Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2024. 02. 01

Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

közterületi térfigyelő rendszerről

2024.02.01.

Szentkirályszabadja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szentkirályszabadja Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet. A rendszer élőkép rögzítésére alkalmas. Az adatkezelés és adattárolás a hatályos jogszabályok szerint történik, majd a hatályos jogszabályoknak megfelelően 30 napon belül megsemmisítésre kerül. Az üzemeltetést Szentkirályszabadja Község Önkormányzata végzi. A rendszer működési feltételeit a megfigyelési pontok tulajdonosai biztosítják. A kamerák technikai paraméterei: IP kamera.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;

c) a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete,

d) a közterület-felügyelet tevékenységének és a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése,

e) a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;

f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzat vagyonának védelme;

3. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására – a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (3) bekezdésének és (6) bekezdésének figyelembevételével – a mindenkori jogszabályoknak megfelelően látja el.

4. § A közterületi térfigyelő rendszer keretén belül kihelyezett megfigyelési pontok helyét, valamint a megfigyelt közterületeket az 1. számú melléklet tartalmazza.

5. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat képviselő-testülete a költségvetésében tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, illetve együttműködési megállapodást köt a megfigyelési pontok tulajdonosaival.

6. § (1) A közterület-felügyelet a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 rendeletében, valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló LXIII. törvényben foglaltak szerint és a mindenkori hatályos jogszabályok alapján köteles eljárni.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer működésének részletes szabályairól a képviselő-testület önálló szabályzatban dönt.

7. § A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésével és kezelésével a jegyzőt jelöli ki.

8. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő rendszer elhelyezésének ténye, illetve a megfigyelési pontok közzétételre kerüljenek.

9. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A közterületi térfigyelő rendszerhez tartozó kamerák sorszáma, megfigyelési pontok helye, az általuk megfigyelt közterület

A

B

C

1.

Kamerahely

Megfigyelt terület

Kamerák száma

2.

Balatoni u. 19.

település központjában lévő buszmegálló (Balatoni út)

2 db