Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2024. 02. 28

Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.28.
A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § 9) bekezdése szerint felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
Aszófő Községben a helyi kitüntetéseket a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2016. (VII. 7.) önkormányzati rendelete szabályozza.
A jogszabály megalkotása óta több olyan kérdés szabályozásának igénye merült fel, amely a rendelet módosítását igényli (például a kitüntetések posztumusz adományozásának lehetősége).
A jogalkalmazás elősegítése érdekében célszerűbb a módosításokat új rendelet formájában szabályozni, a alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2016. (VII. 7.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezése mellett.
Az újra kodifikált rendelet a posztumusz díjak lehetőségén kívül a díjak odaítélésének időpontját és a döntéshozatal rendjét is egyértelműen szabályozza.