Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 12

Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.12.
az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Aszófő Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló, Aszófő 127 hrsz.-ú 265 m2 nagyságú „kopárság” művelési ágú ingatlan a jelenleg hatályos besorolás szerint az önkormányzat forgalomképtelen vagyontárgyai közé tartozik.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban Nvtv.) 5. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet.
Az Nvtv. 5. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, és amelyet
a) e törvény kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősít,
b) törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít (az a) és b) pont a továbbiakban együtt: forgalomképtelen törzsvagyon),
c) törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete korlátozottan forgalomképes vagyonelemként állapít meg.
Az Nvtv. 5. § (3) bekezdése alapján a törvény az alábbi rendeltetési ágú ingatlanokat sorolja be a forgalomképtelen ingatlanok közé:
a) a helyi közutak és műtárgyaik,
b) a helyi önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok, közkertek,
c) a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzetközi kereskedelmi repülőtér, a hozzá tartozó légiforgalmi távközlő, rádiónavigációs és fénytechnikai berendezésekkel és eszközökkel, továbbá a légiforgalmi irányító szolgálat elhelyezését szolgáló létesítményekkel együtt, valamint
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló – külön törvény rendelkezése alapján részére átadott –vizek, közcélú vízi létesítmények, ide nem értve a vízi közműveket.
A megjelölt ingatlanok közé nem tartozó ingatlanok forgalomképesség szerinti besorolásáról a képviselő testület dönthet.
Az Aszófő 127 hrsz.-ú 265 m2 nagyságú „kopárság” művelési ágú ingatlan nem tartozik a törvény erejénél fogva forgalomképtelen vagyontárgyak közé és, az önkormányzati feladatellátás során sincs arra szükség ezért indokolt az ingatlant a forgalomképes üzlet vagyon besorolással nyilvántartani.
A jelen rendeletmódosítás a fentiek alapján az ingatlan forgalomképességének változását az 1. és 3. mellékletben átvezeti.