Zalakaros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2024. 01. 01

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-a a helyi önkormányzatok számára lehetővé teszi, hogy az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkossanak. Az önkormányzat él azzal a lehetőséggel, hogy 2024. január 1-jétől az önkormányzat 2024. évi költségvetésének hatálybalépéséig a gazdálkodás kereteinek szabályozása céljából a fenti időszakra vonatkozóan az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkot.
Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettervezet lehetőséget biztosít a bevételek folytatólagos beszedésére és a felmerülő kiadások teljesítésére. A rendelettervezet továbbá figyelembe vesz néhány helyi sajátosságot is a szabályozásnál. Az átmeneti gazdálkodás időszakában teljesített bevételek és kiadások a költségvetésbe beépítésre kerülnek.
Részletes indokolás
1. §-hoz
Felhatalmazást ad a polgármesternek az önkormányzati bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére.
2. §-hoz
Az önkormányzat működési feladatainak finanszírozási rendjét tartalmazza az átmeneti gazdálkodás időszakában.
3. §-hoz
Az önkormányzat beruházási, felújítási feladatai finanszírozásának rendjét határozza meg az átmeneti gazdálkodás időszakában és keretet határoz meg a polgármester részére elsősorban a fejlesztési feladatokkal összefüggő egyes feladatok teljesítésére, finanszírozására vonatkozóan.
4. §-hoz
Felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy a korábban elhatározott, pénzügyi kihatással járó intézkedéseket a 2024. évi költségvetési rendelet megalkotása előtt megtegye, a kötelezettség vállalásokat aláírja a jóváhagyott pénzösszeg erejéig.
5. §-hoz
Felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy a folyamatos városüzemeltetési és eredményes közbeszerzési szerződéseket a 2024. évi költségvetési rendelet megalkotása előtt megkösse.
6. §-hoz
Szabályozza az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételek és teljesített kiadások költségvetésbe történő beépítését.
7. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.