Zalakaros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a költségvetési intézményeknél folyó étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjak megállapításának módjáról szóló 28/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a költségvetési intézményeknél folyó étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjak megállapításának módjáról szóló 28/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Zalakaros Város Önkormányzata a közétkeztetést végző konyhán alkalmazandó nyersanyag normákat és térítési díjakat a költségvetési intézményeknél folyó étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjak megállapításának módjáról szóló 28/2015. (XI.27.) számú rendeletében szabályozza. A nyersanyagnorma emelésére legutóbb 2022. július 1-jétől, majd 2023. január 1-jétől került sor, mindkét alkalommal 20%-os mértékben.
A konyhát működtető intézmény, a Zalakarosi Óvoda és Bölcsőde élelmezésvezetője jelezte hivatalunk felé, hogy 2024. január 1-től csak a bölcsődés étkezői csoport tekintetében tart indokoltnak további 25%-os norma emelést. Kérelmét a nyersanyag- és az energiaárak drasztikus emelkedésével indokolja.
Az önköltségszámítás alapján az élelmezési normát terhelő átlag rezsi mértéke 113%.
A jelenleg alkalmazott rezsi mértékek élelmezési csoportonként a következők:
- alkalmazottak 72 %
- közintézmények dolgozói 90 %
- szociális étkezők 90 %
- egyéb külső étkezők 135 %
A rezsi mértékén és a csomagolás díján az eredeti előterjesztés alapján nem kívántunk változtatni.
A Pénzügyi és Igazgatási Bizottság december 7-i ülésén a napirend kapcsán az alábbi határozatot hozta:
A bizottság javasolja a képviselőtestület számára a költségvetési intézményeknél folyó étkeztetés élelmezési nyersanyagnormáiról és a térítési díjak megállapításának módjáról szóló 28/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosítása napirend kapcsán az előterjesztés szerinti rendeleti javaslat elfogadását az alábbi módosítással:
- 5%-os nyersanyagnormaemelés legyen a felnőtt étkezőknél, az alkalmazottaknál és közintézményi dolgozóknál a rezsiköltség % módosítása úgy, hogy ne emelkedjen a fizetendő térítési díj összege
Ennek megfelelően az intézményi alkalmazottak, a város közintézményeinek dolgozói és szociális étkezők, valamint az egyéb felnőtt étkezők esetében a nyersanyagnorma 5%-kal emelkedik 466 Ft-ról 489 Ft-ra.
A rezsi mértékek a Zalakarosi Óvoda és Bölcsőde alkalmazottai esetében 72 %-ról 64 %-ra, a közintézmények dolgozói esetében pedig 90 %-ról 81 %-ra változna. A szociális étkezők és az egyéb külső étkezők esetében a rezsimérték nem változna.
Részletes indokolás
1-2. §-hoz
A módosítás az élelmezés nyersanyagköltségeinek egy ellátottra jutó napi összegét határozza meg az egyes étkezési csoportonként, az élelmezés igénybevételéért fizetendő napi térítési díjak megállapításának módját, valamint az étkezési térítési díj egy napra jutó összegét határozza meg.
3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.