Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonalmádi Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
Balatonalmádi Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló rendelet (továbbiakban: rendelet) rendelkezései a Magyarország 2024 évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényen, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényen (Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31) Kormány rendeleten (a továbbiakban: Ávr), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényen alapulnak.
A költségvetés tükrözi Balatonalmádi Város Önkormányzatának sajátosságait és tartalmazza a kötelezően ellátandó és az önként vállalt feladatok finanszírozását.
A törvényi szabályozásból eredően a feladatellátás a 2023. évihez képest változásokat mutat az alábbi feladatok tekintetében:
II. számú körzet gyermekorvosi feladatellátása 2024. január 1-től ön kormányzati feladat,
a Magtár-Kolostor épületegyüttes üzemeltetési feladata 2023. július 1-től önkormányzati feladat (2024. 02.29-ig a Balatonalmádi Városgondnoság feladata, 2024. március 1-től a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár feladata).
közös eljárásban lebonyolításra kerülő önkormányzati és európai parlamenti képviselő választások,
demens feladatellátás váhatóan 2024. szeptember 1-jétől kezdődik.
Önkormányzatunk központi költségvetési támogatás összege (működési támogatás) 1.196.717 eFt a múlt évi 1.142.252 eFt-tal szemben. A támogatás összege 54.465 eFt-tal emelkedik.
Az emelkedést főként a minimálbérhez, garantált bérminimumhoz és a pedagógus béremeléshez kapcsolódó kiegészítő támogatásokra vonatkozó döntések megszületése eredményezte (131.537 eFt).
Emelkedést eredményezett az a körülmény is, hogy a 2023. évben a minimálbér és garantált bérminimumhoz kapcsolódó döntés a 2023. évi költségvetés elfogadását követően, 2023. márciusban került elfogadásra, így a többlettámogatás csak évközi módosítás eredményeként épülhetett be a költségvetésünkbe.
Említést igényel, hogy az emelkedő finanszírozást igénylő feladatellátások mellett az állami támogatások fajlagos összegei nem emelkedtek az előző évihez képest (az előző évi kiegészítő támogatások fajlagos összegeivel történő változtatáson kívül), sőt néhány jogcím esetében állami támogatás csökkenése jelentkezett:
a 2023. évi, a 10 000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés hatásainak enyhítésére fordítható támogatással (119.290 eFt) 2024. évben már nem tervezhetett önkormányzatunk,
a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó üzemeltetési támogatás 28.722 eFt-tal csökken,
a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása jogcímen önkormányzatunk a kiközölt adatok alapján az előző évhez képest 4.007 eFt-tal kevesebb támogatásban részesül,
az óvodai köznevelési feladatellátás támogatásai között jelentkező óvodapedagógusok átlagbérének és közterheinek támogatása jogcímen járó támogatás mutatószáma csökken az óvodai gyereklétszám folyamatos csökkenése miatt.
Az önkormányzat saját bevételi forrásai tekintetében a helyi adó bevételek emelkedése és a működési bevételek emelkedése mellett az államháztartáson kívülről és belülről átvett pénzeszközök összege csökken. Az ingatlanértékesítés bevétele emelkedik az előző évhez képest. A költségvetési bevételek összességében 2,2 %-os csökkenést mutatnak. Szükséges figyelmet fordítani a feladatrendszer folyamatos vizsgálatára, mivel a projektek megvalósításához eddig biztosított jelentős nagyságú saját források az önkormányzat mozgásterét jelentős mértékben leszűkítették, korlátozták.
A többletforrások a költségvetési szervek tovább emelkedett többletfinanszírozási igényét biztosítják. A források az önkormányzati fejlesztési igényeit csak részben biztosítják.
A beruházásokra, felújításokra és egyéb felhalmozási kiadásokra fordítható források nagyrészt csak pályázat útján elnyerhető támogatásokkal bővíthetők (ehhez azonban a jelenleg rendelkezésre álló önrész minimális, korlátozott).
A tervezett feladatok végrehajtása során azonban továbbra fokozott figyelmet kell fordítani a feladatok pályázati lehetőségeire (főként azokra, melyek önrészt nem igényelnek), mellyel a meglévő források bővíthetők.