Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01- 2024. 03. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2024.03.01.

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23.§ (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 62.§-ában biztosított jogkörében eljáró Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala véleményének kikérésével és a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő 18. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„18. Élénk homlokzatszínezés: telített, élénk színárnyalatú homlokzati burkolóanyagok használata.

2. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A helyi védelem célja Balatonalmádi településképe és történelme szempontjából meghatározó, műemléki védelem alatt nem álló azon építészeti örökségének, valamint a településképet meghatározó táji elemeinek megőrzése a jövő nemzedékei számára, amelyek sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a térség, illetőleg a település szempontjából kiemelkedőek, hagyományt őriznek, az ott élt és élő emberek és közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, a helyi építészeti örökség részét képezik, a város kulturális kincsének részei, ezért megőrzésük, fenntartásuk, méltó használatuk és bemutatásuk közérdek.

(2) Tilos a helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, vagy megsemmisítése.

3. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A helyi védelem alá helyezésről vagy a helyi védelem megszüntetéséről a képviselő-testület:)

„c) a települési főépítész véleményének figyelembevételével dönt.

4. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A helyi egyedi védelem alatt álló érték megfelelő fenntartását és megőrzését megfelelő használattal kell biztosítani.”

5. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § Balatonalmádiban a településkép szempontjából meghatározó területeket (a továbbiakban: meghatározó terület vagy MT) a rendelet 3. melléklete tartalmazza, amelyek elnevezése az alábbi:

a) Almádi, Vörösberény és Budatava kertvárosias lakóterületei,

b) Vörösberény Ófalu,

c) Káptalanfüred üdülőterület,

d) Társasházak,

e) Almádi központ,

f) Északi településkapu,

g) Parti sáv,

h) Köcsi-tó,

i) Zártkertek és külterületek

6. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Több szintes (kettő szint feletti) lapostetős épület legfelső szintjének visszahúzott kialakítása csak kivételes esetben, az illeszkedést igazoló látványvizsgálat alapján engedélyezhető.”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Fő rendeltetésű épület magastetőin nem alkalmazható)

„d) kiselemes fémlemez és táblás héjazat”

(3) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Épületen műszaki, gépészeti berendezés közterület felől csak takartan helyezhető el.

(4) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) Az előkertek felületének legalább 50%-át zöldfelületként kell kialakítani, kivéve Vörösberény Ófalu, Társasházak, és az Északi településkapu meghatározó területein.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 16. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tetőfedő anyagok közül csak a fekete, a szürke, az okker, a homokszín, az agyagszín, a tégla-, terrakotta vörös, barnás-vöröses színűek és ezek árnyalatai, illetve természetes anyagok (természetes pala, nád, fazsindely) használata esetén azok természetes színei alkalmazhatók.

(2) Az épületek homlokzati falfelületének színezésénél – Vörösberény Ófalu, Káptalanfüred üdülőterület és a Zártkertek és külterületek MT kivételével - a környezethez való illeszkedés érdekében csak az alábbi színek alkalmazhatók:

a) fehér,

b) sárgával tört fehér,

c) szürkével tört fehér,

d) okker árnyalatai,

e) homok- és agyagszín,

f) pasztell színek a piros, lila és kék színek kivételével, valamint

g) természetes anyagok esetén azok természetes színei,

h) nem alkalmazhatók teljes falfelületen a fekete, sötét szürke és azok árnyalatai, illetve élénk homlokzatszínezés, ezek a teljes falfelület legfeljebb 25%-án, az egyes építészeti elemek elkülönítése esetén alkalmazhatók.

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A homlokzatfelújításnak, homlokzatszínezésnek a közterületről látható épülethomlokzat egészére ki kell terjednie. Közterületek felől az épületek homlokzatait részlegesen színezéssel ellátni nem szabad, kivéve ha az épület homlokzati struktúrája, tagozódása ezt lehetővé teszi.”

8. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A MT-ken kétszintes tetőterű épület nem létesíthető. Az épületek tetőformáját és tető hajlásszögét továbbá az épület magasságát a kialakult állapothoz kell igazítani, különösen ügyelve a meglévő utcakép megtartására.

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 18. § (7)–(11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Almádi központ meghatározó területen a már kialakult zártsorú beépítésű területen épülő új épület közterület felőli homlokzatmagassága igazodjon a szomszédos – az építési övezet előírásainak megfelelő – épület magasságához, oly módon, hogy a két épület magasságának számtani középarányát legfeljebb 1,5 m-rel lépheti túl.

(8) A Társasházak meghatározó területen az épületek homlokzati felújítása, színezése, átalakítása, tetőzetének megváltoztatása csak egységes építészeti koncepció alapján lehetséges.

(9) A Társasházak meghatározó területein az egyes lakóépületeken azonos kell, hogy legyen:

a) a lakások homlokzati nyílászáróinak anyaga, színe, és

b) a bejáratok, előtetők, erkélyek, korlátok és télikertek anyaga, karaktere.

(10) A Társasházak meghatározó területen részleges hőszigetelés is végezhető, amennyiben az legalább egy-egy teljes homlokzati felületre kiterjed.

(11) A Társasházak meghatározó területen külső, szerelt kémény, 1,0x1,5x0,5 méternél nagyobb gépészeti berendezés nem helyezhető el.”

(3) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 18. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) A Társasházak, valamint az Északi településkapu meghatározó területein társasházak építése esetén elsődleges szempont a tájba illesztés és a Balatonra történő rálátás biztosítása. A tájba illesztést látványtervvel kell alátámasztani. Meglévő erkély- és loggiamellvédek utólagos letakarása fóliával, fonattal, vagy más nem tartós anyaggal nem megengedett. A mellvédek teljes homlokzaton történő egységes átalakítása esetén az illeszkedést látványtervvel kell igazolni.”

9. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 21. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A Tvtv. 1. mellékletében meghatározott, a településkép szempontjából kiemelt, továbbá a Tvtv. 1. melléklete szerinti lehatároláson kívüli területeken - beleértve a Helyi Építési Szabályzatról szóló rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) szerinti településközpont, intézményi, kertvárosias, kisvárosias, hétvégi házas és üdülőházas területeket is – közterületen és magánterületen, épületen és kerítésen a (3) bekezdésben foglaltak kivételével reklám és reklámhordozó nem helyezhető el.

(3) A Tvtv. 1. mellékletében meghatározott, a településkép szempontjából kiemelt, továbbá a Tvtv. 1. melléklete szerinti lehatároláson kívüli területeken – beleértve a HÉSZ szerinti településközpont, intézményi, kertvárosias, kisvárosias, hétvégi házas és üdülőházas területeket is – közterületen és magánterületen országos és a település szempontjából jelentős valamely kulturális, sport, vagy turisztikai eseményről való tájékoztatás érdekében, évente legfeljebb összesen tizenkét naptári hét időszakra ideiglenesen engedélyezhető

a) épület homlokzatára függesztett textil alapú molinó,

b) függőleges tartók között átfeszített textil alapú molinó, illetve

c) egyéb ideiglenes reklám vagy reklámhordozó kihelyezése.

10. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Világító cégér, cégtábla, cégfelirat nem lehet vakító, villogó fényhatású. TV, vagy egyéb képernyő homlokzaton, vagy portálban (kirakatban) nem helyezhető el.”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 23. § (6) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cégér, cégtábla, cégfelirat épületen)

„b) rendeltetési egységenként egy darab, egyenként 1 m2 felületet meg nem haladó lehet, de felületük összessége nem haladhatja meg a földszinti homlokzatfelület 5%-át, és”

11. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Belterületen új közterületek, utcák kialakításánál a fasorok telepítéséhez – az utca műszaki kialakítását figyelembe véve – az útburkolattal párhuzamos zöldsávot kell kialakítani és fenntartani.”

12. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szakmai konzultáció az építtető vagy megbízottja által a települési főépítész felé benyújtott írásos kérelemére indul.

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 28. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Szakmai konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy kérésre, a települési főépítész döntése alapján a helyszínen is lefolytatható.

(3) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 28. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A szakmai konzultáció a településképi követelmények érvényülésével összefüggésben a hatályos rendezési tervben és a közterület-alakítási tervben foglalt előírásokra is kiterjedhet.”

13. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a településképi véleményezési eljárást folytat le minden esetben építmény építésére, bővítésére és településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási és összevont engedélyezési eljárást megelőzően,

a) amelynél a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló kormányrendelet szerinti területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre, és

b) amennyiben összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt nem kezdeményezett az építtető.”

14. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 30. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A településképi véleményezési eljáráshoz kötött építési munkákra vonatkozó építészeti-műszaki tervdokumentációkkal kapcsolatban a településképi vélemény alapját a települési főépítész vagy a Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács szakmai álláspontja képezi.

(2) A polgármester a Balatonalmádi Város Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről és eljárási szabályairól szóló önkormányzati rendelet által a tervtanács hatáskörébe utalt ügyekben a Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács véleményének, egyéb esetekben a települési főépítész álláspontjának kikérésével jár el.

(3) Amennyiben a polgármester úgy ítéli meg, hogy az adott engedélyezési eljárásban érintett tervezési terület vagy építési munka sajátossága indokolja, a megalapozott döntés érdekében a Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács hatáskörébe nem utalt esetekben is kérheti a települési főépítész helyett a Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács szakmai álláspontját.

15. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi véleményezési eljárást a kérelmező az önkormányzatnak papír alapon benyújtott kérelemmel kezdeményezheti, a külön jogszabály szerinti építészeti-műszaki tervdokumentációt az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerbe (a továbbiakban: ÉTDR) feltölti. Természetes személy a kérelmet és az építészeti-műszaki dokumentációt is papír alapon nyújtja be az önkormányzat részére.”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 31. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét és címét, valamint a tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát. A kérelemhez csak az (1) bekezdés szerinti építészeti-műszaki dokumentációt kell mellékelni.

(1b) Az építészeti-műszaki dokumentációnak a véleményezéshez külön jogszabály szerinti munkarészeket kell tartalmaznia.”

(3) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 31. §-a a következő (3)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A polgármester a kérelem beérkezését követően haladéktalanul bekéri az települési főépítész vagy a helyi építészeti-műszaki tervtanács szakmai álláspontját. A települési főépítész és a helyi építészeti-műszaki tervtanács a településképi rendeletben foglalt településképi követelmények figyelembevételével, valamint a kézikönyvben foglalt megállapítások, ajánlások ismeretében alakítja ki szakmai álláspontját.

(4) Ha a kérelem nem felel meg a (2) és (3) bekezdésekben foglaltaknak, az önkormányzat legfeljebb 15 napos határidő biztosításával egy ízben hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt.

(5) A polgármester 15 napon – hiánypótlás felhívás esetében 30 napon – belül kiadott településképi véleményében

a) a tervezett építési tevékenységet engedélyezésre – feltétel meghatározásával vagy feltétel nélkül – javasolja, vagy

b) engedélyezésre nem javasolja a tervezett építési tevékenységet, ha

ba) a kérelem vagy melléklete nem felel meg az e rendeletben meghatározottaknak, és a kérelmező a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak nem, vagy csak részben tesz eleget, vagy

bb) a tervezett építési tevékenység a településképi követelmények alapján nem támogatható.

(6) A településképi vélemény tartalmazza:

a) a kérelmező adatait,

b) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, helyét, címét és a telek helyrajzi számát,

c) az (5) bekezdés szerinti véleményt és annak részletes indokolását.

(7) Az önkormányzat a településképi véleményt papír alapon küldi meg a kérelmezőnek.

(8) A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak helye nincs, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.”

16. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 32. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell, hogy)

„a) a közterülethez közvetlenül kapcsolódó szint
aa) megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, valamint növényzetét, és ebből eredően
ab) a terv megfelelő javaslatokat ad-e az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra,”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 32. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az (1)-(5) bekezdésben szereplő szempontokat a helyi építészeti-műszaki tervtanácsi és a települési főépítészi minősítés során is figyelembe kell venni.

17. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 33. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a településképi bejelentési eljárást (a továbbiakban: bejelentési eljárás) folytat le minden közterületről, közforgalom által használt területről vagy közforgalom céljára átadott magánterületről látható, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenység megkezdése előtt, az alábbi esetekben:

b) helyi egyedi védelem alatt álló épület homlokzatának megváltoztatása esetében, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy változatlan formában újjáépíteni,

c) meglévő építmény homlokzati nyílászárójának – áthidalóját nem érintő, de méretét, anyaghasználatát, tekintve a meglévőtől eltérő – cseréje, valamint a homlokzat felületképzésének megváltoztatása esetén,

d) új, önálló, homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló égéstermék-elvezető kémény építése esetén, melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg,

e) meglévő épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása esetén,

f) szellőző-, illetve klíma-berendezés, áru- és pénzautomata létesítése esetén, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni,

g) nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése esetén,

h) nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése esetén,

i) közterületi kerítés, valamint kerti építmény építése, meglévő átalakítása, bővítése esetén,

j) megfelelőség-igazolással – vagy 2013. július 1-je után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal – rendelkező építményszerkezetű és legfeljebb 180 napig fennálló

ja) rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,

jb) kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény,

jc) levegővel felfújt vagy feszített fedések (sátorszerkezetek),

jd) ideiglenes fedett lovarda,

je) legfeljebb 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti – állvány jellegű építmény építése esetén,

k) reklámtotem, bankautomata, csomagautomata, támpontos levélszekrény telepítése esetén,

l) Almádi központ és Parti Sáv területe MT-en közterületi kitelepülés esetén

m) Távközlési műszaki egységek, átjátszó és erősítő elemek telepítése esetén

(2) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni meglévő építmények rendeltetésének megváltoztatása - így az önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosítása, vagy az építmény rendeltetési egységei számának megváltozása - estén, az roszágos és a helyi építési követelmények érvényesítése érdekében. ”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési és jelen rendeletben szereplő különös településképi követelmények, vagy a különös településképi követelmények meghatározásának hiányában a reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési követelmények érvényesítése érdekében.”

18. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 34. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A településképi bejelentési eljáráshoz kötött tevékenységekre vonatkozó építészeti-műszaki tervekkel kapcsolatos hatósági határozat alapját a települési főépítész szakmai álláspontja képezi.

(2) A településképi bejelentési eljárás az építtető vagy megbízottja (a továbbiakban: bejelentő) által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul. A bejelentést elektronikus úton vagy - természetes személy esetén - papír alapon, írásban kell benyújtani a külön jogszabály szerinti tartalommal. Az építészeti-műszaki tervdokumentáció digitális adathordozón is benyújtható. A digitális adathordozón benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentáció pdf vagy jpeg file-formátumú lehet.”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 34. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a folytatni kívánt építési tevékenységet, a reklám, illetve reklámhordozó elhelyezését, vagy a rendeltetésváltoztatás megjelölését,

d) a tervezett építési tevékenység, reklám, reklámhordozó vagy rendeltetésváltoztatás helyét, a telek helyrajzi számát és

e) az építési tevékenység elvégzése, a rendeltetésváltozás megvalósítása vagy a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.

(4) A bejelentéshez a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki, illetve egyéb tervet (környezeti állapotadat; fotó, fotómontázs; látványterv; kilátási-rálátási terv; egyéb dokumentum), továbbá rendeltetésváltozás esetén a rendezési terv rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell mellékelni.”

19. § (1) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 35. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A homlokzatképzéssel, tömegalakítással, anyaghasználattal, színezéssel, városképi megjelenéssel kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:

a) a tervezett megoldás harmonikusan illeszkedik-e a környezetébe, figyelembe veszi-e a környező beépítés sajátosságait,

b) a tervezett megoldás kielégíti-e, a helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos építészeti esztétikai elvárásokat,

c) a tervezett megoldás megjelenésével, színezésével, méreteivel nem okoz-e esztétikai és látványbeli zavart a helyi védett értékek vonatkozásában, valamint a város kiemelt jelentőségű közterületei felőli látványban.”

(2) A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 35. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A rendeltetésváltozással kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok, hogy a tervezett rendetetésváltozás megfeleljen az OTÉK-ban és a rendezési tervben foglalt követelményeknek.”

20. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § (1) Az önkormányzat külön törvényben meghatározott határidőn belül tudomásul veszi a tervezett építési tevékenységet, reklám és reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésváltoztatást – feltétel meghatározásával vagy anélkül –, ha

a) a bejelentés megfelel a 34. § (3) és (4) bekezdéseiben meghatározott követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység illeszkedik a településképbe, és megfelel a településképi követelményeknek, a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek, és

c) a tervezett rendeltetésváltozás megfelel az OTÉK-ban és a rendezési tervben foglalt követelményeknek.

(2) Ha a rendeltetésváltozás megfelel az országos, valamint a helyi építési követelményeknek és az önkormányzat a településképi bejelentést tudomásul vette, az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából az önkormányzat kérelemre 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, valamint az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról és az önálló rendeltetési egységek új számáról.

(3) Az önkormányzat külön törvényben meghatározott határidőn belül elutasítja az építési tevékenységre, reklám és reklámhordozó elhelyezésére vagy rendeltetésváltoztatás megkezdésére irányuló kérelmet, és egyúttal figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha

a) a tervezett építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi követelménynek, és azt az önkormányzati főépítész szakmai álláspontja is alátámasztja,

b) a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezése nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek, vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

c) a tervezett rendeltetésváltozás nem felel meg a rendezési tervben foglalt követelményeknek, vagy a műszaki kialakítással a tervezett rendeltetés nem valósítható meg.

(4) Az önkormányzat külön törvényben meghatározott határidőn belül megszünteti az eljárást, ha a kérelem és melléklete nem felel meg a 34. § (3) és (4) bekezdéseiben meghatározott követelményeknek, vagy az eljárás okafogyottá válik.

(5) Ha az önkormányzat a településképi bejelentést tudomásul veszi, a tervezett építési tevékenységet 6 hónapon belül meg kell kezdeni, valamint a reklám és reklámhordozó elhelyezéséről, a rendeltetésváltoztatás végrehajtásáról 6 hónapon belül gondoskodni kell.

(6) Az önkormányzat ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását, amennyiben a bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, az építési tevékenységre, reklám és reklámhordozó elhelyezésére vagy rendeltetésváltoztatás megkezdésére irányuló kérelmet elutasította, vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,

a) kötelezési eljárást folytat le, vagy

b) reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a fővárosi és vármegyei kormányhivatalt.

(7) A településképi bejelentési eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerinti jogszerű hallgatásnak van helye.

(8) A bejelentési eljárásban az eljárás szünetelésének nincs helye.”

21. § A településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet 37. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Ha az ingatlan tulajdonosa a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket – a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltakat vagy a településrendezési illeszkedés követelményét – megsértette, az önkormányzat a figyelmeztetést tartalmazó döntésében felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.

(2) A felhívásban előírt határidő eredménytelen eltelte esetén az önkormányzat településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények érvényesítése, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építés szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, egyidejűleg – ha a (3) bekezdés szerint a településképi rendelet lehetőséget biztosít településkép-védelmi bírság kiszabására – az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi. A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100 000 Ft. Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén helyszíni bírság is alkalmazható.

(3) A követelmények betartását, illetve a kötelezettségek teljesítését a települési főépítész a bejelentési dokumentációk nyilvántartása alapján, illetve helyszíni szemlén ellenőrzi. Erről feljegyzést készít, szabálytalanság esetén kezdeményezi polgármester felé a településképi kötelezés kibocsátását, egyúttal jelzi a szabálytalanságot az építésfelügyelet felé.

(4) Lakossági bejelentés alapján települési főépítész vizsgálja a megvalósított építési tevékenységet. Szabálytalanság, illetve kötelezettség mulasztás esetén kezdeményezi polgármester felé a településképi kötelezés kibocsátását, egyúttal jelzi a szabálytalanságot az építésfelügyelet felé.

22. § (1) 1. melléklet

23. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelet

a) 1. § 2. és 3. pontja,

d) 1. § 12. és 13. pontja,

h) 13. §-a,

24. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.