Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (II.4.) önkormányzati rendelete

a szociális étkeztetés térítési díjáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (II.4.) önkormányzati rendelete

a szociális étkeztetés térítési díjáról

2023.01.01.

Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/B. § (1) bekezdés a.) pontja alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Aszófő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatás keretén belül biztosított étkeztetés intézményi térítési díját meghatározza.

2. § (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat által biztosított szociális étkezésre terjed ki.

(2) A térítési díj megfizetésére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (2) bekezdésében meghatározott személyek kötelesek.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) intézményi térítési díj: a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékének megállapított összeg. Nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.

b) személyi térítési díj: a kötelezett által fizetendő térítési díj összege. Nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

4. § Az intézményi térítési díjat Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő- testület) e rendeletében határozza meg.

5. § Személyi térítési díjat az érvényben lévő jogszabályok alapján a Képviselő-testület konkrét összegben állapítja meg, arról az ellátást igénybevevőt írásban tájékoztatja. A Képviselő-testület méltányosságból térítésmentesen is nyújthat ellátást.

6. § Az étkeztetés igénybevételére vonatkozó jogosultsági feltételeket, kérelem benyújtásának módját, a szükséges igazolásokat, dokumentumokat, a személyi térítési díj összegének meghatározásánál figyelembe veendő tényeket, körülményeket a Képviselő-testület a szociális igazgatásról és a szociális, valamint gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2019.(II.4.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

Étkezési intézményi térítési díj mértéke

7. § (1)1 A Képviselő-testület az étkeztetés díját az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a szolgáltatás önköltsége: bruttó 2.257,- Ft/nap/fő,

b) az intézményi térítési díj: bruttó 1.129,-Ft/nap/fő,

c) a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 62. § hatálya alá tartozó szociálisan rászoruló helyi lakos étkezési térítési díja: ezen rendelet 8. § bekezdésében meghatározott jövedelme szerinti kategóriánál eggyel alacsonyabb kategóriához rendelt térítési díj.

(2) Az étel házhozszállítása térítésmentes.

8. §2 A nyugdíjas étkezési térítési díjának mértéke az alábbi jövedelmi besorolások alapján az ellátást igénylő havi jövedelme alapján:

a) I. kategória: - a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét (28.500,- Ft) nem haladja meg: térítésmentes

b) II. kategória: - a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét 85 %-kal (28.501 – 52.725,- Ft-ig) nem haladja meg: 338,- Ft/adag

c) III. kategória: - a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét 145 %-kal (52.726 - 69.825,- Ft-ig) nem haladja meg: 565,- Ft/adag

d) IV. kategória: - a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét 190 %-kal (69.826 – 84.075,- Ft-ig) nem haladja meg: 903,- Ft/adag

e) V. kategória: - a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét 195 %-kal (84.076,- Ft-tól) meghaladja: 1.129,- Ft/adag

Személyi térítési díj megfizetésének módja

9. § (1) A Képviselő-testület által megállapított személyi térítési díjat utólag, tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell befizetni Aszófő Község Önkormányzatának házipénztárába.

(2) Ha az igénylő a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Aszófői Kirendeltségének szociális ügyintézője tájékoztatja a jegyzőt, aki 15 napos határidő megjelölésével írásban felhívja a kötelezettet az elmaradt térítési díj megfizetésére. Eredménytelen felszólítás esetén a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot a jegyző nyilvántartásba veszi. A nyilvántartott díjhátralékokról a jegyző negyedévente tájékoztatja a Képviselő-testületet, aki dönt a díjhátralékok behajtásáról vagy a behajthatatlan hátralékok törléséről.

Záró rendelkezések

10. § A rendelet 2019. február 11. napjától hatályos.

1

A 7. § (1) bekezdése az Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § az Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.