltaktól eltérni csak a Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

9. § E rendelet a 2024. évi költségvetési rendelet hatálybalépésének napján hatályát veszti