Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről és igényléséről

Hatályos: 2022. 10. 29- 2023. 04. 30

Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről és igényléséről

2022.10.29.

Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szentkirályszabadja Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) térítésmentesen, természetbeni ellátásként szociális célú tűzifa támogatást nyújthat annak a szociálisan rászoruló, Szentkirályszabadja község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személynek, akinek családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg:

a) egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át és téli fűtését tűzifával oldja meg, lakása fával fűthető.

b) családban élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át és téli fűtését tűzifával oldja meg, lakása fával fűthető.

(2) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez az a kérelmező, aki jogosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a) aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) – települési támogatásra jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás. Egy kérelmező csak egyszeri alkalommal igényelhet támogatást.

(4) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.

(5) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legalább 1 m3, legfeljebb 3 m3.

2. § (1) A kérelmező részére megítélt tűzifa házhoz szállításáról az önkormányzat saját költségvetése terhére gondoskodik. Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülő személytől ellenszolgáltatást nem kér.

(2) A támogatott kérelmező a tűzifa átvételét átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(3) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak a kérelemben megjelölt ingatlanon használhatja fel.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem 2022. november 2. napjától 2022. november 20. napjáig nyújtható be. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A kérelmek elbírálására a 1. §-ban meghatározott feltételek vizsgálatának figyelembevételével kerül sor, támogatás a rendelkezésre álló tűzifa mennyiség mértékéig nyújtható.

4. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmet a Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatalban 8225 Szentkirályszabadja, Petőfi Sándor u. 22. lehet előterjeszteni.

(2) A kérelem a rendelet 1. melléklet - szociális tűzifa iránti kérelem – szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A kérelmek elbírálása során a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény jövedelemszámítási szabályai alkalmazandók.

(4) A támogatási kérelmek elbírálása során a rendelet 1. § (2) bekezdés a) és b) pontjának megfelelő kérelmezőket előnyben kell részesíteni.

(5) A kérelemhez mellékelni kell a támogatásra való jogosultságot megállapító határozatot a rendelet 1. § (2) bekezdése alapján benyújtott támogatási kérelem esetén, a települési támogatást megállapító határozat kivételével.

(6) Amennyiben a kérelmező hiányosan nyújtja be kérelmét, a hiánypótlásra 5 nap áll rendelkezésre. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) Kérelmezőt kérelme elbírálásáról határozatban kell értesíteni.

5. § A szociális célú tűzifa támogatási kérelmek elbírálásáról a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 30-án hatályát veszti.