Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a Balatonalmádi Szociális Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a Balatonalmádi Szociális Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2024.04.01.

Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontjába és (2) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Balatonalmádi Szociális Társulás társult önkormányzatai jóváhagyásával a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Felsőörs, Királyszentistván, Litér, Papkeszi, Szentkirályszabadja közigazgatási területére.

2. § (1) A Balatonalmádi Szociális Társulás 8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1. (továbbiakban: Fenntartó) a személyes gondoskodás keretében az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés - szociális konyha

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) nappali ellátás.

(2) A Fenntartó az (1) bekezdésben meghatározott szociális alapszolgáltatásokat – a Társulási Megállapodásban rögzített települések közötti megosztásban – az általa fenntartott Gondos Panni Család- és Gyermekjóléti Központ és Szociális Szolgálat (a továbbiakban: Központ) intézményi keretei között biztosítja.

(3) A Központ az (1) bekezdésben meghatározott szociális alapszolgáltatásokat az alábbi megosztásban látja el a településeken:

a) Alsóörs közigazgatási területén: házi segítségnyújtás, családsegítés;

b) Balatonalmádi közigazgatási területén: étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, nappali ellátás;

c) Balatonfűzfő közigazgatási területén: házi segítségnyújtás, családsegítés, nappali ellátás;

d) Felsőörs közigazgatási területén: házi segítségnyújtás, nappali ellátás;

e) Litér közigazgatási területén: házi segítségnyújtás, nappali ellátás;

f) Szentkirályszabadja közigazgatási területén: házi segítségnyújtás, családsegítés, nappali ellátás;

g) Királyszentistván közigazgatási területén: házi segítségnyújtás;

h) Papkeszi közigazgatási területén: étkezés, házi segítségnyújtás, családsegítés.

(4) A Központ telephelyei, ügyfelek számára nyitva álló helyiségei:

a) 8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 32. (székhely)

b) 8226 Alsóörs, Ady utca 7.

c) 8226 Alsóörs, Endrődi utca 49.

d) 8084 Balatonfűzfő, Bugyogóforrás utca 1. (telephely)

e) 8227 Felsőörs, Batthyány tér 5/1. (telephely)

f) 8196 Litér, Ond utca 1. (telephely)

g) 8225 Szentkirályszabadja, Jókai utca 1. (telephely)

h) 8183 Papkeszi, Fő utca 65.

3. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki 70. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni a bejelentett lakóhellyel nem rendelkező személyt, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(7) Az étkeztetés igénybevételéről a döntést:

a) az (2) bekezdés esetében a személyazonosító igazolvány,

b) a (3) bekezdés és az (5) bekezdés esetében a háziorvos, kezelő orvos, szakorvos igazolása,

c) a (4) bekezdés esetében a fogyatékossági támogatásról szóló határozat,

d) a (6) bekezdés esetében a lakcímet igazoló hatósági igazolvány vagy a hajléktalan ellátást végző intézmény igazolása alapozza meg.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti igazolásnak ki kell térnie a megbetegedés, mozgáskorlátozottság fennállásának várható időtartamára. Az étkeztetésre való jogosultság az igazolásban meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre állapítható meg. A jogosultság lejártát megelőzően az ellátott egészségi állapotát felül kell vizsgálni és amennyiben jogosultsága továbbra is fennáll, az ellátás – a megfelelő orvosi igazolás ismételt csatolásával – meghosszabbítható.

(9) Az étkeztetés keretében biztosított meleg ételt a jogosult a Központtal kötött megállapodás szerinti étkeztető helyen és időben fogyaszthatja el, vagy elvitelre személyesen veheti át.

(10) A Központ a jogosult kérelmére az ebéd házhoz szállítását biztosítja azon ellátottak részére, akik tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek a kijelölt étkezőhelyen az igénybe vételre

a) egészségi állapotuk,

b) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük miatt.

4. § (1) Az ellátások igénybe vétele iránti kérelmet étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás igénylése esetén a Központ vezetőjénél írásban vagy szóban kell kérelmezni. A kérelem a Központ székhelyén, telephelyein, nyitva álló helyiségeiben is benyújtható.

(2) Az ellátás igénybevételének kezdetén a Központ tájékoztatást ad a jogosult és hozzátartozója számára:

a) a biztosított ellátás tartalmáról és feltételeiről,

b) a vezetett nyilvántartásokról,

c) panaszjog gyakorlásának módjáról,

d) az ellátás megszűnésének eseteiről,

e) a házirendről,

f) a fizetendő térítési díjról,

g) teljesítési feltételeiről,

h) mulasztás következményeiről,

i) a jogosult jogait és érdekeit képviselő szervezetekről.

5. § (1) A szociális alapszolgáltatás megszűnik:

a) a Központ jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) a Központ házirendjében meghatározott idő elteltével,

d) a határozott idejű ellátás esetén a megjelölt időtartam lejártával.

e) a megállapodás felmondásával.

(2) A szociális alapszolgáltatást a Központ vezetője megszűnteti, ha:

a) a jogosult illetőleg törvényes képviselője megszüntetést kezdeményezi

b) a jogosult a házirendet súlyosan megsérti,

c) az ellátás nem indokolt.

(3) Az ellátás megszűntetésével kapcsolatos panasz esetén – a megszűntetésről szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül - a Fenntartóhoz lehet fordulni.

6. § (1) Ha jogszabály másképp nem rendelkezik a szociális alapszolgáltatásokért – a családsegítés kivételével – térítési díjat kell fizetni.

(2) A szociális alapszolgáltatásokért fizetendő díj (a továbbiakban: személyi térítési díj) összegét a Központ vezetője állapítja meg.

(3) Ha az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy - a Központ vezetője által megállapított - személyi térítési díjat vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a személyi térítési díjról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a Fenntartóhoz fordulhat.

(4) A személyi térítési díjat havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap ötödik napjáig kell befizetni.

7. § A személyi térítési díj összegét a Központ intézményvezetője a 4. mellékletben, 5. mellékletben foglaltak alapján – csökkentheti, illetve elengedheti, ha a kötelezett jövedelmi, és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.

8. § (1) A szociális alapszolgáltatások körébe tartozó étkeztetés intézményi térítési díját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Ha a lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat, csak egy személyre lehet megállapítani.

9. § A szociális alapszolgáltatások körébe tartozó házi segítségnyújtás intézményi térítési díját a 2. melléklet tartalmazza.

10. § A szociális alapszolgáltatások körébe tartozó nappali ellátás – csak napközbeni tartózkodást igénybe vevők esetén - intézményi térítési díját a 3. melléklet tartalmazza.

11. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.

12. § Hatályát veszti a Balatonalmádi Város Önkormányzatának a Balatonalmádi Szociális Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 3/2022.(II.24.) önkormányzati rendelete.