Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről és igényléséről

Hatályos: 2023. 11. 01- 2024. 02. 28

Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről és igényléséről

2023.11.01.

Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § és 10. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet, 2.2.1 pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása szerint a belügyminiszter pályázati felhívása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy Szentkirályszabadja településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, mint egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és odaítélés menetét.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Szentkirályszabadja Község közigazgatási területén állandó lakcímmel, ennek hiányában tartózkodási helyén életvitelszerűen élő személyre, aki az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(3) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személyeknek, akiknek a háztartásában együtt élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyszemélyes háztartás esetében 300%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

a) aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) – települési támogatásra jogosult

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat vissza nem térítendő tűzifát nem biztosít.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány készítése szükséges.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre, vagy hivatalból is indulhat. A kérelmek elbírálása során a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) jövedelemszámítási szabályai alkalmazandók.

(2) A kérelmeket 2023. november 17. napjáig lehet Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testülettől kapott felhatalmazás alapján átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester a beérkezett kérelmek összesítése alapján a támogatásokról legkésőbb 2023. november 24. napjáig dönt.

(4) A támogatási kérelmek elbírálása során a rendelet 2. § (1) bekezdés a) és b) pontjának megfelelő kérelmezőket előnyben kell részesíteni.

(5) A kérelemhez mellékelni kell a támogatásra való jogosultságot megállapító határozatot a rendelet 2. § (1) bek. a) pontja alapján benyújtott támogatási kérelem esetén, a települési támogatást megállapító határozat kivételével.

(6) Amennyiben a kérelmező hiányosan nyújtja be kérelmét, a hiánypótlásra 5 nap áll rendelkezésre. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) Kérelmezőt kérelme elbírálásáról határozatban kell értesíteni.

(8) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legalább 1 erdei m3, de legfeljebb 3 erdei m3 lehet.

5. § (1) A tűzifa kiszállításáról a polgármester 2023. december 31-ig gondoskodik.

(2) A tűzifa átvételét a jogosult az átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(3) A kérelmező részére megítélt tűzifa házhozszállításáról az önkormányzat saját költségvetése terhére gondoskodik. Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülő személytől ellenszolgáltatást nem kér.

6. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. február 29-én hatályát veszti.

1. melléklet a 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelethez

SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

1. A kérelmező családi és utóneve:.........................................................................................

2. leánykori neve:…………………………anyja neve:……………………………….............

3. születési helye:…………………………… év……………….hó……………..nap

4. állandó lakcíme:............................................................................................................

5. tartózkodási címe:......................................................................................................... ….......

6. levelezési cím: ............................................................. …........

7. a lakás komfort fokozata:................................................. szobaszáma:........................ …........

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:

Telefonszám (nem kötelező megadni): ......................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): .........................................................................

8. Családi állapota: hajadon, férjezett, özvegy, nőtlen, nős, elvált (a megfelelő rész aláhúzandó!)

9. A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

NÉV

Szül.hely és idő

Jövedelmi adatok






10. Részesülök, illetve jogosult vagyok az alábbiak közül: (a megfelelő válasz betűjele bekarikázandó, többszörös jogosultság esetén több válasz is jelölhető!)

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására –

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

11. Tűzifa támogatást megállapítani szíveskedjenek az alábbi indokaim alapján: …..…..…........................................................................................................................................…..…..…....................................................................................................................................... …..…..

12. A kérelemhez mellékelem az alábbiakat:…..…..….......…..…................................................................................................................. ….......

13. A JÖVEDELEMI adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

A jövedelmek típusai

A kérelmező
jövedelme

A kérelmezővel
közös háztartásban élő házastárs
(élettárs) jövedelme

A kérelmezővel
közös háztartásban élő
gyermekei egyéb
jövedelme

Összesen

1

Munkaviszonyból, és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem ebből közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

6

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás {a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.tv. 4. § (1) bek. i) pontja}

7

Föld bérbeadásából származó jövedelem

8

Egyéb (különösen, kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb.)

9

Összes bruttó jövedelem

10

Személyi jövedelemadó vagy előleg összege

11

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege

12

Munkavállalói járulék összege

13

A család összes nettó jövedelme
9-(10+11+12)

14

A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege, építési kölcsön, egyéb)




Egy főre jutó jövedelem: ………………………. Ft/hó

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális tűzifa támogatási eljárás során történő felhasználásához.
A személyes adatok kezelése tekintetében a főbb irányadó jogszabályok a természetes személyeknek a személyes adatok kezeléséről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR), illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.). Ezen jogszabályok alapján kijelentem, hogy az általam fentiekben megadott személyes adataim a valóságnak megfelelnek és a jelen dokumentumban megjelölt célú és időtartamú adatkezeléséhez önkéntesen, minden külső befolyás nélkül járulok hozzá.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek, és a fűtési rendszerem alkalmas a fával való fűtésre.

Szentkirályszabadja, 2022……… ………………..
………………………………….
kérelmező aláírása

A kérelmező házastársának/élettársának, nagykorú hozzátartozójának részéről

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek
- a kérelemben közöl adatok a valóságnak megfelelnek.

Szentkirályszabadja, 2023……… ………………..




…………………………………………………………
házastárs/élettárs aláírása

14. A kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolásokat:

a) A kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelmi viszonyait igazoló iratokat.

b) A havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetén az igénylést megelőző 3 havi átlagról (munkaviszony, nyugdíj, gyermek ellátásával és gondozásával kapcsolatos támogatások: gyed., gyet., gyes., családi pótlék, gyermektartásdíj stb. , önkormányzati és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás, munkanélküli járadék, rendszeres szociális és nevelési segély)

c) Nyugdíjasnál eredeti nyugdíjszelvény és a nyugdíjas igazolvány fénymásolata.

d) Egyéb jövedelmeknél az igénylést megelőző 12 hónapra vonatkozó NAV igazolást