Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről szóló 14/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy az Ör. nem megfelelően hivatkozik a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény általi felhatalmazásra, valamint a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeiről szóló 3/2001. (I.31.) KöViM rendeletre történő hivatkozások már nem megfelelőek, hiszen a rendelet 2023. augusztus 29. napjától hatályát vesztette.
Megállapításra került továbbá, hogy az Ör. 1. mellékletében megállapított díjak nincsenek összhangban az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI.28.) ITM rendeletben (a továbbiakban: ITM rendelet) rögzített, a közút nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő igénybevételi díj megállapítására vonatkozó szabályokkal, amelyek szerint a helyi közút esetén a helyi önkormányzat rendeletében foglalt díjtételek nem haladhatják meg az ITM rendelet 4. mellékletében foglalt értékeket.
Az Ör. további hiányosságaként került megállapításra, hogy nem rögzíti pontosan a közútkezelő személyét. A helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet mellékletének A) pontja alapján: „A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) értelmében
- a helyi közút tulajdonosa a községi, fővárosi, kerületi (a továbbiakban: települési) önkormányzat,
- a helyi közút kezelője a települési önkormányzat; a koncessziós szerződés alapján működtetett helyi közutak és műtárgyai tekintetében a koncessziós társaság.”
A balatonalmádi helyi közutak vonatkozásában tehát a közút kezelője Balatonalmádi Város Önkormányzata. A Kkt. 46. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a közút kezelőjén a helyi közutak tekintetében a 36. § (1), (3) és (4) bekezdésében a helyi önkormányzat képviselő-testületét kell érteni. Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) 4. §-a értelmében az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik. Az SZMSZ 5. §-ában foglaltak szerint a Képviselő-testület az SZMSZ 4. mellékletében felsorolt hatáskörét a jegyzőre ruházza át. Így a 4. melléklet 2. pontja alapján a Képviselő-testület a Kkt. 36. § (1) bekezdésében meghatározott, nem közlekedési célra történő igénybevétel esetén szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadását a jegyzőre ruházta át. Ennek megfelelően az Ör.-ben nem elegendő a közútkezelő említése, szükséges az átruházott hastáskörre, illetve a hatáskör gyakorlójára való utalás minden esetben.
Fentieken túl megállapítást nyert, hogy az Ör. több szakasza ismétli a jogszabályok, szabványok, előírások rendelkezéseit, amelyek változása a rendelet módosításának szükségességét vonja maga után, továbbá rendelkezései néhol pontatlanok, és nem logikusan felépített sorrendben követik egymást.
Fentiekre tekintettel a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása vált szükségessé, mivel az Ör. módosítása a több ponton történő változtatás miatt nem lenne célszerű.