Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 4/2022.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 4/2022.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 188/2022.(V.26.) önkormányzati határozatával elfogadta a balatonalmádi Város Önkormányzata szociális szolgáltatástervezési koncepcióját. Az előterjesztés megvitatása során felmerült egy véleményező szakmai fórum létrehozása vizsgálata. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt) 58/B. §-a szerint 2000 fő feletti lakosságszámú települési önkormányzat vagy társulás feladatává teszi a helyi szociálpolitikai kerekasztal létrehozását.
A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjait és feladatait az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet tartalmazza. A helyi szociálpolitikai kerekasztal feladata különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése.
A szolgáltatástervezési koncepció elkészítésének kötelezettségét az Szt. 90/A. §-a az ellátási kötelezettség részeként nevesíti. A szolgáltatástervezési koncepciót a településen, fővárosban élő szociálisan rászorult személyek részére biztosítandó szolgáltatási feladatok meghatározása érdekében készíti a legalább kétezer fős lakosságú települési önkormányzat. Amennyiben a települések egyes szociális feladataikat társulás keretében látják el, e szolgáltatások tekintetében a szolgáltatástervezési koncepciót a társulás készíti el. A szolgáltatástervezési koncepciót - az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet szabályai szerint - az önkormányzat az elfogadást megelőzően véleményezteti az intézményvezetőkkel és a nemzetiségi önkormányzattal. A koncepció végleges változatának elfogadása során a kialakított véleményeket az önkormányzat lehetőség szerint figyelembe veszi. Tartalmát az önkormányzat, illetve a társulás kétévente felülvizsgálja és aktualizálja.
A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, tagjai a helyi önkormányzat, illetve a társulás területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, továbbá a helyi rendeletben meghatározott szervezetek képviselői.
Ezen magasabb szintű jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel – az előterjesztés 2. mellékletében szereplő – rendelet-tervezettel a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 4/2022.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításával, helyi szociálpolitikai kerekasztal létrehozására teszek javaslatot.