Zala Megyei Közgyűlés 4/2021 (III.18..) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés Elnökének

Hatályos: 2023. 01. 01

Zala Megyei Közgyűlés 4/2021 (III.18..) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés Elnökének

2023.01.01.

Zala megye címeréről és zászlajáról, valamint azok használatának szabályozásáról

A Zala Vármegyei Közgyűlés Elnöke a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjaiban, valamint 33. cikk (1) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva Zala vármegye címerének és zászlajának méltó módon történő megjelenítése és használata érdekében a következő rendeletet alkotja:1

1. § (1)2 Zala vármegye címere világos azúr kék mezőben ezüst pólya, a pajzsfőben nyílt, leveles ötágú arany korona lebeg, a pajzsderékban – ezüst pólyán – heraldikailag balra repülő fekete színű nyílvessző.

(2) A pajzs alakja csücskös talpú szimmetrikus tárcsapajzs, oldalai enyhén íveltek, felső széle kissé ívelt.

(3) A címerpajzs alakja Zala vármegye történelmi címerének alakját követi, és a több évszázados hagyományt testesíti meg.

a) A pajzs világos azúr kék színe az ég, a levegő és a víz színéből kiindulva a tisztaságot és hűséget szimbolizálja.

b)3 Az ezüst pólya a rajta lebegő fekete nyílvesszővel a vármegyének nevet adó Zala folyót, illetve annak nyugat-keleti folyásirányát jelképezi.

c) A nyílt, leveles ötágú korona méltóságjelvény; szűkebb értelemben a történelemformáló zalai köznemesség szimbóluma, tágabb értelemben a zalai emberek méltóságának, büszkeségének, öntudatának jelképe.

2. § (1)4 Zala vármegye címerét az e rendeletben szabályozott módon, kizárólag díszítő és a vármegyére utaló jelképként lehet felhasználni:

a) az önkormányzat és hivatala elhelyezésére szolgáló épületben a saját tulajdonú, illetve az általa rendszeresen vagy alkalomszerűen használt helyiségekben,

b) az önkormányzat honlapján,

c) a közgyűlés által adományozott, kibocsátott díszokleveleken, emléklapokon, emlékplaketteken, emlékérmeken, emléktárgyakon, jelvényeken, kitüntetéseken,

d) a közgyűlés, a bizottságai, az önkormányzat és hivatala által készített és szerkesztett kiadványokon,

e) a közgyűlés, a bizottságai, az önkormányzat, annak tisztségviselői, hivatala, annak vezetője által használt levélpapíron, borítékon, névjegykártyán,

f) a közgyűlés és az önkormányzat rendezvényeinek dekorációin, vetített előadásain, reprezentációs célú ajándéktárgyain,

g) az önkormányzat által alapított gazdasági társaság, alapítvány kiadványain, rendezvényein, levélpapírján, névjegykártyáján, bélyegzőjén,

h) nemzetközi kapcsolatokban és idegenforgalmi célzattal,

i)5 a vármegye történetével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon,

j) gazdasági társaságok, intézmények, társadalmi szervek, egyesületek emblémáiban, kiadványaiban,

k) egyéb esetekben.

(2)6 A 2. § (1) bekezdés g)-k) pontjaiban szabályozott esetekben történő felhasználáshoz – a felhasználó szerv vezetőjének kérelmére – átruházott hatáskörben a vármegyei közgyűlés elnöke ad engedélyt.

(3) A címer hivatalos eljárás és hatósági tevékenység során nem alkalmazható. Védjegyként történő felhasználása tilos.

(4)7 A vármegye címere kizárólag hiteles alakban – színben és formában – ábrázolható. Kivételt képez ez alól, ha az előállításhoz használt anyag színében (fém, fa, bőr, textília stb.) készítik. Nyomdai úton történő előállítása esetén fekete-fehér színben is megjeleníthető. Kicsinyítése csak olyan mértékig engedélyezett, ami nem sérti a hiteles ábrázolást.

(5) A címergyártás és forgalmazás jogát az önkormányzat fenntartja.

3. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező megnevezését és címét,
- a címer előállításának és felhasználásának módját, célját,
- az előállítani kívánt mennyiséget,
- a terjesztés vagy forgalomba hozatal módját,
- a címerhasználat időtartamát,
- a címerhasználatért felelős személy nevét.
(2) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített kiadvány vagy tárgy mintáját vagy méretarányos fényképét, illetve tervét.

4. § (1) A címerhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

- a felhasználásra jogosított megnevezését, címét,
- az engedélyezett felhasználás céljának és módjának megjelölését,
- a felhasználás idejét, az engedély érvényességének időtartamát,
- az engedélyezett mennyiséget,
- a felhasználással kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket.
(2) Idegenforgalmi vagy más gazdasági jellegű célra való felhasználáshoz esetenként megállapított díj ellenében lehet a címerhasználatra engedélyt adni. Ez alól kivétel, ha önkormányzati szerv, illetve az önkormányzat által alapított gazdasági társaság, alapítvány kéri a címerhasználatot ilyen célra.
A díj mértékét és a fizetés módját a kérelmező és az engedélyező – a használat jellegét és gyakoriságát figyelembe vevő – előzetes megállapodása határozza meg.
A díjban való előzetes megállapodás az engedélyezés előfeltétele.
(3) Az engedélyezés céljából és az engedélyezett felhasználás módjától eltérő felhasználás esetén az engedély visszavonható.
(4) 8 A vármegye érdekeit sértő felhasználás, továbbá a megállapított díj meg nem fizetése esetén az engedélyt vissza kell vonni.
(5) 9 A kiadott engedélyekről a Zala Vármegyei Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az engedély megadásának időpontját, az engedély ügyiratszámát, az engedélyes nevét, címét, a felhasználás célját, módját, az engedélyezett mennyiséget, valamint az engedély érvényességének határidejét.
(6) A címer használatára vonatkozóan jelen rendelet alapján kiadott engedély nem mentesíti a kérelmezőt a jogszabályok által az engedélyezett tárgy stb. tervezésére, előállítására, forgalomba hozatalára előírt egyéb engedélyek, hozzájárulások megszerzése alól.
(7) Az engedély megszerzését követően az előállított tárgy stb. egy példányát és annak fényképét is be kell nyújtani.

5. §10 Zala vármegye zászlójának, lobogójának színe világos azúr kék – ezüst. A zászló téglalap alakú, álló vagy fekvő, 1:2, vagy 2:3 méretarányú, világos azúr kék – ezüst színű, amelynek felső harmadában kerül elhelyezésre a vármegye címere, alatta a fekete betűkkel írott „ZALA VÁRMEGYE” felirat. A lobogó azonos színösszeállításban, azonos tartalmi elemekkel, fekvő helyzetben, 1:2 méretaránnyal jelenítendő meg.

6. § (1) A zászló az alábbi alkalmakkor és esetekben használható:

a) a közgyűlés által használt tanácskozótermekben, hivatalának hivatali helyiségeiben,

b)11 a vármegyei önkormányzat által szervezett, vagy a támogatásával megvalósuló társadalmi eseményeken,

c)12 megkülönböztetésül más vármegye, város, nagyközség, község részvételével tartott hazai és nemzetközi rendezvényeken,

d) cserezászlóként vagy elismerésként adományozásra,

e) egyéb esetekben.

(2) Az önkormányzati szervek, valamint az önkormányzat által alapított gazdasági társaság, alapítvány a zászlót a 6. § (1) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben külön engedély nélkül használhatják.

(3)13 A 6. § (1) bekezdés c)-e) pontjaiban szabályozott esetekben történő zászlóhasználatot – kérelemre – átruházott hatáskörben a vármegyei közgyűlés elnöke engedélyezi.

(4) Az engedélyezésre és az engedély visszavonására a címerhasználat engedélyezésére és az engedély visszavonására vonatkozó előírásokat kell értelemszerűen alkalmazni.

7. §14 Jelen rendelet szabályainak megsértése esetén a Polgári Törvénykönyvben biztosított személyiségi jogok védelmére vonatkozó eljárás megindítására és annak során a közgyűlés minden korlátozás nélküli képviseletére a vármegyei főjegyző jogosult.

8. § Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Zala Megyei Önkormányzati Közgyűlés Zala megye címerének és zászlajának alkotásáról, azok használatának szabályozásáról szóló 1/1991. (II.2.) számú rendelete.

Zalaegerszeg, 2021. március 18.

8/A. § dr. Mester László s.k. Dr. Pál Attila s.k.

megyei főjegyző a megyei közgyűlés elnöke
1

A szövege a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 1. § (3) bekezdés b) pontja a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § e) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § f) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (4) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § g) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (4) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § h) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4. § (5) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § i) pontja szerint módosított szöveg.

10

Az 5. § a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § j) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 6. § (1) bekezdés b) pontja a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § k) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 6. § (1) bekezdés c) pontja a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § l) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 6. § (3) bekezdése a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § m) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 7. § a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 11/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 13. § n) pontja szerint módosított szöveg.