Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2000 (XI.29.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 12. 01

Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testülete


20/2000. (XI.29.) önkormányzati rendelete


a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról


Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21.§. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdése lapján a kővetkező rendeletet alkotja.


1.§.


(1) A rendelet hatálya Zalakomár község közigazgatási területén kiterjed minden középületre és közterületre.


2) Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:


a) március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentális Magyarország megszületésnek napján,

b) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén,

c ) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján.


(3) Továbbá fel kell lobogózni Zalakomár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő középületet és minden közterületet július első szombatján, a falu napján.


(4) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, az önkormányzati tulajdonában lévő középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Zalakomár község zászlaját kell kitűzni.


(5) A (3) bekezdésben felsorolt napon az önkormányzat tulajdonában lévő középületek esetében, valamint a közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Zalakomár zászlaját kell kitűzni.


2.§.


(1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében Zalakomár Község Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.


(2) Zalakomár község zászlajának beszerzése, tárolása a Hivatal feladata.


(3) A nemzeti ünnepről és a falu napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a (lobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.


3.§

(1) A fellobogózást az ünnepet megelőző napon 16.00 óráig, a zászló leszedését, a lobogó bevonását az ünnepnap elteltét követő első munkanap 12.00 óráig kell elvégezni.


(2) Közterületen álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.


4.§.


(1) Zalakomár község polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1.§. (2)-(3) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Zalakomár közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.


(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni a polgármester határozza meg.


(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.


(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alakalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.


(5) A magyar nemzethez, valamint Zalakomár polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják ingatlanukat. A Hivatal ellenérték megfizetésének fejében Zalakomár zászlót bocsát a kérelmezők rendelkezésére.


5.§


Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, Zalakomár község települési képviselői, a Zala Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az Önkormányzat tulajdonában lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását.


6.§[1]



7.§.


(1) E rendelet 2000. december 1-én lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Zalakomár, 2000. november 28.


Varga Miklós                                                                                    Termecz Marianna

polgármester                                                                                         mb. jegyző


A rendelet kihirdetve: 2000. november 29-én.


Termecz Marianna

       mb. jegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte a 13/2012 önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése. Hatályos 2012. május 07. napjától