Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 07. 08- 2024. 02. 27

Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről1

2016.07.08.

Aszófő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Aszófő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a továbbiakban: képviselő-testület) azon célból, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „Aszófő Község Díszpolgára” címet alapít.

(2) A Díszpolgára”cím a képviselő-testület által adományozható legmagasabb elismerő cím annak a polgárnak adományozható, aki egész életművével, vagy valamely kiemelkedő munkájával, teljesítményével a településen, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, amellyel hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása köztiszteletben áll.

(3) A képviselő-testület az önkormányzati választási ciklusidőszakon belül 2 (Maximum) díszpolgári címet adományoz.

(4) A „Aszófő Község Díszpolgára” cím adományozható élő személynek, valamint posztumusz jelleggel.

(5) A „ Aszófő Község Díszpolgára” címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(6) Az emlékplakett és a díszoklevél leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(7) A díszoklevél tartalmazza

a) az adományozó megjelölését,

b) a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,

c) az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,

d) az adományozás keltét,

e) a polgármester és a jegyző aláírását,

f) az önkormányzat címerét és pecsétjét.

2. § (1) Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti az Aszófő Község Díszpolgára címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint az Országos jelentős a díszpolgárokat megilletik.

(2) Aszófő Község Díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

3. § (1) ASZÓFŐÉrt adományozható azoknak a személyeknek, akik a település fejlesztésében, a társadalmi, egészségügyi, szociális, kulturális, közművelődési, oktatási-nevelési, közszolgálati, tehetséggondozás, művészeti alkotómunka, Balatonfüred- Csopak borvidék szőlészeti és borászati Kultúrája, szőlő- és borkultúra fennmaradása, hagyományainak megőrzése és a szőlészet-borászat kulturális terv továbbfejlesztése területén, sport, sportteljesítmény, turisztikai és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő,pedagógusok , kántor maradandó eredményeket értek el, a város jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.

(2) A képviselő-testület évente legfeljebb kettő ASZÓFŐÉRT emlékérmet adományozhat.

(3) Településért kitüntetéssel külön erre a célra készített díszoklevél és díszdobozos emlékplakett jár.

4. § (1) Aszófő Község Elismerő Oklevele adományozható azoknak a személyeknek, közösségi munkában aktívak (rendezvényeken segítenek,diákok fiatalok), gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, a község értékeit növelték. Azt tekintenénk célnak, hogy a kitüntetést olyan személyek és közösségek kapják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak.

(2) A Aszófő Község Elismerő Oklevele a kitüntetett munkásságának általános elismerése mellett az odaítélésének évében kifejtett munkásságát ismeri el.

(3) A Aszófő Község Elismerő Oklevele évente legfeljebb tíz személy, illetve közösség részére adományozható.

(4) Aszófő Község Elismerő Oklevele elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

5. § (1) Az " Aszófő Község Díszpolgára" cím átadására a László napok alkalmával rendezett ünnepnapon, a ASZÓFŐÉRT Emlékérem átadására az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával rendezett megemlékezésekkor, a Aszófő Község Elismerő Oklevele átadására az önkormányzat …….. ünnep alkalmával rendezett megemlékezésekkor kerül sor.

(2) Az elismerések adományozására a Aszófő Község Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indokolással ellátva tehetnek a képviselő-testület tagjai, önkormányzati intézmények vezetői, magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

(3) Az elismerések adományozására javaslatot a képviselő-testület ülését .

(4) A posztumusz kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét,

b) az adományozás időpontját, az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát.

7. § A kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik. Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az elismerő címek és helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, rendjéről szóló 2/2011. (II.10.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet az Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 28. napjával.